24 January 2006

Boleh kita fikir2kan, kan?

Penulis balik ke rumah dari UIA hari sabtu lepas menaiki bas Transnasional yang nampak baru dan cantik. Berjumpa dengan lecturer Matrik UIA, Miss Asmaa. Orang Iraq. Berusia 42 tahun. Penulis mengenalinya semasa penulis masih lagi student Engineering, dan terlibat dalam society Enginius. Selepas setahun tak jumpa, Miss Asmaa kata penulis dah lain. "you are getting more pretty... (smiles)"..(blushing2...hehehe). Macam biasa, Miss Asmaa ke kota tinggi untuk rawatan homoepathynya. Miss Asmaa ada masalah sendi kaki.

Semasa berbual, Miss Asmaa sentuh tentang malaysia.. Tentang PR, nationality.. Dan yang paling penting, pandangannya mengenai orang Melayu, Cina dan India di sini.

Miss Asmaa cerita, dulu, stay di Malaysia selama 6 tahun, dah boleh apply PR. Tapi, 2 tahun lepas, syaratnya dah jadi 10 tahun. (dan saya tak terkejut kalau lagi 2 tahun dorg tukarlagi jadi 15 tahun.. Sebab sekarang dah tahun ke 8 Miss Asmaa berada di malaysia).

Dari satu aspek, mmg kita patut bersyukur, sebab ini adalah salah satu daripada cara kerajaan buat untuk kurangkan populasi rakyat asing di negara kita.

Dan dari aspek lain, mmg diorang patut bersykur, at least diorang dapat PR.

Masalahnya, masa yang perlu diorang lalui sebelum dapat PR adalah terlalu lama, jika nak dibandingkan dengan negara lain.

Keduanya, dan yg paling penting, ialah tentang pandangannya megnenai orang Melayu, Cina dan India di sini.

Kata Miss Asmaa, apabila negara kita menerima penduduk cina satu masa dulu, jumlah mereka hanya sedikit. Sekarang katanya dah jadi majoriti, lebih dari melayu. Jika India tiada, nescaya perbezaan ekonomi akan jadi terlalu jauh. Sebab cina sangat berjaya dalam penguasaan ekonomi dan melayu cuma jadi pengguna. 70% dari orang cina terlibat dalam perniagaan dan 90% daripadanya dah jadi orang yang lebih kaya dari orang melayu.

Solutionnya, kata Miss Asmaa, adalah dengan ajak orang lain masuk Malaysia, supaya cina tak jadi majority lagi. Kata Miss Asmaa lagi, di amerika syarikat, ada jugak cina, tapi mereka tak leh pegi jauh sebab ada banyak lagi kaum di sana, dan cina tak dapat jadi majority di sana, apatah lagi nak monopoli ekonomi AS.

Penulis tak kata penulis setuju atau tak setuju tentang idea ajak orang masuk negara kita untuk kurangkan penguasaan certain race dalam M’sia. Cuma, idea tu idea yang bagus juga nampaknya. Boleh kita fikir-fikirkan, kan?

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails