22 August 2012

Luahan Syawal

Memilih untuk terus (menamatkan) belajar ketika mampu menghasilkan pendapatan sendiri bukan satu pilihan yang mudah.

Apatah lagi jika ketika itu, situasi yang membolehkan pendapatan tersebut dihasilkan, memberikan peluang yang baik untuk kita terus dalam keadaan 'stress-free', situasi yang penting bagi mereka yang sedang menyembuhkan parut emosi dan mental.


Peluang, tidak semuanya datang dengan cara yang baik. Belum tentu juga menguntungkan.

Meneruskan belajar dalam keadaan banyak perkara yang menekan, bukan pilihan yang tepat.

Namun ia diteruskan demi menjaga nama famili. Tak ramai famili , saudara, yang mahu tahu seseorang itu belajar tak habis.

(Mungkin jadi satu aib?)

Tapi , kesan dari itu, banyak perkara yang snowballed.

Tekanan meningkat. Kapasiti pengeluaran Header Flash menurun. Marketing dah tak serancak dulu.

Cubaan untuk joinventure dengan Flash Header Designer lain tak mampu menghasilkan impian yang diharapkan.

Then the turbulence came within. Two at one time.

Kepergian orang yang disayangi atas kekurangsabaran sendiri. Dek tekanan-tekanan ini.

Dan kapasiti kreatif terus menurun. Namun saya gagahi juga dengan design yang lain. Termasuklah website design. Printing. Dan lain lain lagi.

Server flash mula offline kerana payment issue yang tidak dipolisikan dengan baik waktu awal-awal design dahulu. (Client berpendapat bayaran one shot adalah untuk design dan space selama-lamanya. Sedangkan kita tahu, maintenance hosting untuk setiap tahun tidak pernah turun. silap saya tak bagitahu awal-awal, kan?)

Pengalaman ini mengajar. Lepas ini, saya cuma akan mengambil hosting plan dengan billing setahun, bukan lagi bulan-bulan. Biarlah RM350 setahun pun.

Asalkan client header puas hati dapat tengok hasil nya di blog dan web. Cuma , saya akan pastikan client faham harga itu adalah harga design bersekali dengan kos ruang di hosting untuk SETAHUN sahaja.

Saya minta maaf kerana 4 bulan terkebelakang ini, tak sekali yang bertanya di email, phone, mahupun facebook profile page, kenapa header mereka tak keluar.

Begitu juga untuk design lain yang tertangguh. Ini bukan isu duit semata-mata, tapi isu harga X masa bekerja yang bakal dibahagikan dengan pemalar bernama (profesionalism X persahabatan).

Inilah isu yang biasa dihadapi oleh freelance. Jalan yang tak semua mahu lalui.  :)

Salam Syawal buat semua yang masih di sini.

*Flashfave.com baru diaktifkan semula. InilahFahmi telah pun ditutup. IShutterSix akan diubah pelan pembayarannya (design percuma + pengalihan ke server domestik).




10 June 2012

Design Flash Bermula Semula

design Flash terkini:

banner:



Banner gratisan untuk www.norhafizan.com atas kelambatan yang tidak dapat dielakkan

header












Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

09 June 2012

IceCream yang Tak Boleh Dimakan


ICS memang tengah musim, sekarang , kan?

Siap ada lagi yang buat status dan twitter "bye Roti, hai aiskrem"~

Sekiranya anda teringin benar nak jadikan x8 anda dgn ICS, anda boleh gunakan MiniCM9,

Kelebihannya, dengan MiniCM9, anda dapat smoothness yang lebih terjamin, features sistem yang lebih baru.

Kekurangannya, ICS akan makan space, jadi, anda mungkin perlu beli class 10 micro SD 4Gb (class 6 pun boleh) dan lebihkan swap memory sewaktu partition memory card tadi dalam CMW (ClockWorkMode Recovery).

Kekurangan lain, juga, adalah, ada beberapa bug yang belum diatasi sepenuhnya dalam custom ROM ini. Contohnya camera. Tapi anda boleh cuba flashkan Camera.zip ini untuk perbaiki.

Yang lagi dua ini, anda hanya flashkan bila perlu sahaja =)
Fast Setting
Fast Fix

Yang penting, anda perlu ada kernel nAa versi ICS, MiniCM9.zip, dan X8 yang telah diunroot dan diunlock Bootloadernya (saya gunakan Flashtool untuk Root dan Unlock Bootloader. anda boleh juga gunakan x8toolbox, terpulang ikut kesungguhan dan preference)..

Yang paling penting, sila pastikan
1. Band anda berakhir dengan nombor 15
2.nombor di belakang battery , bahagian bawah kiri di situ, tidak berakhir dengan angka 2.

Sekiranya ia memang berakhir dengan nombor 2,  Jangan teruskan!!


Jika tidak, sebaik saja anda unlock bootloader dan Flash kernel nAa ICS tadi, phone anda dijamin akan brick.  Short akan terus dari USB cable masuk ke motherboard phone.

(Macamana anda tahu, Fahmi?)

Apa yang saya boleh kata, anda  sedang melihat entri yang ditulis dari pengalaman sendiri. :P

p./s : Saya tengah menunggu hari Isnin yang indah.






Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

05 June 2012

I knew you before i met you

pernahkah anda rasakan ,
anda pernah kenal seseorang , sebelum anda jumpa mereka?

Jika ya, hanya ada beberapa kemungkinan yang boleh bantu terangkan situasi ni.

1) anda sekarang sedang berkawan dengan orang tadi
2) tapi orang itu sekarang ini,  dengan imej baru
3) dan anda pernah nampak orang itu, dalam imej nya yang lain
4) yang mungkin, anda sendiri tak sedar anda pernah minati,
5) dalam keadaan anda hanya ternampak dia, beberapa kali,
6) sewaktu anda ada di kejiranan tempat dia tinggal
7) atau, di tempat orang itu pernah belajar
8) di mana anda mungkin ada kawan baik atau sedara,
9) atau mungkin adik beradik sendiri, yang turut belajar di tempat belajar yang sama
10) di mana di situlah, mungkin , anda telah nampak orang itu beberapa kali, sebelum ini..

Dan sekarang, macamana saya nak bagitahu dia, yang saya dah pernah kenal dia, sebelum saya kenal dia sekarang ni. =_=



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

02 June 2012

True Awesomeness Men In Black III

MiB 3 memang best.
Berborak dengan kawan tentang bezanya dengan Avengers , kami sepakat mengatakan bahawa, Avengers dan MiB best dalam kelas nya yang tersendiri. :P
(kenapa MiB Bes, Fahmi?)

25 May 2012

Di sebalik Haramnya X Men

Northstar dan Aurora, kembar berkuasa.
Northstar, adalah satu daripada elemen LBGT yang muncul dalam komik kita hari ini.

Watak dalam siri X Men ini, dari volume tahun 1992 lagi menunjukkan ciri homoseksualnya yang tersendiri. Northstar, memiliki kuasa kelajuan dan penerbangan. Kuasa yang dicetuskan dari tenaga kinetik pergerakan molekul yang terlalu cepat dalam badan ini, turut membantunya menghasilkan cahaya seterang bintang (turut merujuk kepada NorthStar itu sendiri, bintang kejora) sebagai antara kuasa serangannya.

Dalam episode volume 1992, Northstar terharu kerana Colossus berjaga malam. menemaninya di wad  Northstar, yang ketika itu dirawat oleh Jean Grey, telah mengejutkan Colossus dengan soalan "adakah awak single, Colossus?", hingga Colossus bertukar mendadak menjadi besi.

Tidak lah keterlaluan jika , dengan status sosial sekarang ini, LBGT mahu dijadikan suatu yang tidak lagi taboo.

Mungkin bagi Marvel Comics, ini adalah masa yang paling sesuai untuk mereka teruskan langkah 'menormalkan' homoseksual dalam masyarakat dunia. Yalah, jika mereka teruskan dari tahun 1992, di Malaysia, homoseksual dalam akhbar adalah suatu yang sangat janggal.

Namun, 20 tahun selepas itu, janggal benar kalau tak nampak isu2 seksual atau homoseksual di Utusan Melayu. #troll

19 May 2012

MusicPac : Trust Your Ear #eh

tutor TAIO yang tak menjadi, akhirnya kencang mencapai tujuan yang lain. =_=



Jemputlah bermain, ya! gunakan kebijaksanaan anda untuk menyusun notasi lagu anda sendiri.

Perhatian! Sila save file ini ke dalam computer anda terlebih dahulu! =)
Sila rujuk arahan di bawah untuk save


Anda juga boleh belajar mengenali bunyi muzik, dengan telinga anda. Jangan terkejut, kerana, memang ada artis yang hanya kenal note muzik dari telinga dan bukan dari kelas2 muzik. =)

Bagi yang advanced, dalam setup, anda boleh sambungkan wayar Line in, Aux, ke sumber lain, dan rakamkan lagu anda sendiri, yang anda minati, dengan klik -klik mana2 bunyi yang anda perlukan.

Malangnya, saya hanya mampu buat ia diclick menggunakan mouse. Teknik klik dengan keyboard belum saya dapat gunakan lagi dlm  codingnya.


ps/:tutor Piano ini, menggunakan nota dari c3 ke c4 sahaja.
p/p/s: Jika anda mahu bermain @ belajar selalu, dari link entry ini, dari Chrome , tekan icon 'gear' dan Save Page As, pilih Complete Web Page. anda akan boleh bermain piano ini , sebaik saja musicpac.swf masuk ke dalam computer anda nanti =)


Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Kawan Kahwin

Klik Untuk Tumbesaran
Ziarah ke kenduri Aimir dan Azua di Setiawangsa pula hari ni.

Perjalanannya tidaklah begitu mencabar, namun agak spontan. Saya, kalau ikut perancangan, memang jalan sorang-sorang. Tapi mengenangkan kawan baik, saya pun ajak lah kawan-kawan gerak skali ke kenduri Aimir. boleh lah kami makan free ramai2 hari ini. :P

Rupanya memang ada jalan short cut kalau nak ke setiawangsa tanpa perlu lalu duke? Saya memang biasa kalau balik dari KL ke jalan tun razak dan tembus terus ke wangsa walk dari sana. Tapi saya memang tak tahu kalau dari wangsa walk pun boleh terus ke setiawangsa. Seronok nih. #eh?

Rasa yang Terhela

Mencuba menjadi lebih baik, dan mencapai lebih ramai orang dengan niat yang baik, pada waktu kita sendiri sebetulnya, dalam zaman yang berbeza, kadang-kadang buat saya rasa letih.

Terkadang rasa simpati pada diri sendiri.

Tak kurang juga, rasa keliru.

Yalah, dalam usia yang ini, yang kawan2 sudah pun berkeluarga, mencapai banyak cita-cita dalam hidup, saya masih lagi berdikit berdikari, senyum, menghampirkan diri pada kebaikan-kebaikan yang masih ada di sekeliling , juga dalam diri sendiri.  (biasalah, mood biasa lepas balik ziarah walimah kawan2.. tahniah Aimir dan Azua! )

10 May 2012

Sensasi Pemilikan

Sense of belonging, atau dalam bahasa Melayu nya, dipanggil rasa@sensasi dimiliki, atau memiliki, adalah salah satu dari pada asas kepada keperluan manusia yang perlu berkawan dan bersilaturrahim.

Kajian psikologi dalam teori triad motivasi manusia, menunjukkan manusia secara amnya memiliki 3 keperluan asas yang akan mendorong mereka menjadi motivated, untuk buat atau terlibat dalam satu perkara.

Keperluan tersebut adalah:
A) keperluan kepada kuasa
B) keperluan berinteraksi dan bersilaturrahim
c) keperluan kepada pencapaian

Dalam satu komuniti, baik online mahupun offline, T Shirt adalah salah satu daripada beberapa elemen penting yang mampu membuatkan peserta atau Geng komuniti merasa wujudnya 'keterikatan' antara sesama mereka.

T Shirt mungkin nampak remeh, atau pada setengah orang, nampak mahal. Tapi hakikatnya, proses penyediaan Tshirt dan natijah dari T Shirt tersebut membawa kita kepada kesan yang tidak mampu disangkal lagi : RASA KEBERSAMAAN.

Ini adalah peluang terbaik bagi komuniti-komuniti di luar sana, untuk mula serius dalam design tShirt bagi mewakili program dan komuniti setempat. Apatah lagi dengan harga yang sudah semakin murah, dan material yang semakin pelbagai, tidak seperti 8-10 tahun dahulu, T Shirt adalah satu bentuk promosi dan usaha mengeratkan hubungan sesama ahli yang baik.

Namun begitu, usaha 'menjelekitkan' ahli tidak lah harus berhenti di T Shirt sahaja. Program-program mini , contohnya gathering, masih harus diteruskan. :)

Terbaru, adalah T Shirt dari geng FB WeLoveArts. Saya baru sahaja terima tadi. Termasuk yang ini, setakat ini saya sudah ada tiga geng yang betul2 saya pernah dan masih pegang dalam hati.

Moga-moga saya terus kommit. InsyaAllah.

p/s: Jika anda mahukan design TShirt yang berkualiti dengan kain yang pelbagai, hubungilah saya di Facebook. Insyaaallah saya tolong takat mana yang mampu sampai anda puas hati. =)




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

09 May 2012

G.E.M.B.I.R.A

Perkara yang baik tentang hidup, adalah, ia tak seperti dalam filem, drama atau lagu-lagu pop.

Walaupun skrip di ambil dari jalan cerita dalam hidup, tapi ia takkan sama sepenuhnya.

Walau macamana bagusnya jalan cerita, ia tetap tidak sebagus jalan Takdir Allah.

Walau sedih mana cerita tu, ia tetap tak real, kerana, skripnya masih dibentuk ikut 'pasaran' semasa.

walau macamana happy ending cerita itu, ia tetap tak real, kerana, dalam hidup sebenar, TIDAK ADA GEMBIRA yang MUTLAK. Gembira di dunia ini tetap ada akhirnya. yang pasti, kita tidak akan tahu macamana ending kisah hidup kita.

05 May 2012

Demam Avenger : Trivia Lagi



Trivia Avenger kali ini, melibatkan makanan pula. Makanan tu, pula, bukannya makanan sembarangan, tapi makanan Arab.

(Makanan Arab?Biar betik, Fahmi??~!!!)

Yup, memang makanan Arab. Haha~

Dalam scene akhir sewaktu Iron Man disergah Hulk, dia ada sebut tentang shawerma. Dia ada ajak Captain America join sekali, makan dengan Hulk.

Kemudian dia tanya, 'eh, shawerma, shawerma tu apa sebenarnya?"

Ini masanya, untuk saya tolong bagitahu Iron Man (macam lah boleh, Fahmi. Haha) inilah Shawerma.

Nak tahu apa tu Shawerma?

02 May 2012

Demam Avengers : Trivia

Demam Avengers saya dah pun kebah. Tapi, Agak-agaknya, apakah lagi yang menarik tentang Avengers kali ini?

(apa tu, Fahmi?)



1) Anak Panah Hawkeye

sebenarnya, memang ada limit. :D Saya ingatkan anak panah itu memang tiada kesudahan atau infiniti, tapi sebenarnya, anak panah itu memang ada limit. Dan, anak panah itu cumalah satu alat untuk disambungkan kepada jenis kepala-kepala panah yang berbeza, mengikut butang yang ditekan pada busur Hawkeye. Busur ini nampaknya lebih canggih dari Green Arrow dalam DC.

Nak tahu trivia lain?

01 May 2012

Potret hati

Kadangkala, apa yang difikir tak sama dengan apa yang dikata.
Tapi, apa yang diimpi sekian lama boleh jadi permainan mengulit rasa.
Andai saja malam tak diam, dan siang tak hilang, bisa saja kelu ini kulukis jadi potret hati.
Bukan untuk diadili. Tapi cuma untuk diingati.

28 April 2012

Demam Avengers : Dah Kebah

Avengers bukanlah  satu fenomena yang biasa dalam pawagam. Sama seperti trend yang dibawa oleh siri Marvel yang lain, yang bersiri-siri datangnya, seperti Spiderman , X Men, dan Iron Man, jenis movie seperti punya pengikut dan tarikan yang tersendiri.

Avengers, dalam entri sebelum ini, mampu saja buatkan peminat setia mereka demam dan pre-book ticket macam tunggu duit di ATM time gaji keluar.

(apa yang best dalam Avengers kali ini, Fahmi?)

Nak Tahu?

26 April 2012

Demam Avengers

Credit kepada EMoviesDownload.com


Amerika dan Medianya memang bijak mengkomoditikan sensasi patriotisme mereka.

Mereka asalnya mencipta kartun untuk membentuk sentimen patriotisme yang berselindung di bawah imej manusia berkuasa luar biasa.

Pada waktu itu, Perang Dunia Kedua baru sahaja usai. Demi memulihkan imej, dan semangat penduduk US, melalui satu perancangan 100 ratus tahun yang tersusun, mereka pun menghasilkan komik, bagi mencapai generasi yang memiliki sentimen yang mereka mahukan.


Dengan itu, DC Comics dan Marvel Comics pun dicipta. Satu demi satu watak dibentuk, dan dijadikan majalah komik.

Jika DC dengan Superman, Batman, dan lain-lain adiwira nya, termasuk lah juga Justice League, Marvel pula dengan siri X Men, Wolverine, Hulk, Iron Man, Thor, Black Panther, Captain America, Black Widow, dan lain-lain lagi.


Begitulah akhirnya, hinggalah 27 April, di Malaysia, apa yang pernah ada di US 70 tahun dahulu, tiba di sini.

Berdasarkan storyline Marvel Cinematic Universe , satu bentuk alam semesta yang dicipta demi menghubungkan watak-watak dalam Marvel, The Avengers bakal ditayangkan di Malaysia.

Dikeluarkan oleh Marvel Studios dan diedarkan oleh Walt Disney, cross-over Avengers melibatkan, hero-hero yang telah diperkenalkan sebelum ini lagi , dalam siri Marvel.

Mereka adalah Iron Man, Hulk, Thor, dan Captain America. Dalam cinematic Avengers kali ini, dunia digambarkan berdepan dengan serangan alien (lagi... hmmm).

(Kenapa saya harus tonton Avenger kali ini, Fahmi?)

Jika anda sukakan aksi, anda akan rasa ia berbaloi.

Jika anda suka berfikir tentang sejarah (biar pun nampak mengarut, dan suka mengaitkan apa yang anda pernah tahu, dengan apa yang anda bakal ketahui, anda akan sukakan Avenger.

Jika anda memang follower tegar Marvel Series, well.... apa lagi yang harus saya katakan.

Pergilah book sekarang! :D


Pada yang belum lagi sempat tonton kisah-kisah prekuel yang membawa (atau melibatkan) campur tangan Avenger, anda boleh download cerita-cerita tersebut terlebih dahulu.

Barulah feel, nak tengok Avenger Jumaat malam ni, nanti :P


p/s: story line cerita ini akan sedikit sebanyak sama dengan Ultimate Avengers (animated edition, boleh search dan dowload di youtube atau mediafire.com, kalau hebat )siapa yang dah tengok, jangan kecoh-kecoh okay.. nanti jiran seat sebelah merajuk. #troll







Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

22 April 2012

Android X8: Modifikasi

Ya, saya memang agak terlewat untuk teknologi android dan updatenya. Tapi, saya masih rasa nak berkongsi juga.

Yalah, kita mulakan dari yang kecil2, boleh lah jadi yang besar2 kemudiannya, kan? =)

Modifikasi yang saya telah lakukan pada X8 Setakat ini adalah:

1) Upgrade OS 

Dari Eclair, saya tak jump ke Froyo, tapi terus ke GingerBread.

Sekarang saya gunakan GingerXperia. Minggu depan , selepas backup, saya nak cuba jadikan X8 kepada W8 dengan fungsi supersave battery. Kekurangan X8 yang saya rasakan selepas tu, saya expect, akan berpunca dari perbezaan ram yang sekali ganda kecil, dari W8, walaupun kuasa CPUnya sama. Tapi tak mengapa, kita lihat apa jadi selepas overclock. #gelakNakal

2) Gunakan Dual Launcher.

Ada sesetengah Application yang cuma boleh digunakan dengan launcher yang tertentu. GO Launcher widget, tak semua nya boleh match dgn GingerXperia. (Peh, bajet lappy dualboot ke apa, Fahmi)

Yang penting, GingerXperia ada satu effect saya suka , dari Iron Man 2. ;)


3)  ke Arah Workout-based Phone

Install beberapa widget yang membantu , memang buat workout rasa lebih seronok. Saya memang terfikir sejak seminggu lepas, alangkah bagus jika waktu kita push up , kita cuma perlu sentuhkan hidung pada screen untuk counting-up.  Baru pagi tadi, alhamdulillah, saya jumpa APKnya di Play.

4) ke Arah Server-Editing-Enabled Phone


Dengan Terminal Emulator dalam GingerXperia (yang bakal diexplore secara all-out tak lama lagi) dan AndExplorer, saya nak cuba masuk ke server file Flash dan lihat sama ada saya boleh kawal banyak perkara dari situ.

Hehe.. =) Saya tukar ke Android OS bukan semata-mata sebab cantik effectnya saja. Mudah2an lebih semangat untuk buat kerja dan teruskan hidup macam biasa.

Kehilangan , biarpun masih terasa, saya tetap perlu cari motivasi dan sebab untuk teruskan langkah. Yang pergi, belum tentu mahu datang singgah lagi. Yang tertinggal ni, perlu lah kejar hidup ke perhentian sterusnya.

Betul, kan? =)




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Android X8: Modifikasi II

Page "Carian" MadaniGX.
 Kelebihan GingerBread antaranya adalah kelajuannya, kemampuannya overclock CPU dengan governor yang baik, (dengan risiko error yang kurang), dan built-in features yang menarik.

GingerXperia di MadaniGX saya, yang saya perasan:

1) menggunakan CM7 (CyanogenMod)
2) lebih laju dan stabil dari Eclair asal saya
3) Memiliki Internal Memory yang lebih tinggi dari Eclair Asal , iaitu 300 MB.
4) Option install application ke SD Card, bermakna, kurang memory digunakan untuk Application, dan bermakna, lebih Virtual Memory untuk operasi telefon.
5) built in software yang menarik , antaranya Voice Dialer, Direct Dialer, Interface Call yang supermenarik, Terminal Emulator (command prompt style Linux), Live-Ware, Xperia Events/
HomePage. Tekan Butang Home sekali, dan saya boleh nampak semua yang penting untuk hari ni.
 Jika anda perasan, Widget Music untuk gingerXperia ini sedikit berbeza dari Eclair asal. Dan sebetulnya, bukan itu sahaja. Ada gesture mode untuk kawalan Music di sini. Diilham dari W8 dan Live, kita boleh:
a) gunakan Gesture - hanya perlu swipe dan lukis bentuk tertentu untuk Shuffle Playlist, Pause, Play, Next Song, Prev Song, buka Playlist Menu,
b) Tekan lama butang Volume (atas dan bawah) untuk ke lagu sebelum atau selepasnya, tekan lama butang Camera untuk Pause. Mode ini applicable apabila screen lock. Tekan sebentar butang2 ini , dan ia berfungsi dengan fungsi asal.

Jam analog. Saya lebih suka yang ini dari digital Clock. Widget, dari GO.

Toggle Button, untuk penjimatan dan view yang lebih menarik dan visible, pada waktu malam. Cahaya amber, lebih lembut untuk mata, kurang silau, dan lebih battery-saving.

Media - Self explanatory. Set dalam bentuk folder, ada FM radio, Music Player, dan video.

Oh ya, have I told you that gingerXperia has XLoud feature? Xloud membolehkan, pada volume level separuh sahaja, bunyi yang dihasilkan menyamai kekuatan bunyi full-fledged Eclair yang asal.

Selain itu, fungsi asal Music player dari Eclair juga dipertingkat menyamai W8. Ada fungsi equalizer dengan 12 presets termasuk Accoustic, Vocal Enchancer, Treble Enhancer, Treble Reducer, Bass Boost dan Bass Reducer.


Page "Talaan Kuasa". Semua hanya tentang performance dan Saving.
Page Talaan Kuasa,  saya penuhkan dengan Widget GO Power Meter, Power Control Xperia, Performance dan Widget Option button dari CyanogenMod.

Untuk penjimatan kuasa, saya hanya perlu pilih SuperSave. Untuk on kan bluetooth, WiFi, data transfer, brightness, sync, GPSMode dan Taskkill, tekan je butang yang ada di bahagian atas tu. Seronok, simple sangat =)

Dengan GingerXperia cyanogenMod ni juga, saya hanya perlu tekan butang power, untuk screenshot. Macam PrintScreen button di Keyboard kita .

Selain tu, kalau di Eclair ada Power Off, di Ginger, bukan saja ada Power Off, tapi ada Reboot. ~ =)
Cool , kan!

Kepada pembaca yang juga gunakan X8 , anda boleh jawab soalan ini, dan di entry seterusnya, kita boleh kongsikan bersama. Anda hanya perlu tinggalkan komen di IntenseDebate di bawah, dan saya akan add komen2 anda yang lengkap dengan jawapannya, di entry berikutnya. =)

Apakah widget, dan apps yang anda sukai dalam X8 anda? Kenapa?



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Android X8

X8 adalah tapak terbaru untuk DIY selepas kura-kura.


(Kenapa pilih x8, fahmi? kenapa tak pilih model lain?)

Sebab saya pilih X8 Sony Ericsson adalah:

1) Phone Android pilihan

saya jatuh hati pada x8 sejak saya pertama kali nampak X8, dalam iklan Celcom Bonus. Ya, walaupun saya pernah post entry tentang chaCha, saya masih sukakan x8.

2) Phone mid-end yang berbaloi untuk diDIYkan

Harganya yang agak murah untuk sebuah phone android dan kebolehannya untuk menahan overclocking pada CPUnya.

3) Rekabentuk plastik yang berbaloi utk dijatuh dan dicalarkan

Saya cari phone plastik ala2 nokia 3310 yang tahan, sebab saya dah pernah rosakkan banyak kali phone 'besi' 6500s saya.
Sebab X8 tahan calar, dan plastiknya susah nak sompek.

(Apa yang awak dah buat dgn X8 awak, fahmi???)

Haha, jangan tanya. Sebab, kalau anda tak tanya pun, saya tetap akan cerita. :D

1) Masuk forum X8

Saya belajar masuk semula forum untuk tahu banyak perkara yang saya minat mengenai X8. Dah macam waktu mula-mula belajar Flash, dan Kelisa pula, rasanya.

2) belajar tentang ROM X8

ROM , apa yang menariknya, setiap ROM ada ciri yang tersendiri. Juga, bug2 yang membezakan pada tiap upgrade. 

3) Belajar Root, Upgrade OS

Dari ROM, saya juga belajar Root. Baru saya tahu tentang FlashTool (yang bukan lagi tentang Adobe Flash #troll, ClockWorkMod, XRecovery. Saya juga belajar sedikit sebanyak tentang Kernel. Seronok, ok!

4) Belajar Unbrick

Ini haruslah, sebab, ini perkara wajib untuk tahu, jika mahu belajar upgrade Android.

Android, kelebihannya, memang pada OS yang open-system. Saya teringin untuk study ADL (Android Database Library.. kut?) dan modify coding untuk reka kelebihan Android tu sendiri.

Untung-untung, boleh guna Voice Dialer untuk hidupkan banyak function dalam kereta.

Kalau nak guna fungsi 3315 memang boleh, tapi PLC takde. Kalau Android ni, cuma perlu buka coding di program text-editing. :D






Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

21 April 2012

Merenungi hati

Kadang kadang saya memikirkan,  mengapa begitu sukar menjadi orang yang tetap hati.


Teguh bila disua pilihan.

Tega bila disapa ujian.


Akhirnya saya kembali pada kebenaran, yang menetapkan hati itu bukan semata-mata saya. Tapi Dia.


Allahumma tsabbit qalbi 'a la d iiinika wa 'alaa too'atika.


Published with Blogger-droid v2.0.4

16 April 2012

Sesak Dada

Terkadang diri berfikir.
Dalam banyak yang ketahuan,
tak semestinya yang sesak difikir itu,
akan sama menyesakkan dada.

Juga,
Tak semestinya yang buat nafas rasa tersekat itu,
datangkan rasa yang sama dalam fikirnya corpus calosom.

Kerana,
semua tu tergantung pada jiwa yang disentuh.

Hakikatnya,
Sedalam mana pun 'mahu',
Setinggi mana petala pun 'tahu',
Andai hati tu tak tersentuhkan,
yang ada tinggallah jasad yang lompong,
ditopengkan.

Syukur itu indah.
Bila kau sadari, untuk apa syukur itu dilafaz,
bukan hanya lafaz alhamdulillah yang di ulang-luah.





Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

10 April 2012

Minggu Suai Kenal

Minggu ini memang minggu suai kenal. :)

Tiba-tiba orang yang saya pernah kenal tapi tak rapat pun, sebelum-sebelum ini, jadi nak berbual.

Orang yang saya rasa agak reserved, semalam, boleh juga bersembang macam-macam perkara, dan bertukar macam-macam soalan.

Orang yang saya pernah kagumi dalam stadi sebelum ini, rupanya ada sisi 'sengal' yang saya baru tahu. #punbolehhh XD

To how many ears have I left my word, is not important as much as how much theirs have left in mine.
I just want you to know, that, those moments are , somewhat , important, to me, irrelevant of my existence to yours.
p/s: maafkanlah saya.  Kali ini mungkin entri2 masih personal, berikanlah sedikit lagi masa untuk saya berkongsi perkra yang lebih  bersifat profesional, dan procreational



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

04 April 2012

Antara Design Latest

Antara Artwork Terkini










#draft





Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

01 April 2012

Mencari Diri (Semula) II

try lah cari diri anda smpi jumpa dgn puzzle maze ni. selamat bermain!

Kita kadang-kadang mungkin keliru, dengan diri sendiri.

lagi-lagi bila kita sedang dalam usaha untuk jadikan diri kita lebih kuat dari biasa. Atas alasan apa pun. Mungkin kita sedang cuba cari hati kita kembali (yang kita dah pernah bagi separuh darinya pada orang lain,, mungkin).
Mungkin juga kita sedang cuba bangkit dari kesilapan dan jadi orang lebih baik.



Kehendak kita untuk kuatkan diri, boleh buatkan orang yang baru je nak catchup dengan kita, rasa disalah erti.

Dengan tak semena-menanya, dan dan tu orang tu rasa, kita dah pun buat dia terasa.

Hakikatnya, dalam kita rasa orang tak dapat lagi nak faham kita macam biasa, kita sendiri tengah sibuk untuk cuba elokkan diri sendiri.

Pernahkah anda rasa atau berada dalam situasi ni?

Apa agaknya yang anda akan lakukan?

1) Buat tak faham, buat biasa-biasa. .. dan teruskan kehidupan.

3) Tegur orang yang ter'sentap tu elok2 elok, dan teruskan kehidupan.

3) jadi agresif... (?)

Kalau tak mampu tolong ringankan, tolonglah jangan tambahkan beban. Tak baik.. =)

p/s: Dua tahun kepergian Din Beramboi sudah. Kita yang masih ada, jangan tunggu dah dapat petanda baru nak mula berubah. #pesandirisendiri



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

29 March 2012

Picture Speaks #1




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

28 March 2012

Mencari Diri (Semula)

Wahai pemilik nyawaku
betapa lemah diriku ini
berat ujian dari Mu
ku pasrahkan semua padaMu

Tuhan baru ku sadar
indah memang sehari itu
tak pandai aku bersyukur
kini ku harapkan cintaMu

kata-kata cinta terucap indah
mengalir berzikir di kidung doaku
sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku

butir butir cinta air mataku
teringat semua yang Kau beri untukku
ampuni silap dan salah selama ini ya Ilahi

Mohasabah cintaku

Tuhan, kuatkan aku
lindungiku dari putus asa
jika ku harus mati
pertemukan aku dengan Mu

kata kata cinta terucap indah
mengalir berzikir di kidung doaku
sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku

butir butir cinta air mataku
teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni silap dan salah selama ini ya Ilahi

Mohasabah cintaku


=) Liriknya simple. Lagunya pun simple. Kekuatan lagu ni memang cuma pada vocalistnya, Kudos!
p/s: Berdoa agar muhasabah ini terus sampai akhir bulan 6.



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

15 March 2012

shut-down

13 March 2012

Iqra: Cabaran dan Solusi

Setiap hidup ada cabarannya.
Setiap cabaran ada solusinya.

Dan di tiap jalan menuju solusi, fungsi masa dan kekuatan hati adalah dua fungsi yang tak dapat dipisahkan antara satu sama lain. :)

(Kenapa cakap cam ni, Fahmi?)

11 March 2012

RATU : Satu konklusi Filem Kita

Seputar poster yang saya desigkan untuk mencari kekuatan diri design semula ,untuk Aneng Hitchies, saya terasa terpanggil untuk berkongsi rentetan dari post gambar itu tadi.

(Tentang apa tu, Fahmi?)

Poster ini asalnya adalah poster mock up, ia menggunakan konsep dan idea dari RaOne, Tapi saya buat jadi lain, sebab saya .... masih sedikit demotivated.




Bersambung dari poster, selepas di post di WeLoveArts, tempat saya kongsikan design untuk kritikan dan komen, saya bersembang-sembang dengan retis NurDani sementara mengisi ruang stadi buku baru beli pagi tadi di Amcorp. Buku apa? haha.. marilah ke Wall saya. (Review buku, saya akan postkan lepas saya sudah baca. )

(apa yang jadi, Fahmi?)
Nak tahu?

10 March 2012

Makanan Mencegah Tekanan

Pernah kah anda rasa down dan no matter  how you tried, or what, anda masih rasa down?

(anda tengah down lagi ke , Fahmi?)

Mungkin anda belum betul-betul habis mencuba. ;)

(ada apa2 yang lebih baik dari apa yang saya sedang cuba ke, Fahmi?)

Yup! Ia mungkin semudah mengubah pola pemakanan anda sewaktu hari anda down.

Ingin Tahu Mekanisma Pemakanan Anti Stress anda?

04 March 2012

The Devil Inside : Satu Perspektif

Selasa lepas saya dihadiahkan yang tersayang tiket premiere Nuffnang dengan seat H9 dan H10 untuk cerita the Devil Inside. Petang selepas pulang bermain layang-layang, saya dan kawan baik terus ke  Mid Valley. Usai solat dan dinner, tayangan bermula.  Saya sempat berbual dengan Hafiz Hafizol dan Lutfi Syafiq, rakan blogger segathering di Gath Melaka dulu.

(Best ke, Fahmi? Review dalam Internet kata tak berapa, pun?)

Nak tahu, pendapat IniFahmi? Jom, baca!

01 March 2012

Meanings of Life

I chose to have faith in Allah not because the symbol of devotion, but because He is my Protector and that is meaningful enough for me.

I choose designer for a job of living because it isn't a symbol of status, but because it offers a meaning.

I chose a car, not because it is a symbol of status, but because it carries me to my meanings.

I choose to love and be loved not because it is a symbol of belonging, but because the love itself offers meaning.

I chose to be in relationship with Amalina Zainal neither because it is a symbol of my one and only love, nor showing off, but because she's THAT meaningful.

Life is truly about experiencing meanings in their context. It is lucky enough to learn meaning, in another person's perspective, what more to be loved and taken care of. 

Even if some flaws occur in that experience of meaning, I'll be holding myself dear to that meaning. Because, the mistake of experience would not change the meaning.

Why all of these are relevant?

How we relate ourself to our life meaning define our experience. And life without meaning, are as good as not living at all.

As much as hurdles impede, constant challenges of life, is nothing, when the life feels meaningful enough.

Yet, when a meaning seems fading away, there's better be an effort to restore the meaning, or it can affect every experience to other meanings of life.

Pray for me, everyone. =) onegai shimas~ 

the person who always try to make most sense of his life,
FahmiMahat



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Yang melayang-layang

Salam alaikum readers semua =)

Layang-layang mungkin dah tak begitu asing di kalangan kita. Mungkin sahaja ada yang membesar dengan memori layang-layang bersama kawan dan yang tersayang.

Apa yang saya particularkan di sini adalah layang-layang dan applikasi vektor dalam permainannya. Tak, tak.. ini bukan cerita Vector images. :D

Jika anda ingat ,dalam Math Mod (Matematik Moden) tingkatan 5, ada satu bab melibatkan Vektor Paduan. (apakah itu Vektor Paduan, Fahmi?)Jom kita refresh!

28 February 2012

Suatu Hari Kelahiran

Jika dalam Suatu Kelahiran 2011, kita membaca cerita tentang penghormatan dan aktiviti spontan, tahun ni kita bercerita tentang nilai hari lahir pula. =)

(apa tu, Fahmi?)

26 February 2012

Menteri yang Saya Kagumi

Menteri Malaysia (dan mantannya) yang saya kagumi, tidak ramai. (perlu ke buat Segmen untuk Kenali Menteri Anda? Anda nak join? Nak ke? ;)   )

Namun, antaranya yang masih saya ingat tentunya yang bernama Sanusi Junid, Samy Vellu, Mahathir, dan Daim.

Sanusi Junid saya minati kerana pengamatannnya, juga kata-katanya yang berisi, dan tempat tak menyasar ke tempat lain.

Lawak sinis tapi bermaknanya tentang duit dan nilai tertentunya dalam Malaysia, (boleh lihat di link ini, atau turun ke bawah page ini), dan kebanyakan ceramahnya ketika beliau menjadi Penasihat UIAM, dari Matrik hinggalah pada tahun 2008 beliau disingkirkan secara terhormat dari Board UIAM, menampakkan beliau adalah pemimpin yang berfikir.

Samy Vellu, saya sukai kerana lawaknya yang , kadang tak kena tempat, namun memang lawak-luar-kotak.
Antara lawak saya masih ingat tentang kemahuannya membantu menyenangkan rakyat sewaktu beliau terlibat dalam JKR. "Kalau tak ada jambatan, kita bina jambatan. " "Kalau tak ada sungai (untuk buat jambatan, ) kita binalah sungai!"


Tun Mahathir saya kagumi kerana keberaniannya menyuarakan pendapat, kepekaannya membaca trend, membayangkan dan menjanakan visi jadi nyata. Malay Dilemma, (Versi B. Melayu) adalah antara buku yang saya sempat hadamkan waktu darjah 4, dan saya pegang banyak maklmat dan katanya. 

Cuma, legasinya yang tidak bgitu dipegang ke akhir tenure warisannya, sahaja, yang jadi masalah.

Daim? Saya suka Daim kerana beliau kritikal tentang sosiologi Melayu dan kuasa ekonomi.
Contoh buku? Haha. Utusan Melayu punya Arkib kolum tulisan beliau. Anda boleh Google dan langgan arkib Utusan untuk RM5 seminggu, bukalah sampai muntah. :P



Adakah anda pelik kenapa semua menteri tak ada yang dari Pakatan? Ops, sila jangan spekulatif di sini ya.. kita mengkagumi pemikiran dan personalitinya, kerana itu adalah preference kita. Namun secara kolektif, semua orang tentunya mahukan yang terbaik dalam hidup. ;)

Kata2 Sanusi Junid , lebih kurang seperti ini:
Nak tahu apa nilai RM kita ?
Lihat di belakang RM1, kita akan nampak Tugu Negara. Inilah harga pengorbanan mereka yang mempertahankan negara kita satu  masa dulu.
Di belakang RM5, kita akan nampak gambar Istana. Inilah nilai Penghargaan pada Institusi Beraja Melayu.
Di belakang RM10, kita akan nampak gambar Pengangkutan Malaysia. Inilah Nilai Sistem Pengangkutan Awam dan Domestik Malaysia.
Di belakang RM20, kita akan lihat gambar Bank Negara Malaysia, dan inilah harga ekonomi Malaysia.
Di belakang Wang RM50 pula terdapat gambar Muzium Negara: Harga sejarah dan warisan kita. Di Di belakang wang RM100 yang selalu ada dalam MoneyDrop tu, ada apa? Yup, ada gambar Masjid Negara. Ini nilai agama Islam.
Di belakang wang RM500 kita akan nampak gambar Mahkamah Tinggi. Inilah pula harga keadilan di negara ini.
Pada wang kertas RM1,000 , akan anda lihat dengan jelas gambar Parlimen. Dan inilah "harga politik, harganya cukup mahal,” -Sanusi Junid.

Sekarang anda bentangkan ikut hierarki, dan anda akan nampak , nilai kuasa dalam Malaysia bersangkut paut dengan kuasa Ringgit Anda. ;)









Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Badminton Sebagai Terapi

Video Badminton yang agak Menarik. Kurang kaitan dengan keseluruhan Entry. :P
Badminton, seperti bowling dan Karaoke, boleh menjadi satu terapi dan pengurus tekanan yang baik bagi lelaki. Namun keberkesanan terapi sukan aktif sepeti badminton lebih spesifik, jika ia mampu dihubungkan dengan matlamat permainan tersebut.

(macamana tu, Fahmi?)

24 February 2012

Teaser Kad Birthday

Hari Lahir saya bukan lah lagi satu event yang besar, untuk saya megah2kan dan sambut , seolah saya masih sekolah menengah.

Namun, hari lahir kali ini bisa sahaja jadi yang paling indah.

(kenapa, Fahmi?)

It just come to my attention that, dalam wording card birthday TEASER yang saya dapat, hari ini, (birthday lagi 2 hari, sebetulnya), ada sebaris ayat yang sangat menyentuh hati.

(Ayat mana, Fahmi?)

Anda rasa, ayat yang mana? :)

Menyedari kita menjadi inspirasi hidup orang lain, dalam keadaan kita rasa hidup kita sebetulnya agak messy, adalah suatu yang aneh, namun mendamaikan.

It  gives me some hope, that actually , there are reasons why we  cannot give up on life.. just yet. =)
Tengok lah kad di bawah ni.. sweet kan? ^^



The Best Present, Ever...~

Terima kasih, dinda AmalinaZainal~ ^^

Oh ya, kad tu boleh flip. Cuba anda try letakkan mouse , dan selak2 kadnya. Klau nak cepat , anda boleh click sekali di hujung bawah tiap muka suratnya, dia akan auto-selak =)




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

15 February 2012

NFC: dari Perspektif Ingroup-Outgroup

Assalamualaikum pembaca IniFahmi hari ni. Harapnya anda semua sihat2 je petang2 ni ya =)

Dalam post sebelum ni, saya pun berbahagi nak update entry untuk tajuk yang mana. Bukan apa, tapi atas sebab, post2  tu semua berkaitan bawah satu tema utama :politik.

Disebabkan background saya lebih pada psikologi berbanding sains politik, saya mungkin lebih senang untuk ulas untuk perkara ini dari perspektif psikologi.

Dalam psikologi politik, satu teori yang boleh explain kenapa conflict boleh wujud , atau, asas kepada banyak konflik dalam politik Malaysia boleh jadi disebabkan perspektif outgroup-ingroup.

ingroup adalah istilah bagi yang rasa diri mereka belong to one component, atau one group.

Dan mereka akan rasa , orang lain yang tidak bersama mereka, dalam  group tersebut, adalah outgroup.

Simple , kan?

Contoh mudah untuk lebih memahamkan kita:


Fast Entry I

Isu Syria
Isu NFC
Isu BR1M

banyak juga isu yang boleh diulas dari Political Psychology Groundwork. Nak mula mana satu dulu ni? :D


Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

14 February 2012

Karaoke Terapi Mudah Bhg II

Karaoke Dengan Mic Oldschool
Kita telah pun tahu kenapa Karaoke sebagai terapi mudah, mampu memberi kesan terapi yang agak baik kepada lelaki  dan wanita, perseorangan mahupun double berkumpulan.

Di akhir entrynya, saya ada mention kenapa terapi yang baik secara tuntas , atau kolektifnya, bukanlah Karaoke, tapi suatu yang lebih bersifat inside-out, atau, terapi yang menguatkan dalaman kita, yang mencapah ke luar. (Anda ada perasan yang itu?)


terapi yang baik, adalah terapi yang menghasilkan perubahan pada cara pemikiran yang mendasarkan kepada punca penyelesaian tekanan.

terapi yang baik, adalah terapi yang membolehkan kita memahami kenapa tekanan itu datang pada kita dalam bentuk yang 'itu', seolah-olah kita tiada pilihan lain melainkan berhadapan dengan tekanan itu.

13 February 2012

Karaoke Terapi Mudah


Seperti Bowling yang menghasilkan terapi jenis psikomotor yang baik untuk OKU autism, kali ini saya cuba ulaskan Karaoke sebagai bentuk terapi berbayar yang mampu mencapai objektif terapinya: membantu meningkatkan upaya manusia untuk mengawal diri dan melawan tekanan.

(Apa tu, Fahmi?)

Nak Tahu?

10 February 2012

Pengaruh Vanilla Coklat Bhg I

Siapa kata Vanilla Coklat tak cukup bagus untuk galakkan dewasa Muslim nikah awal dan bina kehidupan + citra cinta lebih baik lepas kahwin, mai tengok pengiraan gambar ni :D

Klik Untuk Tumbesaran
Jumlah : RM5522.50
Nilai Sebenar : Tak Ternilai  ^^








Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

09 February 2012

Psikologi dan Agama

Psikologi dan agamaibaratnya satu gabungan compound words yang menghasilkan satu makna yang berkait antara satu sama lain.

Pokok pangkalnya, ia mencuba untuk menjawab beberapa persoalan penting tentang betapa manusianya mereka. Antara soalan tersebut adalah:

1) sejauh manakah manusia mampu menggunakan agama sebagai penjelasan untuk kebanyakan perkara yang berlaku dalam hidup mereka?

Bacaan asas yang kita perlukan untuk memahami lebih lanjut isu ini tentunya ada dalam disiplin atau subjek Cognitive Psychology, Neurological Psychology

2) wujudkah perbezaan jantina dalam sifat manusia menanggap agama dan relevannya kepada hidup mereka?

Bacaan asas seterusnya yang boleh kita rujuk dalam memahami isu ini pula ada dalam disiplin atau subjek Social Psychology, Developmental Psychology

3) sejauh manakah agama, dan ketahap manakah, manusia mampu menjadikan agama dan cara hidup positif mereka untuk coping mechanism mereka?

Bacaan asas yang kita perlukan untuk memahami lebih lanjut isu ini tentunya ada dalam disiplin atau subjek Psychology of Personality, Counseling Psychology

4)sejauh manakah penafian yang mampu diusulkan terhadap psikologi, atas asas pembinaan ilmu Western Psychology yang nyatanya menolak agama , jiwa dan KeTuhanan sebagai modulator untuk motif kelakuan dan pemikiran manusia?

Isu ini tentunya ada dalam disiplin atau subjek History and Philosophy of Psychology, Developmental Psychology, Psychodynamic Theory of Psychology

Hakikatnya, betapa agama itu diilmiahkan, pasti ada beberapa disiplin ilmu yang mutlaknya hanyalah Hak Allah. Dan ini tidak pula bermaksud psikologi dan agama itu tidak ada kaitan langsung pula ya! =)

Jom baca Link berkaitan untuk review:



Atau, anda boleh dapatkan sinopsis secara keseluruhan dari perspektif Islami , tulisan Hujjatul Islam Imam Al Ghazali dalam bukunya The Alchemy of Happiness , atau Kimiya' As Saa'dah.



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Kemaafan Bukan Dendam Terindah

Membaca isu akhir-akhir ini dalam akhbar dan berita terkini, saya turut rasa terkesan dengan apa yang berlau. Tapi , kebiasaannya bagi saya, banyak yang saya perhatikan dari isu-isu semasa, yang saya belajar untuk kaitkan lebih dengan diri sendiri.

(Isu mana, Fahmi?)

Macam-macam, pembaca sekalian. Isu berkaitan Permohonan Maaf Media D Shahrizat, penjelasan seseorang yang peribadinya berkait dengan saya tentang kemaafan yang pernah saya mohon, dan ruang kemaafan yang masih ada.

Semua ini buatkan saya rasa ingin kongsikan sesuatu.

Mengaku salah, dan memohon maaf bukanlah semata-semata kekuatan hati. Tapi ia sebenarnya ilmu, dan dalam satu aspek, ia boleh dikatakan seni juga. =)

Dalam seni mengaku salah dan memohon maaf, ada dua perspektif orang dalam dunia ini. Dan perspektif ini boleh berkait dengan orang sekeliling, dan situasinya.

(Apa tu, Fahmi?)

Pertama: Mengaku Salah, Meyakini Permohonan Maafnya dan Terus Dipercayai

Orang yang macam ini biasanya, meyakini harga diri nya tidak berkurang sedikit pun bila ia mengaku salah, besar mana salahnya pun.

Orang spesis ini juga lebih mudah beranikan diri meminta maaf tidak semata-mata kerana meyakini maafnya mampu diterima, tapi kerana ia tahu maaf itu diperlukan dan orang itu berhak mendengar ucapan permohonan maaf.


Orang spesis ini juga memahami relevannya permohonan maaf itu dengan kelakuan mereka yang salah tu.

Untungnya jadi orang macam ni. Mereka lebih mudah dipercayai dan kurang kebarangkalian untuk ditolak maafnya. Mereka juga dipercayai lebih aktif dalam sesi sosial bersama orang sekitar.

Kedua: Mengaku Salah, Terus Di'tunjuk' Bila ada Salah Berikutnya, dan Semakin Sukar Dipercayai.

Orang yang kedua ini, biasanya mampu meminta maaf atas tiap salahnya. Boleh jadi beliau memang tidak betul2 maksudkan kesalahannya, tapi benar-benar rasa bersalah atas salah tadi.

Namun, berada dalam situasi dan kelompok yang memang negatif dan skeptikal, lebih sukar. Apabila buat salah, dan minta maaf, orang sekeliling bakal tunding, terutamanya apabila ada sahaja kesalahan yang lebih kurang sama, pasti beliau yang akan dicari untuk dipersalahkan.

Dalam situasi ini, orang jenis kedua, lebih cenderung untuk develop 'perintang kemaafan' dan lebih mudah untuk membentuk persepsi perfectionist dalam hidup. Tak boleh salah sikit pun.

(Kenapa, Fahmi?)

Sebab kesalahan berkadar songsang dengan kepercayaan. Lagi banyak kesalahan yang sengaja atau tak, lebih rendah kepercayaan yang bakal diterima akhirnya.

Itulah, bezanya. Bila kita ada dalam kelompok yang positif, memohon maaf itu jadi keperluan dan tabiat yang positif, atas rasa memelihara hormat diri sendiri dan juga hak yang selayaknya pada orang yang dibuatsalah tadi.

Apapun, ucapan maaf sebenarnya memang tak semestinya terus dimaafkan, sebaik sahaja ia diterima. Itulah ruang yang pemohon maaf perlu fahami, buat orang yang dimintamaafkan itu.


Artikel tentang Kemaafan dan Seninya ini boleh dilihat selanjutnya dari Google.



Kemaafan bukanlah semata-mata dendam yang terindah, macam dalam lagu. Khasnya kemaafan dari rasa keterpaksaan dan desakan itu. :)








Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

07 February 2012

Design Latest

Desktop Wallpaper 1024 X 768 : Klik untuk Tumbesaran

Dalam Design ini saya cuba incorporate teknik gambar untuk bahagian otak sedar dan bawah sedar yang berbeza. Ia berdasarkan teori bahawa

Otak Sedar dan Otak Bawah Sedar menangkap Maklumat yang Berbeza dalam setiap Gambar yang Dilihat.




Ini adalah eskperimen kedua saya dalam menggabungkan design + teori psikologi kognitif. Mudah-mudahan dengan elemen yang cuba diserapkan, Akademi Mutawwif dan Training Consultancy mampu mencapai Misi Dan Visi mereka bagi tahun 2012.




Flyer / Muka Depan : Klik untuk Tumbesaran

Flyer  Muka Belakang: Klik Untuk Tumbesaran



Dalam header Zamani84, saya meminimalkan pergerakan , untuk memfokus pada effect cahaya. Inilah juga kali ketiga saya menggunakan vectorized colouring untuk objek selain teks dan kartun, iaitu pada kapal terbang MAS.

Dalam Header Apam PolkaDot, pergerakan molekul asap saya cuba untuk emulatekan dengan baik. Anda mungkin perlu ke site utamanya untuk melihat effect asap itu dengan lebih baik.



Berminat? Jom, tempah dengan saya! Hubungi saya di facebook.com, ya! =)








Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

03 February 2012

Cerita Blog dan Google Panda : II

 Assalamualaikum semua. Err.. ada siapa yang midnight movie malam tadi tengok cerita Chronicles? Best ? =)

Jom, kita baca lagi sambungan entry tentang blog dan Google Panda.

Mungkin anda notice dalam dua tiga hari ini, rank Google atau Alexa anda tiba-tiba naik. Ini mungkin disebabkan update terbaru Google  Panda 2.3 yang 'memulangkan' aliran trafik anda, (harapnya berkekalan lebih lama)ketika mana algorithm pertamanya dicipta pada Febuary tahun lepas.

Jika  hari-hari biasa anda dalam blogging dipenuh dengan cerita sendiri, lebih banyak dari cerita tentang orang lain, atau ulasan tentang produk, berita dan movie tertentu, Google Panda tetap ada solusi untuk anda.

Dalam cara ini, anda boleh plusOnekan entri  anda, jika anda selalu mention tempat yang anda biasa hang out setiap minggu. Anda juga boleh plusOnekan entri anda bila anda jumpa orang yang kelas Public Figure (bahasa blogger, Retis). Anda juga boleh plusOnekan entri bila anda tonton movie bersama best friend anda.

Ini semua akan membantu anda lebih disukai Panda.

(Kenapa, Fahmi?)

02 February 2012

Cerita Blog dan Google Panda

Rentetan dari isu Blog dan Iklan bahagian I, II, III dan IV, yang diakibatkan oleh perubahan Google untuk rank blog yang banyak iklan di bahagian header, ia memiliki satu relevansi dengan satu lagi cerita menarik tentang sistem Google.

(ye ke, Fahmi? Apa dia tu?)

Sistem Google Page Rank.
(Oi, isu ni dah basi lah Fahmi... )

Ye ke basi? Oh. Sebab dah ada Google Panda ya? Hehe... :D

Google Panda memang sistem yang menggantikan fungsi Google Page Rank, dan diharapkan berfungsi dengan lebih baik.  At least..

Soalan hari ini:Siapa kata Google Panda lebih baik?

GOOGLE PANDA dan BLOG

Mana-mana sistem rank, baik Alexa, Panda atau G.Rank, ia hanya berkesan dan bermakna bagi web content yang sangat selalu diupdate.  Dan ini bermakna, ia hanya bermakna buat Blog. Blog adalah contoh web content yang sangat selalu diupdate dan dicrawl oleh GoogleBot untuk indeks mereka dalam Internet.

Dan sebetulnya, buat bloggers, Sistem Google Panda yang sekarang ini,  juga masih ada kekurangannya.

(apa dia , Fahmi?)

01 February 2012

FB Page for Biz : NiloufarShoppe

Klik untuk Tumbesaran XD
Template FB Page for Biz yang terbaru saya siapkan adalah untuk Biz NiloufarShoppe. Jemputlah Like untuk dapatkan content keseluruhan ya!

Saya cari mood untuk Fb Page dulu, sebab lagi senang dari template codifying. Templatenya sudah 87% disiapkan, tinggal Flash Header, Banner, dan coding untuk Item. Lepas Siap baru saya release linknya~ =)

(Apa tu NiloufarShoppe, Fahmi?)

Oh, sorry, lupa pula nak explain. Nak tahu? Jom!

Hidup Takkan Menunggumu

Assalamualaikum semua pembaca. =)

Pagi tadi waktu kepenatan dan berehat sebentar, saya terbuka Astro 705, dan nampak lagu Ozzy Osbourne terbaru ni, tapi dah berakhir. Saya cuma sempat nampak tajuknya saja.

Jadi, saya google, dan hari ini kita kongsi sama2. Moga ada manfaatnya ya!

"Life Won't Wait"

I watch it all change,
take the news of the day
and throw it away.
Time will kill all the pain,
faith will cure the decay
of all this blind ambition;
the greed brings us together.
Stay strong, stay true, be brave - it all comes down to you.

Tried to just let it go
know that justice moves slow
but it comes in the end
Rise the guilty will fall
stay they can't take it all
they want the unimportance
it's love they leave behind
Stand up, stay true, be hard - the future looks to you

Every second you throw away
Every minute of every day
Don't get caught in a myriad
Because life won't wait for you
No, life won't wait for you, my friend.

I'm watching the change
through who will carry the flame
it all feels very strange.
Dreams than mean can be good
faith - to live as we should
and know we're all connected
we give ourselves the power
Stay strong stay true be brave - it all comes down to you

Every day that you wait you're falling faster
No sleight of hand, no twist of fate, no ever after
When it's gone - it's gone, afight to the bitter end
Life won't wait for you
No, life won't wait for you, my friend.

Hidup memang tak menunggu kita. sama ada kita bergerak, atau static, hidup tetap bergerak , dan masa pasti meninggalkan kita. Jadi, samada kita pilih untuk berubah jadi lebih baik hari ni, atau, kita biar hidup orang lain mengubah kita, .. Life Won't Wait. =)



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

27 January 2012

Blog dan Iklan IV

Bersambung dari Bahagian III, entry ini saya tulis , hanya untuk tiga sebab.

PERTAMA
Google sekali lagi mengubah algorithm ranking blog mereka untuk blog layout bagi iklan.
Despite mereka yang mencipta susunan iklan terbaik untuk Google Adsense, 2 hari lepas, 24 Januari 2012, , mereka mengeluarkan kenyataan bahawa, Blog dan Site yang memiliki iklan dari paras atas header ke bahagian yang paling akhir visiblenya, mampu dilihat oleh mata, pada skrin, iklan semata-mata, bakal jatuh macam nangka busuk.

Blog-blog inilah yang saya lihat banyak di Internet Malaysia sekarang ini.
Blog yang entrinya jauh ke bawah, ditolak oleh iklan yang banyak. Tidak kira iklan sendiri, atau iklan syarikat pengiklanan berbayar.

Apa akan jadi pada blog yang memang mengejar trafik untuk syarikat I dan N? Syarikat A? Tak payah fikirlah.. sebab memang semua akan kena!

KEDUA
Blogger akan ramai yang rasa tertipu. Kerana mereka berblog bukan lagi semata untuk berkongsi ilmu, tetapi untuk mengejar trafik demi mendapat first page Google, dan mendapat keistimewaan syarikat pengiklan.

KETIGA
Manusia yang mengendalikan syarikat pengiklanan dengan cara seperti ini, andainya mereka masih memilih untuk tidak mengubah sistem skrip mereka, samalah seperti psikopath yang membunuh blogger secara bersiri.
Memberi blogger harapan untuk hidup berblog yang lebih baik, income yang lebih stabil, cuma salin, goyang kaki dan tunggu duit masuk, lalu memusnahkan blogger bersama sifat, kebolehan, dan bakat penulisan yang mereka ada perlahan-lahan.

Mungkin ia ekstrim. Tapi hakikatnya, tak semua di dunia ni manis macam aiskrim. Truth somehow hurts.
Andai anda tak mahu percaya, terserahlah. Sebab tugas saya memahamkan, telah saya laksana.

Sekian. Terima kasih kerana sudi baca sampai habis. =)

p/s: Dari blog, mulakanlah langkah seterusnya. Kerana blog itu cuma PLATFORM. Bukan KARYA.








Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Blog dan Iklan III

Syarikat A, meski dalam masa yang sama, masih kekal dengan sistem page view dengan logik 'page view lebih baik dari page visitor', tidak mampu lagi bergerak jauh walaupun bermula dari sela masa yang lebih awal  dari syarikat N dan I di Malaysia, khasnya.

Kenapa?

Ia semua bermula dari perspektif iklan adalah iklan semata-mata, asalkan ada ruang iklan, kita iklan ajelah.

Bukankah kita semua tahu, bila buka TV, sebaik iklan ditayang, kita tekan Channel lain?

"next, please?"

"Alah, iklannn pulak. Spoil betul!"

Dan kenapa syarikat pengiklanan blog tidak mengambil iktibar yang sama?

Dalam teori psikologi pengiklanan, TV dan Radio mengekalkan kadar harga termahal bagi tempahan iklan pada sela masa selepas waktu bila?

Yes, kadar harga termahal bagi tempahan iklan adalah pada sela masa waktu otak atas sedar tidak mampu filter kekuatan otak bawah sedar. Beberapa jam sahaja sebelum manusia tidur.

Pengaruh ini tidak berlaku pada blog dan web kerana blog dan web mampu diakses 24 jam. Oleh itu, satu cara sahaja pengiklanan di media penulisan internet akan jadi effektif, ; bila ia mampu muncul sebagai teks , dan di antara teks2 entry.

Ini hanya akan dicapai dengan script iklan yang betul-betul tally dengan entry.

(Kenapa anda tulis semua ni , Fahmi?)

Bersambung di Bahagian IV.








Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Blog dan Iklan II

Sistem pengiklan berbayar, dengan algorithma yang merepek bagi setiap increment dan meletakkan pra syarat yang melampau, cuma sedikit saja bezanya dengan sistem bidding yang nampak tak masuk akal murahnya tapi sebetulnya membeban pengguna.

Betul, biz apa yang tak mahu untung, kan?

Tapi, dalam keghairahan pengiklan menaikkan syarat kelayakan, mengubah sistem increment sedia ada, dan menambah jumlah syarikat yang mahu menggunakan kidmat pengiklanan mereka buat blogger, mereka mungkin tidak fikirkan.

Betapa tindakan dan syarat merekalah yang bakal menyusahkan diri mereka sendiri.

Tak percaya?

Syarikat I menggunakan sistem unique visitor yang berpuluh ribu sebulan, sebagai KPI blog yang layak menggunakan sistemnya. Ia juga menggunakan KPI ini untuk menarik syarikat besar untuk menempah ruang iklannya, bagi edaran dalam bloggers.

Ketepikan soal kualti. Tapi hakikatnya dengan sistem ini, ia melahirkan blog yang lebih banyak menyalin berita dari menghasil artikel + cerita, dalam niche yang syarikat I sendiri cipta dan syaratkan.

Kerana dengan berita yang disalin bersama tagging SEO, carian blog ini bakal first dalam Google. Bila blog ini ini first, secara teori, Syarikat I, akan lebih cenderung menyenaraikan blog ini, pada syarikat besar untuk ruang iklan mereka.

Hakikatnya, bila dilihat dan dibaca semula, blog ini, entrynya banyak lagi entry berita salin-tukar-bahasa. Ini belum lagi kita cerita tentang blog yang copy entry blog lain. Dan belum lagi kita cerita blogger yang hack + kumpul FB Fan Page untuk kejar Like beribu, untuk naikkan rank dalam Google.

Semua sangat berkaitan dengan hal ini.

Dan hari ini anda tanya kenapa makin banyak blog copy paste dan semakin kurang blog yang sharing ilmu dan ulasan ilmu? Inilah antara jawapannya. 

Bersambung di bahagian III. :)









Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Blog dan Iklan I

Penulisan Entri blog dan pengiklanan, sudah tidak dapat dipisahkan sangat. Akhir-akhir ini memang susah nak cari blog yang tidak ada iklan. (Blog awak juga ada iklan di bawah post ini, Fahmi, kan?)

Kadang2 di Bahagian Header penuh dengan iklan horizontal. Entry utama tujuan kita, jauh di bawah.

Cabaran terbesar pengiklan dan sistem mereka, adalah, mereka sistem iklan yang betul-betul tally dengan entri blog. 

Iklan yang tally, bermaksud, iklan itu , sangat relevan dengan keyword yang keluar dalam setiap perenggan Entry blog.

(Kenapa, Fahmi?)

Supaya mereka bakal membantu blogger mengelakkan mereka dari melakukan fraud clicking.

Ia akan mengelakkan blogger dari menipu di setiap Cyber cafe dan komputer makmal yang ada, untuk meningkatkan page view (bagi sistem pengiklanan based on page view).

Ia akan mengelakkan blogger dari mewujudkan kelab bawah tanah tersendiri untuk sama-sama klik iklan mereka.

Ia pasti akan mengelakkan blogger dari menggunakan teknik-teknik blackhat untuk membolehkan iklan mereka 'diklik'termasuklah teknik javascript mouseover, juga iframe pada tag H2.

(Kenapa, Fahmi?)

Sebab iklan yang betul-betul relate dengan entry blog, sebenarnya, meningkatkan kadar klik secara eksponential , yang menguntungkan syarikat pengiklanan, dan juga blogger itu sendiri.

Jadi, untuk meningkatkan kadar klik yang juga meningkatkan reputasi mereka sebagai syarikat pengiklan, mereka sebetulnya tidak perlu berhabis banyak untuk tujuan image enchancement syarikat , melalui event sesama blogger, baik movie screening.

apa yang mereka perlu buat, hanyalah
1) memperbaiki sistem script iklan mereka.
Scripting yang dihubung pada server secara malas, dengan kualiti server yang mungkin sharing resources secara gila, mengakibatkan blog menjadi loading. Blog yang aktif bacaan hariannya, menurun, bukan kerana entrynya tidak berkualiti lagi, tetapi kerana perlahan loadnya. Kerana apa? Hanya kerana loadingnya sistem skrip iklan yang memberikan penulis entrinya, harapan sumber kewangan untuk membeli tablet berkuasa Android untuk update entry di mana saja. Ironi? You bet.

2) MEMPERBAIKI sistem script iklan mereka.
script ini boleh memasukkan bukan saja unique id blogger, tetapi juga mampu mengenal pasti perkataan tertentu yang berulang, yang datang dari meta description dalam description profil blog di database syarikat mereka. Bukan semata-mata meletakkan ruang profil members sebagai tapak carian ruang iklan buat syarikat besar.

3) MEMPERBAIKI SISTEM script iklan mereka
increment perlulah realistik dengan kuasa duit yang ada pada zaman sekarang. Tak mengapa andai syarat2nya ketat, tapi haruslah realistik dan beri peluang yang adil bagi mereka bersaing sesama bloggers. Jadi, tak perlulah bloggers buat trick blackhat hanya semata-mata nak cashout lebih banyak dari bloggers lain, walaupun mula dengan sela masa yang sama.


Bersambung di bahagian II. =)





Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header