31 December 2011

Cerita Hati (English Version)

On one gloomy night in the darkest desert storm coming, Envy creeps out of the darkness, planning to go meet Heart. When she's nearly there, she's stopped by Patience, Kindness and Anger.


Envy threatened, "Anger, Kindness, Patience, you guys won't be able to stop me now, so, back off, or else, I'll kill all of you and I'll stay with Heart no matter what!"

Patience calms Envy, and says, "I know you want Heart TO HAVE EVERYTHING, but to tell you the truth, you can only stay within Heart when we're together."

Kindness continues,

29 December 2011

Atasilah Tekanan Anda

Assalamualaikummm  pembaca-pembaca InilahFahmi, apa khabar anda hari ni semuanyaaa~ :D

Harap-harap anda pembaca tak ada sangat yang tengah dalam tekanan ni.

Tekanan ni memang diperlukan dalam hidup, untuk membolehkan kita adapt dan memacukan perubahan hidup kita untuk pilihan lebih baik. Bukan apa, tekanan ni normal, setiap masa akan ada tekanan. Tapi ..kalau terlebih tekanan dan kita pulak time tu tak berapa nak sihat, atau ok, nanti jadi lain pula~

Sebelum tu, bagi readers + bloggers yang belum lagi join segmen FiveFave sempena akhir tahun 2011 ni, jom kita meriahkan sharing moment kita dengan entri kita  ni OK! =) Sambung semula cerita tentang tekanan~

28 December 2011

Segmen: FiveFave

Assalamualaikum pembaca-pembaca InilahFahmi hari ni~ =)

Sebelum Disember melabuhkan tirainya mengensot menuju 2012, sebenarnya saya teringin sangat nak buat entri stail segmen, tapi nak kata segmen sangat pun tak tahulah ya ke tidak.~ Kalau ikut, direct translation 'segment' boleh jadi 'bahagian-bahagian'. Macam tak sesuai pun ada. Ntah lah labi~

Objektif entri ni, saya nak tahu bagi anda, apa dia 5 perkara yang penting, 5 tempat yang baru saja anda sampai, dan 5 orang penting yang baru anda kenali tahun 2011 ni. boleh , kan?

Semoga kita semua dapat sharing-sharing, dan juga dapat kenali kawan-kawan lain, dan tahu apa yang penting bagi mereka, sepanjang 2011 ni.~ =)

Sekurang-kurangnya pulak, bloggers akan ada point lebih untuk tulis entri malam ni pula~ =)




Segmen: FiveFave

Sepanjang 2011, senaraikan 5 perkara bes @ penting @ paling baik yang jadi, 5 orang baru yang sangat bermakna dan baru dikenali, 5 tempat baru yang anda sampai.
Boleh copy dan letakkan gambar atas tadi pada entri, tapi tak wajib pun, ~ =)

Sedia?  Saya mulakan dulu ok? :)

Bijak WiFi


Assalamualaikum buat pembaca InilahFahmi hari ini. Jom, hari ni, ramai-ramai, kita belajar newstuff tentang WiFi with specific reference pada Streamyx okay! =)

Kecurian WiFi atau Wifi piggybacking, saya lihat seumpama pembuangan sampah merata-rata walaupun depan ada tong sampah.

(Kenapa pula Fahmi?)

25 December 2011

HIkmah Kembara : Penghujung Asia

Salam alaikum buat semua pembaca Inilah Fahmi sekalian. Harapnya malam anda di sana seceria malam - malam sebelumnya. Sana hujan tak? hehe.. di sini sangat lebat.

(Di mana yang hujan lebat sangat tu, Fahmi? =) )

23 December 2011

Mission Impossible Ghost Protocol


Dalam satu kesombongan, bakal ada banyak kepayahan dan sedikit kebaikan. Namun, dalam satu kemaafan, bakal ada banyak kebaikan dan peluang, andai kita mahu benar-benar memahami, bukan hanya sekadar mendengar dan menghukum.
Quote di atas takde kaitan pun dengan tajuk sebetulnya. :D

Antara francais sekuel Mission Impossible , Mission Impossible : Ghost Protocol, personally, bagi saya, adalah siri MI yang tidak berapa berjaya.

(Kenapa ya, Fahmi?)

Standard  Mission Impossible yang saya pernah tontoni, ceritanya amat sci-fi dan thriller. Tapi Ghost Protocol kali ini menyebabkan 40% dari standard tadi berubah.~ =_=

MI kali ini kelakar dan santai. Kurang action-packed dari MI sebelumnya. Jadi saya tak rasa ia se'umph' MI yang dulu.

Overall, bagi saya , MI kali ini:

21 December 2011

Gathering Blogger Selatan Pengkalan Balak Disember 2011

Assalamualaikum pembaca InilahFahmi sekalian. Apa khabarlah anda semua hari ni yea :)
Kita mulakan hari ini dengan quote positif, mudah-mudahan hari ini hari yang lebih baik buat kita semua.
Jika kejayaan adalah satu rencana besar rahsia Tuhan, kegagalan pula adalah kesilapan insan yang dibiar berterusan. 
Mungkin ada yang maklum dan mungkin ada juga tidak maklum tentang nature blogger. Blogger rata-ratanya, adalah manusia yang keterlaluan menghargai spontaneous moment, instant gratification, dan juga lebih bersifat impromptu atau 'buat-mende-dan-dan-tu-jugak'.

(Okay... boleh cerita lagi, Fahmi?)

20 December 2011

Header Flash Hitam

Assalamualaikum pembaca + follower InilahFahmi yang dihormati. =)

Di sini saya sertakan Lagi update (direct translation : More About. #SengettlaKaoFahmi) tentang Flash dan Flash content :)

(macamana tu, Fahmi?)

15 December 2011

Antara Etika dan Hormat

Etika adalah satu bentuk hikmah, atau courtesy, yang mungkin kita sering terlepas pandang.

Kita mungkin rasa kita sudah betul menghormati orang lain dengan etika yang kita pelajari, tidak kira dalam mana aspek hidup sekalipun.

Etika berbicara.
Etika berbisnes dengan strangers , juga dengan orang yang dikenali.
Etika mencari ilmu
Etika melayan tetamu, musuh, kawan dan teman pada kawan.

14 December 2011

Jangan Makan Sebelum Tidur

Bagaimana caranya untuk mengurangkan tempoh berjaga yang tak perlu pada waktu malam, aka, insomnia?

Kebarangkalian untuk tidur lewat boleh dikurang sekiranya kita ada routine tidur, dan kurangkan high glisemic indexed food sebelum tidur. =)

Hasil dari kajian ke atas diri sendiri (yang mungkin bias juga), tahukah anda, mengambil air manis + kurma sebelum waktu tidur biasa, memang mampu mengubah kimia dalam kepala otak membuatkan anda berjaga.

tapi apa yang penting tentulah apa yang berlaku esoknya. :D


(what happened to you, Fahmi?)

13 December 2011

Bila Perasaan Tepu

Apakah yang dikatakan ketepuan?
Ketepuan bakal terjadi apabila suatu objek (cecair atau separa pepejal) contohnya A, mencapai tahap keterlarutan maksimum dalam cecair B.

Dengan objek A yang dimalarkan (ditetap atau dikonstantkan) suhu, dan jumlah molekulnya, anda mampu mengubah ketepuan dengan beberapa cara,
1) mengubah jumlah pelarut cecair B : Tambahkan cecair B
2) mengubah suhu pelarut cecair B : panaskan cecair B
3) mengubah pergerakan molekul cecair A : kacau molekul objek A secara menggila



Saya pula melihat perubahan perspektif sebagai satu konsep mengubah ketepuan perasaan.
(Macamana tu, Fahmi?)

11 December 2011

Tahukah Anda : Gerhana

Assalamualaikum pembaca sekalian =) Tentu ramai juga yang berkesempatan tengok gerhana malam tadi, kan? Bagi yang berada di pantai, tentulah lebih cantik. Tak kurang yang tag photo di Facebook untuk Gerhana.

Tahukah anda, kaitan antara gerhana dan purnama?
(Apa dia , Fahmi?)

10 December 2011

Insan Yang Lupa

Manusia memang namanya manusia. dari Insan. Kata asalnya na-si-ya yang bermaksud lupa. Bila digabungkan dengan alif dan nun, dalam wazan if'aalun, ia jadi 'sangat-sangat lupa'.


Lupa. Melupakan. Lupa diri. Lupa kebaikan orang. Lupa pernah buat salah.

Yang selalu dia ingat adalah:

09 December 2011

Belahan Hati : Genting

Aktiviti bersama di Genting adalah satu perkara yang sangat mengujakan. Yelah, walaupun bertahun-tahun spend masa belajar di area Kuala Lumpur, baru tahun ini saya sampai ke Genting.

(kesian Fahmi, losernya kao! - hey mulut , sekali wa sengat baru tau :D )

Apa saya buat di Genting?

07 December 2011

Bukan Salah Ais

Ais di Antartika. Sumber dari Google Getty Image
Buat pembaca yang baru sampai, saya nak kongsikan sesuatu.

Mulai hari ni, selain dari post tentang design, saya berazam dan akan fokus pada post berlabel "tahukah anda", "review movie", dan "review buku" .

"Tahukah Anda" akan banyak menyentuh isu atau idea yang mungkin kita pernah nak tahu, tapi tak tahu nak tanya atau bincang dengan siapa. Ia mungkin akan bermanfaat bagi pembaca yang gemar berfikir dan dapatkan input-input baru.

Bagi pembaca yang tak berapa gemar, mungkin label entry yang ini, akan membantu anda sedikit sebanyak dalam assignment atau kerja rumah sekolah anda. (Huiyo, bestnya!! - yup, memang best)

Kadang-kadang kita mungkin terfikir,sebetulnya, kalau ais di kutub utara dan selatan mencair, benarkah paras air laut akan naik? Kalau anda nak tahu, memang bukan anda seorang yang fikir begitu. Sebab saya masih berfikir jawapan untuk soalan yang sama sejak 2 tahun lepas.

Baru hari ini saya belajar, rupanya , bukan pencairan ais yang bakal menaikkan paras air laut Bumi.
Kenapa?

06 December 2011

Puss In Boots : Bukan Kucing Serius


Bercerita tentang cerita, memang aneh bunyinya. Lagi-lagi bila ia melibatkan Fables, iaitu kisah yang dicipta untuk temani tidur anak-anak kecil.

Pengarahan Puss In Boots, yang dimulakan secara prequel melalui SHREK, membolehkan fables ini dipopularkan semula.

Puss In Boots, seperti Shrek, turut menggabungkan watak dalam fables yang lain, antaranya, Jack and Jill, Humpty Alexander Dumpty (dah macam Lex Luthor pun ada). Saya tak tahu pula tentang Kitty Soft Paws.

Kini kita tahu kenapa Puss In Boots jadi sangat 'lagend' dalam Shrek. Beliau digambarkan seolah Zorro dari San Ricardo. :D

( ye ke , Fahmi?)

Yup ! Malas cakap lagi, jom, terjah review ni!

Filem Ombak Rindu: Karya Cincai

Ombak Rindu adalah satu karya yang baik. Ditulis sekitar 90an, karya ini menampilkan isu kejutan budaya (yang amat signifikan pada waktu-waktu itu), isu pernikahan tanpa pengetahuan parent (juga isu yang penting buat dua tiga tahun selepas novel ini ditulis,) dan juga benchmark baru dalam plot cerita novel : waris konglomerat yang berkahwin dengan orang kebanyakan.

Saya tak puas hati dengan cerita kali ini. (Kenapa Fahmi?)

01 December 2011

Spontaneous Thursday

Kemenangan dan kekalahan adalah adat pertandingan.
Tapi umpatan dan cercaan belum tentu kita mampu terima andai kita berada di tempat mereka. Kan lebih elok Sokong Seratus Sepuluh Peratus? :D



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

27 November 2011

DIY Memang Cool!

DIY atau do-it-yourself, atau setengah orang mungkin kata DIYOW (do it your own way), adalah satu cara lelaki lepaskan stress atau habiskan masa lapang yang tak-berapa-nak-lapang-tu dengan cara kreatif yang dorang suka.

Tahukah anda batang paip PVC mampu membina stand untuk penggantung baju yang cool?
Tahukah anda batang Paip PVC juga mampu membina partition untuk presentation anda?

Tahukah anda, bahan untuk menghasilkan lampu HID simple hanyalah RM10.00 sahaja (dan beratus2 lagi selebihnya adalah kos upah + masa kerja designer?)

(WAAAAHHHH??!!! Biar betul , Fahmi??)

Hehe.. jangan buat muka terkejut okay.. =)

Nak tahu manakah kedai DIY yang saya pernah dan selalu pergi?

26 November 2011

Menapak Dengan Gembira; Happy Feet 2

Teka Teki:
apakah yang berwarna putih, hitam.. putih.. hitam.. putih .. hitam..putih, hitam.. putih.. hitam.. putih .. hitam..putih, hitam.. putih.. hitam.. putih .. hitam..putih, hitam.. putih.. hitam.. putih .. hitam..dan merah??~



Jawapan:
Penguin yang jatuh tergolek dan terlanggar batu lalu berdarah~ #soritakkelakar

android : jom jimat!

Jika anda ingin jimatkn bateri utk phone android, ada baiknya :
(1)Offkn facebook contact
(2)offkn wifi + data usage
(3)gunakan power control, widget dr Go

P/s: sy br stadi android ni.sy yakin ramai y dah tahu.jd..jom kongsi tips anda di sini! :-)
Published with Blogger-droid v2.0.1

25 November 2011

Ajari Aku (Side Parking)

Ajari aku tuk cinta
Menjadi super pencinta
Agar ku bisa memiliki rasa
Yang luar biasa untukku dan untukmu

Ku harap engkau menanti
ku bukakan pintu kereta
Karna memang sangat susah , sebabnya kereta
parking terlalu dekat dengan hati mu...~

Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku

:D
Rosak lagu Anuar Zain nih :D




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

24 November 2011

Mengaumlah dengan Berani : II



Ada sesiapa yang mahukan header sempena semangat harimau? :D

Tulisan nama blog dan tagline boleh ditukar warnanya juga~ ikut kepuasan mata anda sendiri :)

Logo 1 Malaysia juga boleh digantikan dengan logo harimau Malaya animated. Ikut andalah :)


Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Flash Header Terbaru

Teringin pula rasanya nak kongsi update tentang latest banner + header yang disiapkan =) Nak tengok? Jommm~

November yang Best

kalau Green Day ada lagu bertajuk Wake Me Up When September Ends, saya ada lagu bertajuk November's Good to Me. #poyolahpulak

(Stail baru review produk ke Fahmi?)
Perkara-perkara baik yang berlaku sepanjang November adalah:

23 November 2011

Mengaumlah dengan Berani

Bolasepak Malaysia mengalami evolusi yang baik dalam dekad terakhir ini. Soalnya, adakah kita benar-benar mampu merasakan kepentingan semua ini?

(Apa pentingnya kita semua ambil tahu tentang bolasepak negara sekarang, Fahmi?)






21 November 2011

Adventure of Tin Tin : Bukan Tin Biasa

Apakah Salji yang bergerak-gerak, menjerit, bijak dan kacak?



......


....

Tettt!!! harap maaf, anda telah mengambil masa yang terlalu lama untuk menjawab soalan. hehe :D

jawapannya : Snowy (anjing Tin Tin)

Adventure of Tin tin adalah satu pengembaraan 3D yang saya kira sangat hebat, dari produksi Steven Spielberg dan Peter Jackson. Jangan lah pula kita bandingkan dengan Upin Ipin GENG: Pengembaraan Bermula kannn.. memang tak patut :)

(Kenapa , Fahmi? hebat sangat ke?)

Ya , ia memang SANGAT hebat!


1) 3D yang tersangat hampir dengan rupa manusia
Kali terakhir saya menonton filem kartun 3D yang sangat hampir dengan karekter manusia, adalah Monster Inc. Tapi ini mungkinlah dibantu dengan janaan CGi oleh sistem Steven Spielberg dengan Studionya tu  :D
2) peralihan kamera 2 sinematografik yang sangat kemas
kesan dari pengarahan Peter Jackson, seharusnya! :D
3) dialog yang mengesankan
Skrip yang menarik, haruslah, "when there's a wall, you push through it ! " :D banyak lagi sebetulnya, tapi anda haruslah tengok sendiri! p/s: sila sediakan buka nota sendiri, GSC tak bagi
4) lokasi menarik
Karaboudjan, Baggar, dan beberapa lokasi lain, ditambah dengan kapal, menjadikan ia hebat
5) ditonton dengan seseorang yang kebetulan memang suka sangat cerita kartun 3D!

dah2, gi prebook sekarang! :D




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

16 November 2011

Funky Tribe Street Wear

Jika anda berpeluang ke Kota Tinggi, datanglah ke KIPMART Kota Tinggi :)

Dan jika anda dalam KipMart, saya cadangkan anda terus ke Funky Tribe Street Wear.

(Kenapa, Fahmi? apa yang best sangat tu?)

15 November 2011

Movie Review: Tower Heist

Bagi yang belum memiliki apa2 aktiviti menarik untuk dilakukan pada midnight esok, saya cadangkan anda tonton midnight movie bertajuk "Tower Heist" di pawagam berdekatan.

Kenapa anda perlu tonton Tower Heist? (Berikan saya 5 sebab, Fahmi!)

Belahan Hati


Kau menghampiri penuh makna,
dan hamparan ini telah ku buka,
membawa hatimu yang bersinar,
terus, ke dalam.

takpernah lagi detak jantung ini jadi laju,
selaju bila kau hampir.

tak pernah lagi minda ini terjungkir,
bila fikiran tentangmu menghujani, hadir.

tak lelah masa meladeni karenah
bila tahu penghargaanmu itu belum lagi melelah,

terima kasih kerana memilih.
terima kasih kerana memilik.

terima kasih kerana menerima kasih.


Mood lagu: Ku Berharap Karna Cinta
:)





Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

09 November 2011

Tak suka Nebulizer

Anda asthma? Nak berhenti bergantung pada nebulizer atau puff2, tapi tak tahu nak mula dari mana? Haaa... Lengmoyy, lengchaii.... lai3.... Saya ada contoh2 natural bronchodilators untuk asthma untuk dicuba:

1) Cuka apple cider adalah antara salah satu penawar natural untuk asma. Anda boleh larutkan satu sudu cuka ini dengan satu cawan air. Minumlah sekali atau dua kali sehari, bersama makanan, sebelum tidur, dan atau  selepas bangun tidur, atau  kedua-duanya.  Ramai juga penghidap asma yang merasa lega pada penggunaannya pada kali pertama. Selain dari melegakan asthma, epal cider ini juga membantu mengawal kesan allergik dan acid refluks.

07 November 2011

Menemui Diri: Hatiku di Rambahiku

Kunun2 nak tiru tajuk novel Ramlee Awang Murshid Hatiku Di Harajuku, tapi mana boleh. kena saman nanti . Sah2 lah misleading . :D

Jadi, saya tukarlah jadi Rambahiku. Rambah adalah nama salah satu dari beratus-ratus sungai yang ada di Johor.

Kali terakhir saya travel jauh-jauh dalam Johor adalah...... err. Memang tak ingat.

:D

Kali ini, saya travel dari Muar - Melaka - Pontian - Muar.

Apa yang istimewanya, travel kali ini,

1) saya melalui jalan dalam yang tak kena tol. Rasa sangat teruja nak kongsi nih!

(ceh, baru tau jalan ke ape Fahmi, malu la jdi orang Johorrrrr~)

05 November 2011

Otak Kita Hebat!

JIka menghasilkan satu bunyi yang simple adalah satu anugerah buat anak kecil , maka, menghasilkan satu lirik atau melodi lagu beserta lirik secara spontan adalah satu bukti kecemerlangan minda bagi seorang yang memiliki fungsi otak hampir sempurna. :)

Ini mampu menunjukkan otak kedua-dua belah yang berfungsi secara serentak, dengan baik. Otak kanan menghasilkan melodi, dan otak kiri mencipta gabungan syllables yang mampu 'masuk' dengan melodi tadi.

Dalam dunia hikayat, atau cerita Melayu lama, kita belajar menserentakkan (synchronize) kedua-dua belah otak dengan mempelajari laras bahasa yang betul, seterusnya menguasai gurindam, dan pantun seloka.

Tahukah anda:

31 October 2011

Domain DotCom

Mengikuti trend Nuffnang di web mereka, penghasilan blog yang berkualiti (untuk mereka kongsikan advertisement mereka ) meningkat dari tahun ke tahun, sehinggakan mereka mampu mengadakan acara tahunan blog paling hebat dan awards yang lain. Faktor ini turut dimainkan oleh penggunaan dotcom.

Sedarkah penggunaan dotcom memungkinkan banyak perkara?

Rank yang lebih baik (ketepikan sementara isu Google Panda), trafik yang lebih stabil, dan imej yang lebih professional (bergantung kepada niche), adalah antara sebab kenapa kita perlu ada dotcom sendiri.

Namun, apa yang biasanya merisaukan pengguna adalah, bila dah selesa dengan domain blog provider, contohnya, dotwordpress , dotblogger, atau dottumblr, kerenyahan atau kelecehan re-configuration (konfigurasi semula) untuk widget iklan (Nuffnang, Advertlet), dan page rank , serta follower, menyebabkan tidak ramai yang bersungguh-sungguh mahu bertukar 'nametag' dengan dotcom.

Itu belum kita ceritakan lagi tentang domain provider yang mengalami masalah IP server down, yang bakal mengakibatkan kita dan para pembaca tidak dapat mengakses blog dotcom kegemaran mereka.

Juga, kita belum ceritakan tentang jangkamasa yang diambil untuk propagasi domain baru kepada link blog tadi.

Juga belum kita cerita tentang skeptikal tentang dotcom dan attitude blogger.

Itu semua memang ada betulnya (walau banyak yang tidak betulnya juga).

28 October 2011

Movie Video Game : Ra-One

Agama sebagai motif plot cerita, bukanlah sesuatu yang asing lagi, dalam industri filem mana-mana produksi.


Namun, menggabungkan video game dengan unsur agama, adalah suatu yang agak baru , nyatanya.


Teknologi yang cuba dimanifestasikan dari Artifical Intelligence dan Interactive Imaging System, yang digabungkan dengan manipulasi gelombang berbit (bermaklumat), dikatakan bakal menghubungkan dunia digital @ (digital frontier) dengan dunia realiti kita.

Ra-One, as the name suggests, mempunyai double meaning, dalam kaitan antara dua-dua unsur. Dalam Video game yang dihasilkan oleh Barron Industries ini, RA-One juga (kalau tidak silap saya,) direfer sebagai Random Access Version One. Menarik, kan?  Apa lagi, jom...

27 October 2011

Mencari Dalam Gelap: Dont Be Afraid of The Dark

Bila gelap malam menyelubungi, keberanian saja belum cukup untuk mendepankan kita dengan apa yang kita belum nampak : Pakcik Din (bukan nama sebenar)
25/10/2011:Premier Screening Dont Be Afraid of the Dark. Inilah kali pertama  kedua saya berjaya mendapat hadiah contest berbentuk public, dan rasa sangat teruja nak berkongsi. Secara peribadi saya sangat berterima kasih buat Nisa Kay atas kesudian berusaha sama ^^

Tiba di Midvalley sekitar jam tujuh malam, setelah saya dan kawan istimewa blogger berjaya menemui lokasi solat, kami terus kan perjalanan ke tingkat atas untuk minum dan makan, sebelum mengambil ticket di Kaunter Nuffnang , GSC.

Jam 9.10, kami masuk ke cinema hall. Jom kita tengok cerita Don't Be Afraid of The Dark!

24 October 2011

Mencari Jawapan Hati : Real Steel

Perjalanan mencari satu yang merungkai jawapan hati, kadangkala hanya meninggalkan kita dengan persoalan-persoalan yang lebih banyak. Yang kadangkala hanya mampu dilihat bila mata dipejam dalam mimpi.

Saya beruntung kerana, semalam, jawapan hati saya dijumpai. Dan silaturrahim yang baik dihubungkan.

(apa yang berlaku semalam, Fahmi?)

20 October 2011

Spontaneous Thursday

Akhirnya saya terpaksa mengaku, Primax 95 Xtra memang lebih jimat + pickup +tahan lama dari Shell 95 Fuelsaver



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

19 October 2011

Kau Ingat Kau Sapa


Kau balik-balik cakap kau sentap,
kau kata semua nya salah aku
pernah pulak kau tengok dan lihat,
betul kah semua silap aku..?

Kalau betul ku silap
cuba dengar aku  cakap....

Kau ingat kau sapa
asyik nak sentap saja
kumpul mata cari salah
benda elok dah tak nampak

Jangan ingat aku takut
walau kau banyak mulut
jangan cakap suka-suka
kau ingat kau sapa
aku dengar macam macam
sembang bual kau jual
macam kau dah perfect betul
takde salah silap langsung

Kalau betul ku silap
mehlah dengar aku  cakap....

 Kau ingat kau sapa
asyik nak sentap saja
kumpul mata cari salah
benda elok dah tak nampak

Jangan ingat aku takut
walau kau banyak mulut
jangan cakap suka-suka
kau ingat kau sapa

Kau ingat kau sapa..?

Kau ingat kau sapa..?

Cover Sentap untuk Jar Of Hearts
boleh nyanyi bersama dengan video karaoke atas tadi.





Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

18 October 2011

Hybrid VS Elektrik

Kereta Hybrid dan Kereta Elektrik, jika mahu dibandingkan dengan detail, bukanlah saya orang yang selayaknya.

Tapi memang seronok dan menjimatkan , jika dilihat dari peinjimatan jumlah petrol untuk setahun. Yelah, kalau sebulan kita belanja RM300 untuk petrol, setahun dah RM3600.

Kalau dengan sistem hybrid kita mungkin boleh guna separuh kurang dari jumlah di atas.

Tapi kalau dengan sistem elektrik, kita mungkin boleh tak perlu fikir RM3600 tu untuk minyak. I mean, LANGSUNG tak payah.

Sistem Hybrid sekarang, menggabungkan petrol, dan elektrik. Penggunaan sistem hybrid memungkinkan kereta digerakkan dengan kuasa elektrik. Tidak seperti kereta sekarang yang menggunakan minyak petrol untuk menghasilkan daya tujahan,  dalam sistem hybrid, minyak petrol hanya digunakan untuk tenaga kepada generator sokongan penjana elektrik.

Bayangkan generator elektrik (waktu blackout, atau waktu kenduri-kendara di kampung-kampung) yang diisi dengan minyak, diletakkan dalam kereta anda. Genrerator ini pula menghasilkan elektrik, yang kemudiannya menggerakkan piston-piston dan motor dalam kereta.

Penggunaan sistem elektrik, seperti yang dikaji dalam proton Exora versi Electric EEV, menggunakan elektrik sepenuhnya, Ia bergantung kepada Batteri Lithium Ion yang mampu menyimpan cas elektrik yang lebih banyak (untuk dilepaskan beransur-ansur ke dalam sistem kereta), dan perlu di cas dari masa ke masa.

Mungkin di masa akan datang, apabila semua kereta dah bertukar kepada kereta elektrik, kita bakal ada sistem hybrid yang lain.

Contohnya:

Sistem Hybrid Elektrik dan  Solar
Dengan panel nanosolar, keseluruhan bahagian kereta, terutamanya bahagian bumbung, boleh dijadikan panel solar yang baik. Penggunaan nanosolar cell dan bukan solar cell biasa, menambahkan efficiency tenaga dengan mengoptimalkan penyerapan dan penukaran tenaga solar. Dengan nano solar cell, kita tidak perlu menukar bumbung atau bahagian kereta menjadi solar glass yang sudah tentunya menambahkan jumlah berat kereta.

Nano solar cell boleh dipasang samada dengan gam 3M, atau dengan menukar keseluruhan bumbung kereta kepada nanosolar cell.

Dengan ini, apabila kereta bergerak, ia menggunakan tenaga elektrik, dan apabila tenaga elektrik mencapai tahap E, tenaga solar yang dikumpulkan dari panel , dan disimpan ke dalam rechargeable Lithium Ion, boleh terus disalurkan ke dalam sistem penggerak kereta. Oleh itu, pengguna tidak lagi perlu risau tentang stesen pengecas bateri.

sistem Hybrid Elektrik dan Air
Tanpa matahari, kita masih boleh menggunakan air untuk menjana tenaga simpanan. Tapi ia mungkin ada risiko. Air yang dide-moleculized akan menghasilkan oksigen dan hidrogen. Hidrogen yang terkawal boleh disalurkan sbagai bahan bakar, dan oksigen boleh dilepaskan sebahagiannya dalam kebuk pembakaran menghasilkan tenaga. Tapi ia mungkin tidak mencapai objektif hybrid yang mahu mengurangkan pembakaran dan pelepasan CO2.

Sistem Hybrid Elektrik dan Nuclear
sistem yang wujud dalam khayalan Knight Industries Three Thousand.




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

16 October 2011

Upin dan Ipin : Mari Bercerita



Upin:Penatnya lari. Ipin, jom kita duduk jap.

Ipin:Haa. Korang, nak dengar tak satu cerita? Tak, tak.. Ni bukan Hikayat Merong Mahawangsa, Merong Mahasuasa pun bukan.
Upin: Betul-betul-betul!

Ipin:Macam ni... time main CONGKAK, Upin dan Ipin selalu cakap kat Kak Ros, JANGAN PANDANG BELAKANG FLAT 3A tu, sbb dorang tahu, petang-petang memang HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH dia.

Upin:Tapi tak sangka jugaklah Kak Ros, walau Upin dan Ipin dah pesan, tapi Kak Ros degil.

Ipin:Ha semalam Kak Ros tu dah demam, kena BULI lah tu, dah lah malam semalamnya tu  sibuk minta Opah bukakkan AL-HIJAB dia. petang esoknya pula saja main lalu-lalu di flat tu. Kan dah susah?

Dari nak sarapan NASI LEMAK 2.0, sebab Kak Ros dah demam, tak sihat, kitorang pun terpaksa lah makan KARIPAP-KARIPAP CINTA yang tak berapa nak sedap tu.. alah, yang 2 seringgit tu lah, kawan kitorang  yang jual tu.

Ipin: Haaa.. betul betul betul!
Upin:Eh, korang, korang, nak pegi mana tu? Ada lagi cerita ni!

Flash Based Content Kami di FlashFave.com telah dicalonkan dalam Social Media Business di Social Media Awards 2012. Tunjukkanlah sokongan anda kepada industri design tempatan di sini!

Upin:Tak lama kemudian, lepas Kak Ros dah Opah bawak pergi jumpa Imam, Upin dengan Ipin, kitorang pergi main video game baru Ehsan beli.. Best! Game CicakMan lawan-lawan. Kelakar! Tengok Professor Klon kena LIBAS!

Ipin:Dalam perjalanan tu pulak, abang Sally yang lembut tu ajak kami borak-borak. Eh, tak nak lah Ipin. Kak Ros cakap, lelaki kalau lembut macam abang Sally tu, nanti dapat Bini-Biniku Gengster. Kalau tak nak, kenalah keraskan diri macam lelaki dalam KL GENGSTER tu. KL GENGSTER tau,  bukan GERAK KHAS THE MOVIE!

Upin:kalau tak boleh pun, tunjuk hero macam ADNAN SEMPIT tu pun okay. Kan Ipin kan?
Ipin: Betul- betul-betul!

Upin:Eh, okaylah, kitorang nak sambung pengembaraan ni. Lama pulak borak dengan awak. Raju, Mei-mei, jommm!!
Upin + Ipin:GENG: PENGEMBARAAN BERMULA!

Entri ini ditulis untuk kumpulan entri JueStan Mari Bercerita. tiap cerita perlu membariskan beberapa judul movie, antaranya,
Nasi Lemak 2.0. | Karipap Karipap Cinta | Congkak | Flat 3A | Al-Hijab | Buli | Libas | Bini Biniku Gangster | Cicakman | Adnan Sempit | KL Gengster | Gerak Khas The Movie | Hikayat Merong Mahawangsa | Geng : Pengembaraan Bermula | Jangan Pandang Belakang | Hantu Kak Limah Balik Rumah






Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

14 October 2011

Nasi Lemak 2.0 : Satu Retrospeksi

kredit azimjamal.wordpress.com
Teka Teki: Apakah Nasi Lemak yang Pelik?



Jawapan : Nasi Lemaknya tu poinn oo. (2.0). Okay, sori, tak kelakar

Saya pun tak faham kenapa orang benci sangat cerita nasi lemak ni. akhirnya saya tonton juga, dalam kekdah-kekdah orang yang suka sangat bila cerita ni ditarik siaran dari Pawagam, wal hal sebabnya adalah telah cukup tempoh tayangan dua minggu pun, =)

Setelah Menonton nasi Lemak 2.0, saya dapati sebab-sebab orang benci cerita ini, bukanlah sebab cerita ini, tetapi semata-mata kerana dua perkara:

1) Sejarah Namawee waktu belajar di Taiwan dulu, dengan siri-siri satirical short clip yang beliau hasilkan tentang Malaysia.
2) Nasi Lemak yang dibaling ke bawah.
Dan saya bukan cuma mahu cakap kosong. Atau poyo-poyo nak perhangat keadaan yang dah sedia hangat.











tapi.. alah, malas cerita panjang2. Jom baca kalau nak tahu! =)

12 October 2011

Artifak II: Wordy Wednesday


Disebabkan wordless Wednesday agak sukar bagi  orangyang suka merepek  berkongsi cerita, saya kongsikan gambar ini pada anda dengan penerangan lebih kurang.

Ini adalah 'batu bersurat' so called, yang dijumpai di sebuah kawasan di Jepun. Bertempat di lokasi kepulauan Okinawa, yang pernah saya sebutkan dalam entri saya tentang Kepulauan Okinawa Jepun Melayu,   tulisan ini adalah tulisan yang bukan berasal dari tulisan Jepun. Sebaliknya, tulisan ini dikatakan mirip kepada tulisan Rencong. (sounds familiar?)

Tulisan rencong dikatakan adalah tulisan asal Tamadun Melayu kita, sebelum datangnya Islam yang kemudiannya mengubah kita menjadi pengappresiasi tulisan Jawi dan Kawa, (yang kemudiannya menjadi tulisan Rumi..)


Setelah saya dapatkan salinan huruf rencong yang asal, dan cuba terjemahkan, saya cuma mampu eja yang ini.


gah - wa - pa - wa (ba)- la - ga -ra   
Boleh tolong susunkan untuk jadikan ayat bermakna?  
Gah Pa Bala Gara(2)? (Hebatnya Bala, Gara-gara..?)

Di sebelah hujung kanan gambar itu, terdapat rajah yang saya percaya kita namakan sebagai gundal, dalam Matematik mudah darjah 3 ke 4, (waktu saya belajar dulu)

Gundal ini berfungsi sebagai pengelompok pemudah kira.

Dari gambar itu, saya lihat, ada dua gundal tujuh, yang lengkap, dan satu gundal lagi yang tidak lengkap. Dengan mengandaikan kiraan tujuh sebagai satu minggu yang lengkap, gundal ini mungkin memberi maksud 18 hari.

Dan juga ada lukisan seolah masjid berkubah yang terapung, di bawa oleh mahkluk yang seakan-akan ini:



Dan di sebelah kiri lukisan 'masjid' ini pula, seolah makhluk lain yang  terkurung dalam kurungan.







Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Hantu Bonceng Yang Penuh Mesej

Teka Teki: Apakah yang bewarna putih, mengilai-ngilai dan masih kekal cantik?

jawapan: Juliana Evan pakai jubah putih. :D

Hantu Bonceng tidaklah sejanggal yang didakwa oleh pendakwa kesilapan kalimah syahadah.
Personally, saya rasa, kisah hantu yang begini punya mesej yang lebih jelas. Dan, keseramannya tak adalah keterlaluan, malah komedi dan mesejnya lebih jelas. =)
credit kepada enciknakal.com

Bagi saya, penggunaan kalimah tasbih, tahmid, dan istighfar, tidak menonjolkan pun sisi 'mempermainkan' , dan tiap kali ia dilontar, ia kena pada tempatnya. Dalam pandangan pertama, ia lebih baik dari filem seram Jangan Pandang Belakang Congkak.


Tapi tak pernah pula saya dengar berbogel akan menghalau makhluk halus? kelakar. :D

Cat Farish, memang menjiwai watak ustaz. Baguslah, mudah-mudahan ini bukan kali yang terakhir beliau mahu memegang watak seperti ini. =)


11 October 2011

Bini-Biniku Gengster Kah?

Bini-biniku Gengster, menyentuh isu yang pada sekitar bulan Julai lepas sangat panas dan sensitif.
Sudah pasti MIG takkan berani keluarkan kisah, sebab market sangat tak supportif.

Isu apa lagi kalau bukan isu Poligami. Dalam bulan itu, kita ada isu poligami, Kelab Taat Suami, dan Salih Yaacob kahwin lagi. Panas punggung semua orang, termasuk orang di Kementerian Pembangunan Wanita.

Namun dengan sentuhan komedi aksi, tema poligami dijadikan suatu asas untuk menyatukan dua subkumpulan kongsi gelap .

Dari sini, kita boleh nampak beberapa perkara.

Poligami dan Permusuhan
Tanpa berselindung di sebalik tajuk, poligami dan permusuhan bagaikan sekumpulan entiti yang tidak mustahil hidup bersama. Ada wanita yang bermusuh sebab poligami. namun tak kurang juga musuh yang menjadi baik atas nama poligami.

kredit ke akubersamacahya.blogspot.com
Poligami dan Perhatian
Antara isu terbesar dalam poligami adalah perhatian. Bagaimana perhatian yang teralih mengakibatkan suami mencari orang yang lebih memberi perhatian kepadanya. Dan Vice Versa. Kita lihat bagaimana isteri muda dan isteri tua pertama berusaha menarik perhatian suami dengan cara tersendiri. Seorang dengan bisnes kedai bunganya. Seorang dengan keberadaannya di tempat kerja.

Poligami dan Kepercayaan
Ini adalah isu, tapi dalam masa yang sama menjadi rencah dalam keberjayaan poligami. Ada pasangan berpoligami kerana mereka saling mmpercayai salah satu sama lain, hinggakan selesa untuk melamar bagi pihak suaminya. Ada pula pasangan yang berpoligami hanya seolah menempah neraka dunia apabila terpaksa menipu kedua-dua belah pihak. Dari niat berpahala, akhirnya menyebabkan aniaya. Kan dah jadi dosa?

Plot Cerita:
Kemas. Kita tahu apa perjalanan  cerita, dan kita mampu bayangkan apa yang patut dan apa yang tak patut berlaku dalam plot.

Aksi
Antara filem dengan aksi pergaduhan wanita  yang boleh tahan hebatnya. Gerak Khas the Movie pun mungkin duduk sama rendah diri sama tinggi, andai ia keluar pada timeline yang sama dengan cerita ini.
Namun, mungkin aksi Shaheizy tak begitu menonjol, dan sebaliknya digantikan dengan double wanita, atas sebab kepenatan lakonan filem yang berjalan hampir serentak. Mungkinkah?

Kesan khas: Kurang, tapi tak menjejaskan impak cerita. Baguslah! =)

Kisah yang tak membosankan, atas tema Gangster yang lebih kurang. Saya kira, baguslah kalau di simpan dalam hard disc HDMI convertable untuk tontonan happy family time-time bosan. :D

p/s: kalau nak poligami, next time, pastikan kenal betul2 calon-calonnya ya



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Aduhai Kanak-Kanakku

Kanak-kanak adalah makhluk ciptaan Allah yang paling memaafkan.

Bila dimarah atas silap mereka, mereka menangis sebentar, dan apabila dipujuk, mereka tersenyum dan mampu gelak ketawa semula, juga meneruskan permainan.

Bila dimarah atas silap yang bukan seratus peratus silap mereka, mereka merajuk, menangis sebentar, dan bila dilekakan dengan yang lain, (kartun , mainan, majalah, buku2 bergambar) , mereka lupa, dan bergelak ketawa semula macam tak ada apa2.


Dengan muka yang berseri-seri. Dengan optimisnya mereka pada kasih sayang ibu bapa...

Namun, over the years, wajah kanak-kanak ini semakin hilang serinya.

Semakin berusia kanak-kanak ini, semakin ia belajar, betapa memaafkan itu tidak semestinya mengajar dunia bersifat lebih adil, lebih baik pada mereka... selagi mereka 'tidak belajar' tentang hidup di dunia.

Hidup yang penuh dengan ujian, persimpangan, dan arahan-arahan yang mengelirukan.

Maka perlahan-lahan sifat pemaaf dan melupakan kesalahan orang lain pada mereka ini, berubah menjadi sifat pendiam, pemendam rasa, dan pendendam.

Lihatlah!

Inilah anak-anak kita yang pernah tatang sedari lahir, dengan kata-kata pujian, dan akhirnya sekarang ternanti-nanti pujian, yang takkan hadir.

Hanya kerana kita rasa dia selayaknya capai yang itu, kerana dia anak kita.

Sedang kita tak tahu pun betapa susahnya dia capai yang itu, buat kita.

Tak mahukah kita sedari,

Betapa bencinya anak kita apabila mereka capai sesuatu dengan usaha mereka sendiri dan mereka tidak menerima penghargaan yang sebaiknya mereka terima?

Tak mahukah kita ketahui,

Betapa anak kita mengejar dewasa kerana tak tahan dipandang leweh sebelah mata, atas tiap permintaan, pendapat dan kata-katanya?

Tak mahukah kita fahami,



Betapa anak tak suka dibanding walau dengan adik  beradik mereka sendiri?

Andai aku diberi peluang jadi bapa, aku mahu jadi bapa yang lebih baik.

Yang tidak marah sebelum cuba memahami.

Yang tidak perlu menjerkah hanya untuk meminta anak melakukan sesuatu yang belum sampai tahap kemampuan psikomotornya lagi.

Yang tidak perlu merotan memandai-mandai sebelum memberi contoh terbaik dari mata seorang anak dan isteri

Inilah doaku.Mudah-mudahan.... =)



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

09 October 2011

Mencari Diri :Music Bank Wetex

If you happened to come by to Muar, Johor, dan sedang berjalan-jalan, jemputlah datang ke Wetex. Kalau tak sure, boleh tengok google Maps dan taipkan Wetex Parade Muar.

(Apa ada di Wetex Fahmi?)

Yes, akhirnya anda tanya juga!
Di Wetex , it so happens that, Karaoke yang paling best saya pernah jumpa, antaranya, adalah di Muar : Music Bank.

Dengan harga yang kompetitif, client server yang bagus (tak, tak, ini bukan server hosting ok.. ini manusia, jangan salah faham), air cond yang segar , dan paling penting panel display yang extensive (Bintang Gemilang sila jangan 'touching', memang display dorang terbaik), anda dapat value untuk duit gaji anda.

07 October 2011

UNhidekan File Anda!

Suatu ketika dulu, rakan sekampus berjumpa saya di lab, (dan juga di kelas, tapi orang lain pula) dengan menanyakan soalan yang agak mudah tapi kedengan aneh.

"Macamana aku nak tengok hidden files and folders in Windows 7? ". Maksud saya, tentulah dia tahu nak view hidden files & folders, tapi kali ini, ia memang unique.

Dia telah bawak laptop tu ke depan mata saya, dan cakap " Bro, kau cuba tengok ni."

Aneh.  'Do not show hidden files and folders' & 'Show hidden files and folders' telah di enabled  kan.

 yang sebetulnya,  ia diakibatkan oleh virus atau pun malware. Alhamdulillah, saya telah pun explore cara nak perbetulkan keadaan nya ini. apapun , Antivirus kena selalu update baru jalan. Kalau tak, tak jadi beb.

Jadi, kita gunakan command prompt. Jom anggapkan file yang hidden tu ada dalam pendrive di G:\Kerja folder. tengok step di bawah.

1. Pergi ke  Start >> Run. Taip cmd and tekan Enter untuk membuka command prompt.

2 Sekarang, anda hanya perlu ke directory yang betul dari command prompt.
[Saya anggap anda masih berada dalam C:\Documents and Setting\NAMAUSERNAMEPCANDA. dan anda nak ke G:\Kerja ; taip G: dan tekan enter. Ini membawa anda ke G:\ dalam command prompt. Taip cd Kerja dalam command prompt dan tekan Enter. Kni anda telah berada dalam G:\Kerja ]

3. Taipkan command dir  dan ia akan menyenaraikan semua file yang ada dalam G:\Kerja. Ini untuk memastikan file tadi tak hilang lagi.
4. Taipkan attrib -r -a -s -h  dan tekan Enter.

Jika anda ingin memadam fail tersebut, taipkan del [Nama folder] dalam command prompt.Ini bakal memadam folder tertentu dalam directory tadi.. Contohnya,  del Temp.





Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

05 October 2011

4 Perkara

Banyak yang mampu move forward, antara suka dan cinta, dan sayang, dan rindu, ada kelompok manusia yang akan tersekat tak bergerak-gerak dalam keadaan tu.



suka, boleh jadi sebab yang baik untuk kita bermula sebagai orang yang selesa dengan kehadiran orang lain dalam hidup kita.

sayang, boleh jadi sebab pada kita untuk rasakan tanggungjawab dan tak sekadar pentingkan diri sendiri.. to some extent, mampu jadi protective untuk yang kita sayang.

Cinta? cinta boleh jadi sebab untuk kita lawan apa saja orang cakap, kerana kita betul2 pasti apa yang kita mahukan.

rindu hanya akan hadir bila kita lama tak berjumpa.

Antara keempat-empat rasa ni, tak mustahil:

1) kita sukakan someone dan rasa kita selesa dengan dia, tapi belum tentu kita juga disukai orang itu, apatah lagi rasa selesa dengan kehadiran + cara kita.

2) kita mampu menyayangi dan rasa bertanggungjawab dengan someone, dan protect dia dari apa jua yang kita rasa dia tak patut dapat.. tapi belum tentu dia terima cara kita protect dan cara kita menunjukkan tanggungjawab tu. Poyo, mungkin?

3) kita mampu mencintai, berkorban, hampir apa saja, asalkan orang yang kita cinta mampu tertawa + tersenyum bahagia dengan kita. tapi belum tentu pengorbanan dan cinta itu dia nilaikan dengan harga yang selayaknya. Mungkin dia betul-betul rasa dia deserve untuk semua tu, atau, mungkin juga dia akan minta lagi dan lagi.. sampai kita penat?

yang ini paling best.

4) kita mungkin rindukan someone, tapi , belum tentu orang itu rindukan kita lagi.

Untung benarlah  yang dapat rasa semua, dengan orang yang mampu menerima seadanya. Harap2nya anda yang itu, telahpun selamat berkeluarga =)



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

02 October 2011

Mencari Diri :Johnny English Reborn

rowan atkinson as Johnny English
Teka Teki:
Apakah yang berwarna oren, menjerit, dan melompat-lompat?


Jawapannya: Johnny English dalam baju Sami Buddha selepas ditendang di pangkal peha. :D

Jumaat lepas adalah antara hari spontan yang menyeronokkan bagi saya. (apa yang sronok tu, Fahmi?)

Menerima panggilan pertolongan dari Yadz, (somewhat like, Tolonggg tolong... ade kecemasan) untuk ke Maxis Melaka ketika Maxis Muar mengatakan mereka tidak ada bidang kuasa untuk menyahmilikkan Broadband Percuma Ecah Amicable, adalah segala-galanya yang memulakan pelan tindakan inpromptu ini. ^^

Bergerak dari Muar sekitar jam3.45, kami sampai di Melaka kira-kira 4.45, dan masuk ke Mahkota Parade. Dari pintu masuk KFC, kami terus ke Maxis Center dan mengambil nombor cabutan bertuah giliran  3021. Sementara menunggu, saya meronda sebentar di tingkat satu.

Selesai urusan, kami terus ke tingkat tiga untuk membeli tiket Johnny English Reborn. Tayangan bermula 6.30.

Sebaik saja masuk, "okay, tak ramai" dan tertinggal 3minit sudah. =_=

(Apa yang best sangat tentang Johnny English kali ini, Fahmi?)

Watak dan Jalan Cerita
rosamund pike
Watak dan jalan  cerita kali ini, saya rasa, lebih menyeronokkan. Pegasus, dipegang oleh pemegang watak Dana Scully dalam Xfiles. Hero, tentulah Rowan. Dan Heroin.. Oh My God, bijak, cantik, playful, perfect package. What a Rosamund Pike. =D

Simon Ambrose yang sedari awal menimbulkan keraguan saya, terbukti adalah double agent dalam MI7. Watak dipegang oleh Dominic West
Kisah berlegar di sekitar apa yang membuatkan pembunuhan presiden Mozambique (dikaitkan dengan sejarah sebenar, somehow) bukan sepenuhnya silap Johnny, kita dibawa perlahan-lahan menelusuri siapakah Vortex, dalang sebenar di sebalik pembunuhan itu.

Yang menariknya, MI7 berfungsi pada tingkat underground bangunan, Toshiba Intelligence Agent. Ttoshiba memang dah dibeli oleh UK ke? Atau ini sengaja dibuat untuk promosi jenama Toshiba? :D

01 October 2011

Mencari Warna Dengan Kuler

Warna adalah concept yang menarik dan tak kurangpentingnya untuk mana-mana design.

Soalnya, apakah yang menjadi pertimbangan kita, sewaktu memilih warna yang bersesuaian? soalan yang sering diajukan kepada designer, dan juga kepada guru seni, mungkin, tapi, siapa yang biasa menjawabnya dengan tepat?
Kuler dengan projek KemahKemim.com


Hari ni saya ingin kongsikan cara paling mudah dalam abad Google-up ni.

SubProgram Warna dalam Software
Sekiranya anda memiliki Flash product line dari Adobe, versi CS4 dan ke atas, ada satu function yang sangt menarik (yang saya baru jumpa petang tadi sewaktu bosan).
Fungsi ini dipanggil .... err.. bukan, ia bukan Color.

Monochromatic
fungsi ini dipanggil,

Berkreatif di Flash Header : Penghabisan Siri Portfolio

Inilah siri penghabisan editing untuk siri Portfolio. Selepas ni kita akan allout untuk enterprise pula~ =)

bila suka, commment2 lah ya :)


























Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

27 September 2011

WW#4: I'm Not Retis





Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

JOm Kurangkan Annoyance FB Page Like Box Anda II

Seperti yang dijanjikan, kita kembali dengan editing Like Box :)

Kali ini pula adalah cara untuk Wordpress,
Cara untuk editing KakiNetwork FB Like Box versi JQuery LightBox pula , ada dua cara:

cara pertama, cara untuk orang yang nak@suka belajar coding.
Cara nya adalah;:
1) masuk ke Theme Editor
2) pergi ke bahagian yang anda masukkan widget. Ada orang masukkan di header.php.
3) cari code tersebut dan tambahkan coding berwarna merah ini pada awal dan akhir coding tadi.

contohnya:

<?php
if ( is_home() ) {
<script type='text/javascript' src='http://kakinetwork.com/javascript/jquery.min.js'></script>
<link rel='stylesheet' type='text/css' href='http://kakinetwork.com/javascript/lightbox/themes/default/jquery.lightbox.css' />
<!--[if IE 6]><link rel='stylesheet' type='text/css' href='http://kakinetwork.com/javascript/lightbox/themes/default/jquery.lightbox.ie6.css' /><![endif]-->
<script type='text/javascript' src='http://kakinetwork.com/javascript/lightbox/jquery.lightbox.min.js'></script>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
jQuery(document).ready(function(){

jQuery.lightbox('http://kakinetwork.com/facebook/?fbfans=NAMA_BLOG_ANDA_YANG_DIREGISTER_DI_KAKINETWORK&lightbox[iframe]=true&lightbox[width]=360&lightbox[height]=200');
}
?>

Sebelum buat yang ini, select all coding dalam header.php tadi, dan pastekan ke Notepad. Bukan apa, kalau terjadi apa2, boleh replace semula code asal =)

Cara Kedua: Untuk mereka yang tak kisah tambah plugin
Download dan install plugin ini.
http://wordpress.org/extend/plugins/widget-logic/
Seterusnya, anda  boleh ikuti step2 mudah selepas anda Activatekan plugin tadi.


Tak gunakan Wordpress lagi, tapi gunakan Blogger.com? Tak ada masalah, silalah rujuk cara untuk Kurangkan Annoyance FB Page Like Box Anda untuk Blogger.com ya :)




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Jom Kurangkan Annoyance FB Page Like Box Anda!

Assalamualaikumm~ :)

FB Fan Page like memang bagus. Tapi kadang2 tanpa custom yang baik, bagi yang gunakan versi popu up, reader akan rasa jelak untuk klik  kalau keluarnya berulang2 kali.

Jadi, dengan usaha yang tak seberapa, saya harapkan bloggers yang mempergunakan, eh, silap, yang menggunakan lightbox style Facebook Page Like rekaan Freddie Kaki Network  boleh refer tutorial customizationnya kali ini di sini.. =)

Editing terbaru (updated on 3/10/2011):
Untuk Blogger anda hanya perlu tekan butang di bawah untuk tambah Widget ini terus ke Blogger:









Sebaik saja anda click butto tadi, Tekan Edit Content dan gantikan NAMA_BLOG_ANDA_YANG_DIREGISTER_DI_KAKINETWORK dengan ID FanPage Anda yang anda daftarkan di LikeBox KakiNetwork pada awal2 step tadi. =)

Jika anda gunakan Wordpress, anda boleh tengok cara Kurangkan Annoyance FB Page Like Box versi Wordpress










Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

21 September 2011

Transformasi yang Tidak Berapa Kekal



Sekolah teknikal + vokasional, remaja bermasalah, dan universiti teknikal, adakah ia isu yang diselindungkan dalam polemik isu lain?

Jika anda tanyakan pada saya , Ya, ia adalah isu. Diselindungkan dari banyak isu 'picisan' lain dalam akhbar, yang asyik berkisar tentang sejarah yang terkunci kemas dalam lipatan timeline. Yang asyik berkisar tentang isu butthurt.

(Kenapa , Fahmi?)


Sebelum anda teruskan membaca, saya mahu yakinkan anda yang entri ini, adalah entri kontroversi berbaur kritikan yang paling panjang pernah saya hasilkan. Amaran buat yang tak suka baca panjang2: Sila tinggalkan entri ini. Anda dah sedia?


17 September 2011

Mencari Diri IXIII: Milo Mc Flurry

Usai lari dari rumah mencari penghilang bosan, sampai di Wetex, sejam lambat sebab kunci keta buat2 menyorokkan dirinya, (dari muka mu yang  tersenyum aku tahu kau mahu marah), kami berpusing di dua kedai mencari Casio hadiah untuk someone special buat yadz. :P

Siap beli barang, sebab parking sejam ada baki lagi 35 minit, (sekejap je rupanya cari hadiah bila ada duta Casio tak legit #perasann), Yadz buat pengumuman menggemparkan. Dia offer saya makan fast food. Okay. =_=

Apa yang saya makan adalah:
Mc Flurry Milo memang kelass!

Sama ada saya memang suka milo, atau memang mcflurry ni memang sedap.

Waktu saya diberi pilihan untuk makan apa oleh Yadz, saya dah jeling siap2 iklan mcflurry tu dari luar.

Sebaik saja dapat order, tak sempat lagi  Yadz bawak makanan saya, saya dah pun duduk siap2 menikmati mcflurry yang wow tu.

Apa rasanya?

rasanya sejuk (of cos lah Fahmi), milo, dan rasa biskut-biskut oreo sikit, plus rasa manis susu. OH EM JAY. Serius memang sedap!

gembira lah ni dapat mcD dari yadz ea , he3 =_=





Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Simple Aje Ni 5: Mahukan Flash Header

Langkah gunakan header Flash sebenarnya semudah ABC.

A: siapkan template
Langkah A bermula dari step asas, termasuklah design, colour, pilih animation yang sesuai, dan lain-lain lagi. Jangan lupa untuk buat button dengan Alpha : 0% di layer paling atas sekali, sebelum click button tu di Stage, tekan F9 (buka Action Tab), dan tekan pula Esc + GU (eja G, dan U dengan Keyboard), shortcut untuk GetUrl.
Selepas itu, taip url blog di situ, setkan "_self " pada petak di bawahnya, dan gunakan "GET" di petak di bawahnya juga.

B: uploadkan ke server. 
Langkah B ini penting. tapi apa yang lebih penting adalah mencari tapak hoster yang menawarkan simpanan fail .swf. Ada yang percuma  (dengan limitation bandwidth dan view perday,), dan banyak yang berbayar. Jika anda gunakan blogger, anda boleh host di hoster-hoster begini. Jika anda gunakan wordpress dengan unmetered bandwidth, anda boleh terus upkan file .swf tadi ke media library anda.

C: embed kan.
Langkah ini yang complex sedikit. tapi generally, kita akan gunakan  code tag/
Caranya,
selepas upload tadi, kita akan perhatikan link file kita di server. Contoh:
http://www.inilahfahmi.com/wp-content/uploads/2011/09/bro.swf

Dalam contoh ini saya gunakan contoh banner yang baru siap malam tadi.

anda hanya perlu gunakan tag embed dengan  bijak. seperti ini.
1) define source     2) define properties height + width 3) close semua tag

contoh :



Code ini perlu di copy dalam HTML/Script Widget kalau di blogger, dan HTML/Text kalau di Wordpress.

Dan widget ini letakkanlah ia di bahagian atas header, setelah anda sembunyikan header asal dengan coding di css.
Caranya,
pergi ke template designer, cari Advanced , cari Css Overrride, dan taipkan
.header h1 {
display:none;}
.header description
{display:none;}

Cukup mudah.. =)

disclaimer 1; sesetengah template mengunakan design yang  bukan asalnya dari blogger , bakal menghadapi kesukaran.
disclaimer 2 : langkah yang lebih complex di Wordpress melibatkan coding .css dan editing di PHP. Jika anda berani, tunggu entri selanjutnya!







Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

16 September 2011

Bahang Apinya : I

Api tak pernah kenal lawan atau kawan.

Bila dia kecil, kita berikan dia udara dan kayu kering kecil yang secukupnya. Nampak dia lemas sikit, kita gerak-gerakkan kayu agar dia boleh bernafas dengan udara, dan makan secukupnya sebelum dia besar.

Bila dia besar, kita dah boleh mula "main kasar" sikit dengan dia.

Contohnya  kita boleh lempar kayu besar sedikit, ketuk, atau longgokkan terus selambak daun kering. Dan dia akan ngap semuanya .. dan minta lagi.

Bila lagi besar, kita boleh baling kayu yang lebih besar tanpa pedulikan dia akan "sakit", atau padam.

tapi jaga-jaga.

Kalau tak melecur kerana dia, kita juga akan 'lemas' dengan 'kasih sayang' dia.

==============
Ada apa-apa analogi yang anda mampu kaitkan di sini?
Jika anda tanya saya , saya lebih senang kaitkan sifat api ni dengan 'harapan dan cinta'.


p/s: dalam mood bengang.



Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

12 September 2011

Kenapa Cukai 6% Bagus?

6%?

Cukai 6% adalah isu paling hangat buat masa ini . Disebabkan ini, pembelian stok prepaid cemas, meningkat dari hari-hari  biasa.

Ia seolah-olah pakatan yang tersusun, tapi membelakangkan Menteri.. so-called.#mukatakconfident

Tapi kenapa saya katakan Cukai 6% ini Bagus?



bila saya buat poll, ternyata, antara kawan-kawan saya, mereka berpendapat cukai ini BAGUS HANYA apabila :

1) speed broadband diperbaiki 2) video call sama kadar dengan panggilan biasa 3) kadar sama rata antara telco 4) kadar sama rata mms dengan sms



Bagi saya, saya rasakan,  cukai ini hanya BAGUS apabila:

1) ubah suai contract dan terma berkaitan reload dan jangkamasa tahan lama air time.
2) ada jaminan tentang network telefon ketika perayaan,
3) ada perjanjian untuk perkongsian pemancar yang bijak, dan tidak membahayakan kedua-dua belah pihak, iaitu pengguna dan pembekal perkhidmatan
4) ada jaminan tentang speed broadband dan coverage yang sama, walau di mana jua berada.
5) Juga ada perjanjian kontrak 5-8 tahun, untuk tidak menaikkan lagi cukai dalam tempoh itu. Perjanjian ini pula wajib melibatkan juri awam yang juga menjadi penyumbang kepada pengesahan perjanjian, bukan sekadar pemerhati, seperti dalam timbangtara LYNAS.

Ini yang PALING PENTING. Kenapa?

Kita tidak mahu isu ini menjadi 'gula-gula' subsidi atau 'fear bomb' untuk memanipulasi + mengeksploitasi undi dan simpati waktu pilihanraya.

Pendek-kata, jika kita semua boleh bersetuju bahawa isu kenaikan harga adalah isu global (contohnya dalam ucaptama belanjawan, dan mana2 speech berkaitan ekonomi Malaysia),  jadi, ia tak seharusnya dijadikan isu untuk pancing apa saja, sementara boleh.

Sebab once kita guna isu ni untuk pancing simpati, terang2an kita dah pun menjadikan ini game berat sebelah, yang hanya adil untuk playmaker Malaysia.

Sedangkan yang jadi mangsa adalah orang seperti kita yang guna topup.

p/s: dari cas 6% pada prepaid, bukankah ada baiknya invite satu lagi syarikat telco dari Singapore untuk buka market di sini, bagi 5 tahun free cukai, dengan perkongsian kesemua teknologi telco bertaraf US mereka dengan kita?

p/p/s: thinktank dari penasihat negara mana yang datang dengan this stupid 6% idea ni?

p/p/p/s: Dasar penasihat 25% Tiga Abdul betul. #Lelong3x









Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Simple Aje Ni V: IDM disable

Mungkin anda pernah berdepan dengan kes software IDM anda hilang keberkesanan patchnya? Dan anda inginkan IDM itu disabled, dari option download anda, kerana ia tidak hilang walaupun anda telah uninstall segala bagai (apa bahasa anda guna ni Fahmi)? Jom, lihat di sini =)

step#1 : Pergi ke Firefox > Tools > Option

Step#2 : Pergi ke Manage Add-On

Step#3 : Click IDM CC  dan tekan Disable

Step#4 : Restart Firefox






Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

07 September 2011

Super Hero Sebenar bukan Supermak

Amfaizul adalah Hero. kata DS Najib.
Kata saya, AmFaizul, bukanlah hero.

tapi beliau adalah SUPERHERO. (kenapa pula, Fahmi?)

#1
Manusia biasa suka masuk gambar.

Hero juga suka masuk dalam gambar, walaupun mereka tak suka mereka terkantoi suka gambar mereka sendiri.

Superhero ajelah yang sanggup berkorban mengambil gambar agar orang lain tahu gambar itu benar-benar penting untuk dikongsi dan dilihat oleh manusia biasa, dan jua hero.

#2
Manusia biasa tak kan suka bersusah payah untuk ubah posisi diri semata-mata mahukan gambar sasarannya cantik. biasanya sasaran @ model itulah yang akan dipaksa-rela untuk gerakkan.

Hero biasanya suka mengubah suai kedudukan kamera secara rahsia, agar foto mereka tetap kelihatan heroic meski baju mereka dah pun compang-camping terkena serangan. (pengaruh sinematografi yang cantik. hehe)

Superhero biasanya  all out untuk pastikan gambar yang diambil benar-benar meninggalkan impact pada penonton gambarnya... sehinggalah mereka sendiri terkadang out-of-reach (kawasan liputan telefon, susah nak contact, sebab cari lokasi yang betul2 impresif), out -of-order (kamera DSLR lah segalanya, objek lain tak penting dah. henfon jatuh pun biar aje)... dalam kes extreme, out-of-world (bila terbunuh ketika mengambil gambar dan rakaman paling bersejarah dalam dunia.)

Tak kisah walau pasukan pengaman tempatan tembak arwah Amfaizul atas apa alasan sekalipun, (mempertahankan media tempatan/melindungi somalia dari liputan negatif/prasangka realpolitik) Allah Maha Mengetahui.

Untuk itu, belasungkawa buat arwah, dan takziah buat keluarganya. Al Fatihah.




Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

05 September 2011

Wu Xia : Bila Holmes Di 'China' kan


 
Bila di google, Wu Xia, tajuk itu sendiri, adalah gabungan aliran kungfu 'unisex', sama seperti Wing Chun yang original.

Wu Xia satu cerita yang kompleks, tapi mudah difahami bagi mereka yang suka sentuhan Thriller yang kemas  dalam mana-mana filem.
Kesekian kalinya, saya rasakan Donnie Yen semakin bagus, dalam gerak kerja kungfu choreographer, dan juga dalam watak yang dipegangnya.

Cuma kali ini, dalam Wu Xia, saya nampak satu sisi yang cukup lain.  Ia seolah-olah, rasa yang sama, ketika saya menonton Jackie Chan, dalam New Police Story. Ada emosi yang lebih jelas diperlihatkan, dan terserlah kematangan pelakon benar-benar diuji ketika membawakan kemampuan asalnya, dan tahap watak yang lebih mencabar.

Wu Xia, secara asasnya, adalah kisah kungfu yang tidak benar-benar bertemakan kungfu, tidak seperti Yip Man yang bertemakan kungfu vs aikido@judo, juga tidak seperti Kung fu Panda, dan lagi lah tidak seperti Kungfu Hip Hop atau Kung Fu Dunk.

Wu Xia, adalah kisah detektif (Liu Baijiu, lakonan Takeshi Kaneshiro), yang mencari seorang watak yang hilang dari timeline 10 tahun, dan dikesan ketika watak utama , Liu Jinxi atau Tang Long (lakonan Donnie Yen), menyelamatkan kota tempat tinggalnya dari serangan penjenayah (mat pow).


Kesan Khas
Kesan Khas tertentu dalam cerita ini, saya kira, antara kesan khas yang biasa-biasa. Mungkin kerana ia menumpukan lebih pada jalan cerita sebagai kekuatan utamanya. Tapi menariknya, ada dua scene   melibatkan 3d animation , semacam yang saya pernah tonton dalam House M.D.

Jalan Cerita
Memang tragik apabila kecurian identiti mangsa berlaku, dan dilakukan semata-mata untuk menyelamatkan diri dan menguburkan kisah silam yang mahu dilupakan atas nama 'taubat'. Tema kecurian identiti muncul buat kali pertama (seingat saya) dalam kisah Kungfu yang saya pernah tonton dari dulu hingga sekarang, dalam kisah kali ini.

Kecurian identiti, adalah satu jenayah yang terancang. Dan saya tak sangka ia dapat dibayangkan berlaku seawal 1907, tahun ketika Holmes pun belum wujud dalam pemikiran Arthur Conan Doyle.

Menariknya pula, Liu Baijiu, seolah-olah Holmes. Dengan pemerhatian yang begitu detail, dan kemampuan menganalisa struktur pembunuhan dan anatomi manusia, saya tak berhenti berfikir adakah Holmes benar-benar merupakan titik rujukan pengarahnya, Peter Chan, ketika watak Liu dibentuk.

Namun akhirnya, semua mati. Okay, ini memang jarang.

Tentang jalan cerita yang selebihnya, biasa-biasa saja. 

Kungfu
Kungfu yang saya lihat kali ini, gerakan nya lebih advance, dan tak nampak sangat five elements, tak seperti Yip Man I dan III.

Untuk itu, bagi siapa yang mahukan kelainan dalam cerita kungfu, memang patut kisah ini dijadikan koleksi dalam External Hard Disc baru anda.Tak rugi, pun!








Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header