27 December 2010

Bukan Sekadar Ucapan

Berubah bukanlah sekadar mengucapkan kata2 keramat "Aku Mahu Berubah!. Namun, menyediakan diri secukupnya dengan bekalan amat penting bagi membolehkan perubahan tersebut mengambil tempatnya.

Bekalan apa? Dan banyak mana? Itu bergantung kepada jenis perubahan yang mahu dimulakan.

Bekalan skil, kekuatan emosi, sumber kewangan, sekadar menyebut beberapa elemen penting dalam bekalan, banyak manakah semua ini diperlukan bergantung kepada perubahan macam mana yang kita mahukan.

Mungkin seorang yang mahu melepaskan diri dari ketagihan "cinta" yang menipu perlukan sumber kekuatan emosi yang lebih banyak, berbanding seorang yang baru belajar mengenali jantina lain sedari sekolah menengah yang hanya punya satu jantina sahaja.

Mungkin. Sekadar menyebut satu contoh. Mungkin ada benar dan mungkin juga ada salahnya.

Begitu juga suasana sekeliling. Perubahan memerlukan sistem sokongan yang baik, dan juga persekitaran yang membina.

Sistem sokongan itu boleh jadi keluarga yang akrab, rakan yang memahami. Persekitaran yang membina itulah suasana kehidupan sekeliling, yang positif.

Mengharapkan perubahan pada diri seseorang selepas berkahwin, ini relatif. Relatif kepada apa?

Walau perubahan itu tidak ada yang mustahil secara literal, ia masih relatif kepada ciri perubahan yang dimahukan dari seseorang itu.

Andai seseorang itu panas baran sebelum nikah (semasa kita berkawan dengannya), dan kita mengharapkan seseorang itu berubah menjadi lebih penyabar, lebih mampu bertoleransi selepas nikah, kita seharusnya perlu bersedia memikirkan jawapan buat dua soalan ini:

1) masihkah banyak lagi kebaikan dia yang mampu kita kenangi dan senangi bersama? (agar ia mampu menutup kelemahan sifat ini)

2) adakah sikap ini sangat berkaitan dengan personalitinya, atau sekadar ciri yang dibuat2 bagi memperlihatkan dia bukan seorang yang boleh diambil mudah?

Untuk soalan pertama, manusia boleh dan mampu, menerima manusia lain walaupun dia pemarah,dengan sebab 99 sifat kebaikan manusia itu padanya, dengan syarat dia mahu.

Untuk soalan kedua, isu sikap berkaitan personaliti ini tidak boleh dipandang remeh.

Personaliti, secara literal membawa maksud sikap yang tegar, stabil sepanjang masa, dalam mana2 keadaan sekali pun.

Ini boleh mengakibatkan sikap itu kekal sepanjang hayatnya. Adakah kita bersedia?

Sebab itulah perubahan memerlukan bekalan secukupnya.

Oleh itu, bagi pasangan yang mengharapkan teman hidupnya berubah selepas kahwin, renung2kanlah dua soalan ini.

Kehidupan "SEPATUTNYA" mampu membiakkan kecewa yang keterlaluan, dan kehidupan jenis ini mampu bertitik tolak dari pemahaman kita tentang jawapan pada 2 soalan ini.

Andai kita mampu berlapang dada pada kehidupan "SEBENARNYA", bahagia itu insyaAllah sampai ke penghujung surga dicita.

Andai bahagia itu pencarian bersama, jangan biarkan ada titik dan noktahnya.

Selamat pengantin baru, sahabat. =)

29 November 2010

Sedikit Tentang Cinta

Tajuk yang bosan.

Tapi, meneruskan hidup dengan mengalami percintaan berepisod2, saya memilih untuk menjadikannya aspek yang mampu menjadian saya manusia lebih baik, meski banyak sebab boleh saya pilih untuk mengatakan "tidak, saya sudah serik".

dengan ANA, saya belajr mepercayai bahwa hati saya juga mampu untuk diterima dan menerima orang , sebagai kekasih. Ia memberikan saya keyakinan dan pengesahan, bahawa tiap manusia hanya mamapu menyayangi orang, bila ia membuka hatinya untuk disayangi, dan bukan lari.

Meskipun membuka hati itu jua bermakna membuka hati kepada peluang untukdisakiti, tetapi juga untuk mempercayai..


Dengan AH, saya belajar membuka tiap potensi yang saya sedari dan tidak sedari (tidak begitu sedari) satu demi satu, hinggalah saya menjadi siapa saya sekarang.

dengan SHB, saya belajar menjadi manusia yang meluahkan emosi, untuk menjadi manusia yang bukan pemendam, (walaupun pendendam itu bukanlah kemestian tetapi lebih kepada pilihan).

dengan SH, saya belajar menjadi manusia yang tahu apa ertinya "dunia itu berputar". Jadi kejam pada orang lain, dan orang lain akan jadi kejam pada kita. Hingga ke hari ini saya belajar perkataan itu.

dengan NZ, saya tahu erti penantian. walaupun tak tahu apa pengakhirannya.


cinta itu indah. cinta yg berbalas itu lebih indah, namun cinta sebelah tangan itu bukan semestinya musibah. cinta itu bukti hati kita ini belum lagi musnah. cinta yang sebenar2nya halal itu hanyalah selepas nikah..

11 November 2010

Mirwana Tahyul?

Lama tak update. hampir dua bulan lamanya. Macam-macam berlaku dalam hidup. Alhamdulillah, masih rasa Allah itu Maha Penyayang.

Akhirnya dapat juga panggilan untuk menyebarkan sesuatu , setelah lama tak terasa nak berkongsi apa-apa pada orang di sekeliling.

1) Ketika 'membaham' makan tengahari 'terbaeek' di Kafe Mahallah Bilal, Nasi Ayam, Rm3.50, tapi rasa lagi sedap dari Nasi Ayam Mancongkam RM4.50 dan Nasi Ayam Chicken Rice Shop Rm8.90, dan Nasi Ayam Noor Lowyat RM8.90, ahad lepas, ternampaklah satu rancangan bergossip yang memang tak menambahkan iman, di saluran yang dulunya bermotto "hiburan sensasi berita terkini".

Mula-mula saya memang dah nak gerak dah. Perut pun dah kenyang ni. Tiba-tiba terkeluar isu video klip Tika Masanya Mirwana.

Dalam pada usaha mereka membuka kelompong minda masyarakat yang Muslim yang juga pendengar lagu-lagu, Mirwana dengan mesej kemanusiaan dan kebaikan sejagat, keluar dari kerangka pemikiran biasa manusia mengenai video clip Nasyid, (yang amat stereotype dengan wanita bertudung yang comeynya cam watak Kartika katun Tembakau, tepi pantai, dalam bangunan penuh tiang2, masjid, dan sebagainya), masih ada manusia yang memang mahukan nasyid itu kekal sebagai 'itu'.

Supaya apa? Supaya market artis lain tak terjejas. Supaya apa? Supaya stesen radio akan tak punya sebab untuk mainkan lagu-lagu nasyid yang betul2 kontemporari tapi ke depan. Supaya apa? supaya dalam industri nasyid sendiri takkan ada role model. Supaya apa? Supaya masyarakat sendiri tak punya role model.

Isu yang ditimbulkan bagi saya, agak dangkal.
antara soalan yang saya sempat tangkap dengar. Kalau salah minta maaf :

M: Mirwana ni kumpulan yang membawakan mesej2 kebaikan, agama, tapi kenapa perlu letak babak yang menggambarkan turun dari langit, ini tahyul, kenapa nak bawa mesej agama tapi letak unsur tahyul?

hafiz:memang betul, kita memang bawa mesej kebaikan. tapi juga kita mahu keluar dari kebiasaan. OK, kalau lihat dalam lagu kami, kami nak bawakan isu manusia ini memang memusnahkan alam, dalam Al Quran pun kata. Sebab itu, kita lihat, dalam video itu, bila kami pegang pokok, pokok bertukar jadi mati.

jawapan saya:Isu tahyul itu, adalah isu penafsiran. tahyul itu, sendiri, datang dari perkataan arab "tahayyul" bermaksud berimaginasi. Maka bagaimana nak berimaginasi yang baik, agar kita mampu mengeluarkan sesuatu yang mampu ditafsir oleh akal yang sihat, untuk menerima mesej utama yang kita bawa, itulah kreatif.

Mungkin ini adalah antara isu yang digunakan the Hidden Hand bagi membolehkan Mirwana takkan sampai lebih dari Juara Lagu. Macamana pula korang rasa?

Okeylah, cukup setakat tu dulu. Jumpa esok plak ya. Jom2, kita dengar Mirwana bergabung dengan Miley Cyrus dalam the Climb. ;)


video

20 September 2010

are you Fadding into FAD?

"a fad is generally considered a fleeting behavior whereas a trend is considered to be a behavior that evolves into a relatively permanent change".

itu fad=trend. kalau FAD=Facebook Addiction Disorder ? :D

Do you know that aside from Facebook Addiction Disorder (FAD), there’s also a list of addiction in related to this. They are the following :

* Facebook Addiction Disorder (FAD)
* Youtube Addiction Disorder (YAD)
* Google Search Addiction Disorder (GSAD)
* Widget Addiction Disorder (WAD)
* Twitter Addiction Disorder (TAD)
* Blackberry Addiction Disorder (BAD)



07 September 2010

Ramadhan Kali Ini Ada Beza Tak?

Ditanya dengan soalan itu. Dan saya diam. Berfikir.

Belajar dari kebanyakan hal dalam hidup, ada perkara baik yang saya perolehi dalam tiap instances of life. Juga perkara yang sering mengingatkan saya: "itu masih belum cukup baik, namun yang paling penting, perubahan itu ada." Moga-moga perubahan itu akan kekal.

Bagi yang rasa kenal saya di institusi pengajian yang berbeza (sekolah, matriks, maahad dan Universiti), saya pasti walau ada rasa saya ini sama saja, saya pasti juga bahawa ada juga yang akan kata, saya ini tak sama dalam persepsi masing-masing.

Secara peribadi, keterpanggilan untuk berkongsi rasa bahawa perubahan saya masih boleh dikesan, bagi saya, adalah hakikat bahawa nurani saya masih mahukan saya berubah tiap masa, ke arah yang lebih baik.

Cuma, yalah, saya sangat jarang mengambil tindakan impulsif untuk berubah secara mendadak. Maka orang di sekeliling yang tidak mengenali saya sangat, mengatakan saya sebenarnya tidak berubah apa-apa. Kerana perubahan itu nampak terlalu perlahan, hingga tak berupa perubahan langsung.

Internally, lebih dari 10 perkara yang sudah berubah sepanjang Ramadhan lepas ke Ramadhan tahun ini.

Positif atau negatif perubahan itu, biarlah saya saja yang tahu.

Apa yang penting (bukan kerjasama, boring dah dengar) perubahan itu insyaAllah membantu saya di kemudian hari.

Doakanlah mudah-mudahan saya istiqamah.

24 August 2010

HR into Practice: lesson 1

Berurusan dengan teammates yang memiliki pelbagai ragam memberi kedua-dua peluang yang sama rata;menjadikan mereka ngam dengan kita untuk menyiapkan kerja, atau pun menyusahkan hidup kita masing-masing.

Apa pun, dengan setiap ragam dalam team tersebut, leader perlu ambil tahu dan mempersiapkan diri.

1) Untuk mereka yang merebakkan tenaga kreatif sepanjang masa, libatkan mereka dalam problem solving.Sentiasalah mulakan dengan "aku tahu kau ni kreatif orangnya, sebab tu aku nak dengar pendapat kau."

2) Untuk mereka yang terlalu suka mengira, dan melihat nombor dalam kebanyakan hal, biasakan berurusan dengan mereka dalam bentuk nombor. Instead of saying, "some of people dont like it when we have it this way," try to say, "from 5 of our friend, 4 of them did not really like the idea."

3) Untuk mereka yang sangat high on mental resources, banyakkan beri ruang kepada mereka untuk beri pendapat, gunakan perkataan yang susah untuk mereka faham supaya mental mereka tercabar.

4) Untuk mereka yang suka reserved mental resources untuk hidup mereka yang lain, go easy on them. gunakan vocab yang biasa-biasa, dan mudahkan hidup mereka dengan memberi tunjuk ajar yang mudah diikuti.

Individual Differences, Human Relation at Work.

Yup, cakap memang senang. Putting it into practice, that is one big thing for me, apparently, sampai the end of September.

15 August 2010

2nd GMUN 11-19 August 2010




Saya terlibat sebagai sukarelawan sekali lagi, kali ini pada program peringkat antarabangsa, bertempat di PWTC.

Program bernama 2nd Global Media United Nation Conference ini, diadakan dari 14 hingga 19 Ogos 2010 ( Ya, sepanjang Ramadhan minggu pertama dan pertengahan minggu kedua ini), memulakan trainingnya dua minggu lebih awal.

Tetapi saya cuma memulakan briefing pertama, pada pagi 11 Ogos.

Dari hari pertama saya ditempatkan di Liaison Officer, saya telah mencuba untuk memasukkan diri ke bahagian UN officials, peluang untuk melihat general assembly secara lebih dekat, walaupun ini cuma lah sekadar role-play.

Namun, rezeki saya sebenarnya di dua2 lokasi kerja, di L/O, juga di UN officials. Saya bertugas dari 12 hingga 14 Ogos sebagai L.O juga mencari kerja di dalam PWTC. Kerja pertama yang saya lakukan adalah memasang Banner GMUN, dan dari situ saya berkenalan dgn cik Puan Siti NorMaznie. Kerja kedua adalah memperbaiki slaid untuk tanda nama meja dan negara, dibawah cik Puan NorAzrina.

Saya seronok di bahagian LO. Tetapi hari ini saya telah menyertai pasukan UN officials. Kerjanya juga boleh tahan seronok. Namun, saya lebih suka di LO, personally.

Tak mengapa, yang penting itu pengalaman bekerja beramai2 di peringkat antarabangsa :)

18 July 2010

Profile Spamming Terbaru di FB: Adakah anda seorang mangsanya??

Profile Spamming Terbaru di FB: Adakah anda seorang mangsanya??

Gombak - Sebuah SCAM terbaru FB menipu pengguna melanggan perkhidmatan penyedia kandungan mudah alih premium, dan melakukan spamming ke seluruh friend list pengguna, dengan janji palsu bagi memaparkan senarai pengunjung ke profile pengguna tersebut. Lebih teruk lagi, ia mengarahkan pengguna mematikan program anti-iklan (ad-blocking programs).

Semuanya bermula apabila seorang mangsa menerima satu mesej spam dari mangsa yang lain, bertajuk "OMG OMG OMG..I can't believe this actually works! Now you really can see who views your profile!!! WOAH ? --> [URL]” Melalui link yang dipautkan, pengguna dibawa ke site external, keluar dari FB, ke domain luar bertajuk "ilikefacebook.in."

Web ini kemudiannya memaparkan "notification ala2 Facebook", dan di sini, ia memuatkan contoh "alerts" yang bakal diterima seandainya ada pengguna lain menyaksikan profil mereka. Logo sebuah app Facebook bernama Profile Spy juga dapat disaksikan di page ini.

Pengguna juga diberitahu, bagi membolehkan apps ini berfungsi sepenuhnya, pengguna perlu like" dan menyebarkan/share apps ini kepada kawan2 lain. Dalam masa kurang 2 jam dari artikel asal ditulis, 29000 pengguna telah menekan "like" dan 27000 pengguna pula telah
menekan "share".

Sesudah pengguna terperangkap dengan arahan "spamming" kawan2 pengguna lain, mereka akan dibawa ke suatu page lain, bagi menyiapkan survey, yang boleh dipilih dari 6 buah pilihan, secara berterusan. "Proses verifikasi untuk survey2 ini, hanya bertujuan mendapatkan no telefon bimbit anda, dan akan menyebabkan anda dibil sebanyak $10USD setiap bulan", tegas Tom Kelchner, seorang penganalisa sekuriti di Sunbelt Software.

Pengguna seharusnya sedar, Facebook melalui polisi terma dan syarat web nya, tidak pernah mendedahkan dan tidak akan mendedahkan pengunjung profil, kerana ini secara asasnya mencabuli privasi pengguna lain. Ia mungkin dapat dijamin tidak akan dilakukan pada bila-bila waktu baik dalam masa terdekat atau pun masa akan datang.

Oleh itu, sebarang mesej yang mendakwa maksud sebaliknya, sudah pasti merupakan scam.

06 July 2010

A Blessing

The days are counted.
And i am prepared for today.

Alhamdulillah.

the contract has ended. And i am taking it with full responsibility.

A lot has been through. Working with them, is a blessing in its own way.

This is not the end of the journey.
But it is the beginning of another greatest adventure in life.

*****************************

Hi ga kaunto sa re masu. Soshite watashi wa kyō no tame ni junbi shite i masu.

Alhamdulillah.

Keiyaku wa shūryō shi mashi ta.
Soshite watashi wa kanzen na sekinin o motte sore o totte i masu.

Ōku o kaishite iru.

Issho ni hataraku no wa, sono dokuji no hōhō de shukufuku desu.

Kore wa, tabi no owari de wa nai.
Shikashi, sore wa seikatsu no naka de betsu no idai na bōken no hajimari desu.

=)

02 July 2010

Polemik yang tak Isometrik

Semua perkara yang jadi sekeliling ada agenda. Agenda yang tak berfikiran panjang, rata-ratanya.

1)Tukar UPSR and PMR kepada talent search sebab program Permata-what-so-ever dikecam gagal capai objektif.

Jadi, untuk tunjukkan ia benar2 mampu capai objektif, perlukan program yang long term based.

Dan sebagai langkah antara yang terbaik boleh difikirkan oleh thinktank (tingtong je lebih), rombak UPSR dan PMR.

Selepas beberapa bulan jek PPSMI dibatalkan dan berabis berapa juta daripada Rancangan Malaysia untuk re-create sistem, batalkan lak lah peperiksaan yang sangat affected dgn proses pemansuhan PPSMI nih.

2)alihkan perhatian kepada kes Anwar (sekali lagi?) untuk cover cerita tentang Polis, tentang Kerajaan... tentang pembinaan istana baru?

Aduilah.

Gali lubang tutup lubang daa. Polemik yang tak isometrik langsung.

Kesopanan dan kesusilaan? Sopan ke buat kes bersumpah main2?

Keluhuran perlembagaan?
Tang mana luhurnya kalau dah keputusan mahkamah tak dihormati.

Kedaulatan undang-undang?
No more comment. Action speaks louder than words, don't they?.

Kepercayaan kepada raja dan negara?
Macamana nak percaya raja yang diam and boneka-ed.. kesian dorang.

Mana?

Kalau nak ikut rukunegara pun dah leh fail, tak yah lah berusaha sangat nak tegakkan satu Malaysia..

25 June 2010

Mencari Diri Bahagian III: Pemimpin yang Adil

Pemimpin yang adil sangat dikehendaki
penyelamat umat dunia dan akhirat
tiada keadilan umat kan huru hara
pemimpin menanggung dosa rakyatnya

pemimpin yang adil orangnya tawadhu
boleh duduk sama dengan rakyat rakyatnya
kehidupan tidak jauh beza dengan rakyat
kepentingan rakyat lebih utama

dia boleh ditegur oleh rakyat-rakyatnya
kasih sayang terserlah dimukanya
dia boleh ditegur oleh rakyat-rakyatnya
kasih sayang terserlah dimukanya

sombong dan takabbur tidak ada pada dirinya
rakyat taat dan sayang padanya

kepentingan rakyat sangat dijaga
wang rakyat dan negara tidak disalah guna
rasuah dan kemungkaran sangat dijauhinya
rakyat diajak mentaati Allah

pemimpin yang adil mengutamakan akhirat
mengingatkan rakyat tipu dunia
akhlak yang mulia, pakaian dirinya
rakyat hormat, bukan takut padanya

pemimpin yang adil sangat dikehendaki
penyelamat ummah dunia dan akhirat
tiada keadilan umat kan huru hara
pemimpin menanggung dosa rakyatnya

pemimpin pempimpin di akhir zaman
kebanyakan pencetus huru hara
pemimpin pempimpin di akhir zaman
kebanyakan pencetus huru hara

untuk melindungi kesalahan dirinya
dia tuduh orang melakukannya

pemimpin yang adil mengutamakan akhirat
mengingatkan rakyat tipu dunia
akhlak yang mulia pakaian dirinya
rakayat hormat bukan takut padanya

mana nak dicari pemimpin yang begini
di mana nak dicari pemimpin yang begini
mana nak dicari pemimpin yang begini
di mana nak dicari pemimpin yang begini

Nada Murni, "Pemimpin yang Adil". Renung2kanlah =)

22 June 2010

Mencari Diri Bhg II:Suatu yang Pernah Ada

Ku mencarimu dari makna kalam suci.
Ku mencarimu dalam tiap mata insani
yang merenung
suka, kagum dan benci.

Ku mencarimu dari wajah-wajah mereka
terlukiskan dalam kanvas biru maya
Apakan terlihatkah kesyukuran
Tiadakan terasakah pengharapan?

Dan engkau hilang
dalam cahaya terang
dan engkau jauh
walau langkahku beribu

masakan lagi bisa ku fahami
kini kau jauh, dan kini kau pergi
dan semua walau ada
padaku takkan sama

dan engkau hilang
tinggalkanku, terbang
dan engkau pergi
cari yang lebih pasti

singgahsana mencari
mahkota yang pergi
abid memanjat ratib
menyentuh kalbu
mana lagi harus aku
menyusurkan kaki
barat timur
di kaki mentari?

11 May 2010

Mencari Diri Bhg 1: Yip Man 2


Yip Man 2

Bukan sekadar kungfu, Yip Man 2 adalah satu cerita yang sarat dengan nilai. Benar2 sarat, hingga terkadang membawa saya berkrisis dengan diri sendiri buat seketika.

Nilai kekeluargaan, nilai belajar mempertahankan diri, nilai kesaksamaan dan hak individu, nilai menghormati yang lebih berusia, meskipun yang muda mungkin lebih baik kualitinya dari yang masih ada. Dan ini cuma yang masih tersebutkan.

"Sifu, agak2nya sifu boleh kalahkan sepuluh orang dalam satu masa?"
soalan ini tidak dijawab dengan show-off, sebaliknya ia membuktikan satu lagi nilai: perbuatan lebih besar kesannya dari kata-kata. Yip Man datang mengambil Leung dari kawasan pasar Hung, dan melawan lebih dari 10 orang dalam satu masa.

"Sifu, kalau semua bersenjata dan sifu tidak, agak2nya boleh juga ya sifu kalahkan mereka?"
Soalan ini dijawab dengan sinikal, juga tanpa show-off: "kalau boleh lari, lari je la.." Satu pawagam tergelak termasuk saya, haha.

Babak paling mendebarkan adalah ketika Yip Man melawan Twister. Saya berfikir, dah takde nama lain ke? nama jus oren feveret juga yang jadi nama antagonis. Kelakar.

Trivia pertama yang saya perasan, Yip Man, dalam pertandingan pemilihan untuk membangunkan pusat latihan Kungfu Wing Chun, telah mengalahkan kungfu elemen 5 binatang lagenda, iaitu Mantis (mentadak mentadu), dan Helang. Sejurus selepas itu, Yip Man dicabar oleh pengerusi persatuan pusat2 latihan Kungfu, iaitu sifu Hung, yang menggunakan gabungan elemen Harimau.

Trivia lain, akhirnya saya faham, kelemahan martial art bagi mereka yang bulked up dengan muscle adalah pada titik2 yang menyambungkan curve otot ke otot yang lain. Contohnya, Yip Man telah menyerang beberapa kali pada titik yang menyambungkan tricep ke otot selangka, dan otot bicep ke otot lengan, pada finishing moves.

Dan paling penting, kata2 yang diucapkan Yip Man, "dengan kemenangan ini, saya tak mahu kalian mengganggap kungfu Cina kita lebih baik dari tinju tangan Barat. Yang penting, saya mahu, kita semua faham, meskipun kita boleh menjadi lebih baik dari sesiapa pun, tak siapa punya sebab untuk merendahkan maruah orang lain, kerana setiap orang punya ketinggian maruah yang sama."

Bagi yang belum menonton, hadirkanlah diri anda ke pawagam atau carilah di mana2 ada sumber yang boleh didownload.

Yip Man 2 bukan sekadar kungfu. Pasti anda puas hati. =)

24 April 2010

L>O>V>E

apa itu LOVE? Sebenarnya saya lebih senang mengungkapkannya sebagai tahap2 perkenalan. tetapi mungkin LOVE lebih catchy. Apa pendapat anda? Jom kita baca sama-sama!

peringkat2 perkenalan dalam LOVE:

L- Likingness all over.
bermula dengan menyukai pasangan, ia melibatkan menyukai pasangan itu, caranya, language and body gesturenya, pemikirannya, dan ia berakhir dengan merasa terlalu banyak perkara yang sama. Bergantung kepada kekuatan tarikan, jarak antara pasangan, keserasian, dan snychrocity (keserentakan dalam genta rasa), tahap ini mampu bertahan lama.

O-Overt oppository
Dalam tahap ini, kita mula merasa sedikit demi sedikit, munculnya perkara2 yang kontra antara kita dan pasangan. Bergantung kepada kadar tolak ansur dan persepsi kita mengenai penghargaan kepada perbezaan, tak sedikit pasangan yang pabila tiba di tahap ini, mula tidak bersetuju antara satu sama lain. Tak kurang yang sudah mula cuba mengubah pasangan sedikit demi sedikit.

V-Vicious cycles of ups and downs
Di tahap ini, kedua-dua pasangan sudah mampu menjadi diri sendiri dengan pasangan masing2. Maka sama2 akan merasa lebih terbuka untuk meluahkan dan berkongsi rasa. Bermula dengan meluahkan rasa gembira, sedih, pasangan akan merasa lebih terbuka untuk berkongsi cerita tentang 'orang2 tertentu' yang sering mengusik mereka. Lebih banyak emosi dilibat sama dalam tahap ini (cemburu, jauh hati, terharu, penghargaan, kepercayaan dan lain2). Lebih banyak emosi bermakna lebih dalam tahap masalah yang bakal dikongsi. Hanya pasangan yang benar2 tidak cepat melatah mampu mendepani tahap ini. Sangat sedikit pasangan yang mahu benar2 bertolak ansur sebaik saja tiba ke tahap ini. Tak kurang yang putus asa dan putus di pertengahan.

E-Eternal flame, insyaAllah~ =)
tahap ini adalah tahap terakhir. Pasangan sudah benar2 mengenali pasangan masing2, dan bersedia untuk ke peringkat seterusnya.

Sekadar perkongsian. Moga ada manfaatnya =)

12 April 2010

Robertkah Fisk itu??

Adakah tajuk itu pelik? abaikan. Mari kita ke cerita sebenar.. Zass.


5hb April, saya mahu bergegas pulang usai kertas terakhir.

Namun, terserempak dgn Akh Wan pelajar tahun 3 Kursus Sejarah, membawa saya ke At Tabari
Conference Room. Selepas hampir 4 tahun di sini, dan selepas lalu di situ buat kali ke empat, saya masuk ke bilik itu buat kali pertama.


Robert Fisk.

"siapakah beliau ini?" saya tertanya sendiri. Hampir saya mengeja namanya dengan Fisck, untuk Google maklumat terkini tentang beliau dari Nokia 6500 "it's Me", sebelum ditegur oleh Wan.

"Bang, fisk je, xde "C" kat tgh tu"

Okey. JOrnalist. Tentang middle east. Apa yang empowering sangat tentang dia ini?

Okey. Nampak sangat saya tidak update..

Dari bilik At Tabari, kami dipindahkan ke Hs Seminar Room untuk memuatkan hadirin yang lebih ramai.

(sungguh bijak. Andai yang datang ini lebih gah dari Menteri, mengapakah kuliah tidak mengadakannya di Main Auditorium atau Mini Auditorium ITD, sekurang2nya? tak mengapalah. Tentu mereka punya sebab tersendiri. Lebih baik mereka punya sebab tersendiri. Kalau tak... )

Sepanjang tempoh sejam dari 12.00 hingga jam 1, Robert Fisk mendedahkan (lebih kepada menelanjangkan, i guess) kebaculan pengamal2 media dan journalists di seluruh dunia, termasuk MALAYSIA ( dan menyentuh secara umum tentang NST kita, haha, sangat lawak okeyy) tentang laporan berkaitan negara timur tengah.

Bagaimana cerita tentang negara yang diserang US dan laporannya diherotkan oleh media US, yang kemudiannya disalin hampir bulat2 oleh seluruh media di seluruh dunia.

Bagaimana cerita tentang pengaruh Israel terhadap Amerika. Terhadap sidang meja bulatnya. Tentang base2 tentera US yang semakin membulat dan melitup di seluruh bahagian di seluruh dunia. Dan propaganda US army.

Dan paling signifikan, rujukan beliau tentang isu Palestin.

Dan saya terkesima sebentar. Ternyata, dalam langkah membuang surat khabar yang beritanya begitu bias mengikut agenda masing2, dan bergantung pada media2 alternatif, ternyata saya masih belum begitu kritis menganalisa apa yang berlaku di sebalik berita.

Namun, terima kasih kepada short talk about middle east itu, Robert menyedarkan saya bahawa, berita bukanlah sekadar liputan, tetapi ia cumalah lapisan luar yang perlu dikorek lebih dalam, melalui minda yang terbuka dan arif tentang jalur sejarah (timeline) tentang perkara yang cuba disentuh dalam berita tersebut.

I mean, apart from being skeptical, sudah tentu skeptical judgement kita itu tidak dapat tidak, perlu disandarkan pada asas yang kuat. Jika tidak, skeptikal itu tidak ada gunanya.

Dan hari ini, saya rasa skeptikal itu memang perlukan sumber yang lebih kuat dari sekadar rasa dan bias semata. haha. Sebab tu mungkin tak ramai yang mahu skeptikal dan cuma menurut (as in pak turut) semata? Penat mahu cari bahan berkaitan, kan?


Dan Robert menggesa kepada kita, Muslim, khasnya pelajar, untuk memperbanyakkan membaca buku2 sejarah yang benar2 sejarah, bukan sekadar "cerita dia (His-Story)" tentang isu2 berkaitan timur tengah, dan pelbagai isu lain, andai kita benar2 mahu memulakan langkah pertama menjadi kritikal dengan isu sebenar yang tersembunyi dalam tiap baris dalam akhbar2, baik tempatan mahupun antarabangsa.

Pendapat beliau tentang Al Jazeera, mengesankan.

Saya patut mula tonton lebih Al Jazeera di library dan di rumah. Mungkin mula menambah dalam langganan, andai takde dlm pakej yang Abah langgan. Instead of just AXN and 555 History Channel. ha2...

30 March 2010

something about Love(?)

cinta tapi tak mengambil berat. that's bullshit.

cinta tapi tak mahu komitmen? that's rubbish.

I love you not because i need you. I need you because i loved you? that's another one.

to love and not being loved back, that's selfless.
to love and got hated by doing it so, that's ridiculous.
to love and being loved back, that's something.
for a love to touch one's heart which have been tainted with disloyalty, and then flew off once the heart learns to love again, that's cruelty.

to love and not to be able to confess that it is love, that is pity.

to love and too forward to express until the love flew off, that's so not love. it's infatuation.

being loved and not loving back, that's selfish.
being loved and being able to redo the loving, that's something.


punchline:
sepi jika sendiri. hanyut jika sendiri. that's Hujan. hehe... :)

29 March 2010

Review Buku-buku time Exam part 1


Usai exam keempat 26hb Mac kelmarin, saya bergegas ke perpustakaan IIUM, memenuhi kehendak dan keperluan minda buat masa ini, atas gagasan menguatkan (baca:menyibukkan) fikiran dan mengurangkan daya emosi. Dua buah buku digapai dari rak setelah berpusing2 dua kali di tingkat tiga, bahagian political science, dan history. Turun ke tingkat dua, ke bahagian mesin peminjam. Kad matrik dicapai.

"Tett! harap maaf, kad anda nyatanya ada masalah." Dipendekkan cerita, saya telah akhirnya meminjam buku menggunakan kad seorang kawan yang baik. :)

Buku pertama yang telah saya khatamkan dua hari lepas :The science of Sherlock Holmes, tulisan E. J Wagner.


Pengarang: E J Wagner.
Judul Buku: From Baskerville Hall to the Valley of Fear, the Real forensics Behind the Great Detective's Greatest Cases, the Science of Sherlock Holmes.
Penerbit: John Wiley & Sons, inc.
ISBN: 978-0-470-12823-7
Call No : (IIUM Main Library : HV 8073 W132S)

Apa yg menarik tentang buku ini? Satu, ia berkisar tentang forensik (meskipun bukan psikologi forensik) dan saya memang minat forensik sejak saya diperkenalkan dengan CSI 5 tahun lepas. Dua, saya ada satu affiniti yang agak pelik (mungkin boleh dikatakan obses) dengan Holmes, dan siri penyiasatan, mungkin kerana saya membesar dengan Kindaichi dan Conan dari sekolah. Tiga, kerana ia menganalisis sisi siri Arthur Conan Doyle paling laris ini dari sisi akademik dan bukan sekadar hikayat semata.




Mahu tahu lebih lanjut? Mari kita walkthrough bab demi bab.. jom!

Bab Pertama: dialogue with the dead
Dalam bab ini kita dikenalkan kepada watak Holmes yang ternyata amat saintifik dan streetwise, berkawan dengan seorang doktor bernama Watson. Holmes terlibat secara aktif dalam menyelidik punca kematian. Ternyata pada zaman sekitar 1800 di London, sains penyelidikan anatomi tidak begitu berkembang dan diterima masyarakat pada masa ini, dan untuk mendapatkan badan-badan untuk dikaji, saintis terpaksa mengupah orang-orang perseorangan untuk mengorek kubur2 dan mencuri mayat.

Dalam bab pertama ini, penyiasatan di tempat kejadian (CSI) dianggap suatu bentuk dialog dengan yang telah mati. Pengarang menceritakan tentang sejarah penyiasatan gaya Sherlockian yang maju ini berada pada zaman di mana kecurian dan pembunuhan adalah perkara yang biasa, bagi sebuah bandar London yang tidak hanya dipenuhi dengan golongan aristokrat dan peniaga2 yang opportunis, tapi juga dipenuhi dengan masalah-masalah sosial yang diakibatkan oleh jurang pemilikan harta yang terlalu jauh. Sebagai penyiasat, Holmes ternyata mampu menyiasat dengan cara yang lebih baik dari Coroner (orang biasa yang menyiasat punca kematian, yang tidak mempunyai apa2 asas yang baik dalam bidang ini) biasa, melalui asas yang dipelajarinya bersama Watson, contohnya, mengenai dissection.


Bab Dua, : beastly tales and black dogs

Dalam bab kedua, pengarang menceritakan bagaimana banyaknya kejadian jenayah dianggap sebagai suatu yang mistik, yang diakibatkan oleh kepercayaan terhadap makhluk selain manusia, sebelum penyiasatan jenayah bermula menjadi suatu bidang kajian saintifik. Dalam bab ini, kedapatan manusia2 penjenayah yang mengaitkan jenayah mereka dengan kisah2 lampau yang khurafat, supaya masyarakat terus berada dalam ketakutan dan tidak akan berbuat apa-apa selain meminta pihak gereja untuk datang menjampi rumah. (suatu yang saya kira masih agak signifikan untuk dikaitan dengan kisah jenayah di Tanah Melayu tahun2 lalu).

Di London, kisah seperti werewolf, hound dijadikan bahan cerita atau modal untuk melepaskan jenayah kejam yang dilakukan oleh manusia kepada makhluk2 ini, supaya manusia itu terlepas dari hukuman. Namun dengan wujudnya penyiasat-penyiasat yang saintifik dan tidak terlalu terpengaruh dengan hikayat (forklores) ini, manusia ini akhirnya dapat dibawa ke muka pengadilan.
Holmes mengambil fungsi haiwan2 ini sebagai sesuatu yang boleh memudahkan kerja menyiasat, contohnya, melalui bukti yang dibawa oleh haiwan tentang kemalangan di tempat kejadian.

Bab ketiga: a fly in the ointment
Dalam bab ini, kita dibawa menuju satu sisi lain dalam hidup Holmes, dalam sifat observantnya terhadap makhluk-makhluk kecil- serangga. Pengarang meyakinkan kita bahawa, serangga mampu menjadi bukti, atau sekurang-kurangnya membuktikan apa yang telah berlaku kepada mayat @ tempat kejadian. Serangga mampu menunjukkan tempoh masa selama kemalangan telah berlaku. Ini boleh dilihat dari contoh, jumlah berengga yang wujud pada luka mayat, kepadatan serangga di satu-satu ruang dalam temat kejadian, yang biasanya menunjukkan keanehan, mungkin disebabkan kesan darah yang telah kering dan tak kelihatan.

Bab keempat: proving poison
Holmes, adalah salah satu daripada manusia yang dikurniakan kemahuan yang tinggi dalam mengkaji racun dan fungsinya kepada manusia, tetapi kadangkala terlalu ekstrem dan tidak kena cara dalam melakukan kajian itu. Holmes pernah memberi makanan dalam saiz mini, yang telah dicampurkan dengan sedikit racun, kepada rakan sebiliknya, dengan sengaja, untuk mengetahui kesan racun itu (sudah tentunya dengan penawar yang telah disiapkan lebih awal).
Holmes menyedari bahawa alam semula jadi memiliki bahaya tertentu berkaitan dengan racun, dan dia juga tahu ia mampu dimanipulasi dalam kes-kes pembunuhan. Bisa ular, cendawan, adalah racun-racun dari kategori jenis ini.
Contoh-contoh racun biasa digunakan dalam kes berprofil tinggi di London turut dimuatkan dalam bab ini.

Bab lima: disguise and the detective
Sebagai penyiasat, Holmes memiliki kemahiran penyamaran yang agak tinggi. Bukan sekadar itu saja, penyamarannya melengkapi aspek pakaian (kostum), gaya bahasa dan gaya badan watak yang ditirunya. Beliau juga mampu mengesan penjenayah yang menyamar. Dalam bab ini, pengarang memuatkan kisah sebenar mengenai skil penyamaran yang dilakukan oleh penjenayah, dan juga penyiasat. Apapun penyamaran yang dilakukan, ia tidak akan mampu melepasi mata seorang yang prihatin dengan anatomi dan gerak badan yang tidak seimbang dengan bentuk penyamaran yang dilakukan.

Bab enam: the crime scene by gaslight
Bab ini secara spesifik memuatkan gaya penyiasatan Holmes yang cukup terperinci, mengenai jenayah dan lokasi kejadian. Dari sekecil-kecil perkara seperti susun atur barang, kepada sebesar-besar tapak kaki, kesemuanya bagi Holmes, memerlukan penyiasatan, dan paling penting, perkara2 ini perlu dipelihara sebaik saja kejadian berlaku. Ini kerana, terdapat penyiasat yang ternyata "menghilangkan@mengambil barang2 di tempat kejadian yang menarik pada mereka, seterusnya menghilangkan bahan bukti". (sungguh masih relevan dengan zaman sekarang,bukan?) Seperti dalam bab2 sebelum ini, pelbagai kes melibatkan penyiasatan terperinci lokasi kejadian dimuatkan dalam bab ini.

Bab tujuh:a picture of guilt
Dalam bab tujuh, Holmes secara spesifik dinyatakan sebagai seseorang yang mampu mengesan wajah penjenayah dalam pelbagai penyamaran dan rupa. Ini juga melibatkan pengesanan tatu (yang pada masa ini digunakan untuk membezakan jenayah yang dilakukan, tatu dibuat oleh pihak berkuasa terhadap penjenayah).
Bab ini juga memuatkan perkembangan teknologi yang digunakan untuk mengesan penjenayah. Bermula dari pengukuran beberapa jarak penting pada badan manusia, membawa perlahan-lahan kepada cap jari, ia juga memuatkan teknologi penjenayah melarikan diri dari dikesan cap jari mereka menggunakan bahan yang dibawa dari Tanah Melayu. Mahu teka? Getah Perca! (dieja sebagai gutta-percha). Menarik, bukan?

bab lapan: shots in the Dark
Bab ini secara khas menerangkan tentang teori tembakan dan impak peluru, dan peri pentingnya seorang penyiasat memiliki pengetahuan spesifik mengenai peluru dan kesannya pada tempat kejadian.

Bab sembilan: bad impression
Bab ini menerangkan mengenai kesan tapak kaki, suatu yang dianggap tidak boleh tidak @mesti ada dalam penyiasatan, dari dahulu hingga sekarang. Turut dimuatkan adalah bagaimana penjenayah berusaha menghilangkan kesan tapak kaki, contohnya memasuki rumah menggunakan kasut kebun yang dikemudiannya dibuang. Saya terbayangkan kasut Phua Chu Kang. Haha.

Bab sepuluh:the real dirt
Kaki seluar bukan sekadar kaki seluar. bagi Holmes, ia mampu menceritakan bagaimana dan darimana pembunuh masuk. Jenis-jenis tanah, kelembapannya, dan beberapa aspek lagi mengenai tanah, mampu membantu penyiasat untuk melihat kes jenayah dengan lebih baik. Secara kasar, apa saja yang dipijak, disentuh oleh penjenayah, secara sedar atau tidak, mampu dijadikan petunjuk bagi penyiasat untuk mengejar penjenayah itu hingga ke muka pengadilan.

Bab sebelas: notes by the Devil
Kesan2 tulisan, jenis tulisan, atau personaliti yang kemudiannya diteka dari tulisan (sekadar pseudopsikologi, tidak boleh dipercayai 100%,) adalah antara yang dimuatkan dalam bab ini. Menariknya, cara noktah juga boleh menunjukkan pemalsuan dokumen, khasnya warkah kematian dalam kes pembunuhan yang cuba dinampakkan sebagai kes bunuh diri.
Selain itu, turut dimuatkan dalam bab ini adalah jenayah yang melibatkan penghantaran surat layang melibatkan pasangan yang salah seorang darinya terlibat dalam perang yang jauh. pasangan lelaki menerima surat bahawa teman wanitanya telah curang kepadanya, dan pasangan perempuan pula menerima surat bahawa teman lelakinya telah mati di peperangan. Tragisnya, bukan seorang, tapi ramai pasangan yang bercerai berai diakibatkan oleh jenayah jenis ini.

Bab duabelas: a voice in the blood
Darah mampu menceritakan bagaimana pembunuh melaksanakan "kerjanya". Dari saiz darah yang berbeza2 di merata di lokasi kejadian, darjah kekeringan darah, dan unsur yang tertinggal dalam darah tersebut, pelbagai perkara boleh dikaitkan dengan penjenayah.
Begitu juga dengan cara bagaimana darah itu dilihat. Holmes biasanya menggunakan kanta pembesar (yang memang sangat besar), dan kemudian menggunakan mikroskop.
Bagaimana spesimen darah diambil dan diperiksa, itu juga mampu mengakibatkan bukti kes menjadi lemah atau kuat.
Teori penggumpalan darah dan antigen juga dimuatkan dalam bentuk penyiasatan darah ini.

Bab tiga belas: myth , medicine and murder
Seringkali jenayah dihubungkaitkan dengan mitos, tetapi penyiasat yang baik tentunya tidak mudah terpengaruh dengan hikayat, sebaliknya berfikiran santifik dan menyiasat jauh dari sekadar memeriksa kisah-kisah yang disebarkan dari mulut ke mulut ini.
Teknik frenologi yang mengaitkan saiz kepala dan personaliti yang mampu membawa kepada trait pembunuh juga disentuh secara umum dalam bab ini.
Begitu juga dengan ubat-ubat yang kedengaran tidak masuk akal, yang dikatakan mampu mengubat kecederaaan, yang wujud pada zaman dahulu, di Eropah.
Menariknya, Holmes langsung tidak percayakan kewujudan vampire sebagai penjenayah.

Kekuatan buku ini terletak pada sejauh mana analisa Holmes dapat dikaitkan dengan sains yang wujud pada zaman itu, juga pada sains yang wujud pada zaman ini. Kelemahan yang mungkin dapat diperbaiki, mungkin melibatkan tentang analisa tentang ciri penyiasatan Holmes yang lebih berkaitan dengan lemah/gagalnya personaliti Holmes sendiri, sebagai contoh, tentang ketagihannya, atau sifat pemarahnya.

Apapun, buku ini memang berbaloi untuk dibaca. Bagi peminat Holmes yang sudah sebulan lebih meninggalkan pawagam, jom tambahkan maklumat anda tentang Holmes!

17 March 2010

Satu Malaysia



lah, jadi camni jalan yang saya selalu lalu malam2 ? hehe...
Orang asli merusuh dan berarak kira-kira 15 minit, sebelum di tahan polis. kawasan di hadapan laluan menuju ke masjid putrajaya.

Satu Malaysia: Rakyat didahulukan (?) Pencapaian diutamakan (?)

12 March 2010

Kaspersky Internet Security 2011 Promotion Student Price

Kaspersky Internet Security 2011 diakui ramai sebagai antivirus yang tip-top. Meskipun Kaspersky Pure minimalist interfacenya, overall KIS ni lagi puas hati pakai . Kenapa?

03 March 2010

terjulang tinggi tak bersayap

Dan bila ia bertandang,
buat kesekian kali,
sedang ia yang sebenarnya sudah tak betah,
untuk berada di sisi,
janggal kehadirannya tak pernah akan terasa.

Kerana hati walau pernah tersalahkan,
takkan hilang ingatan yang pernah terpahatkan.

Andai masa adalah galang gantinya,
masa jugalah yang kita perlukan,
agar mimpi menjadi nyata,
dan hati-hati terjulang,
tinggi di awanan sa'aadah, dan rahmah.

sesungguhnya, di sanalah nanti kan kusahut seruannya.

02 March 2010

untitled.




hm~

16 February 2010

Kapten Kit: satu lagi usaha Acemotion mensaintifikkan minda, bkn memomokkan mereka

Menonton kapten kit mlm td.nice try to spark scientist sense of mind dlm minda m'sian, mr aziz m osman.cuma kena advancekan Kit jd smth else next season.kita cari sponsor dr proton, jadikan Kit tu Savvy atau Neo Cps, ok kot? Klu nk maitain capacity brg dlm box tu, blh amik juara ke kann, psg bodykit kasi cun sket :)
ttg prototype, bleh kasi up dgn zul y kreatif kat klang tu.baru meletopp, hehe

11 February 2010

Tensi.

Tensi 1:
tak boleh buka link mstar tapi boleh buka utusan.kenapa hp ni bias pd berita y herot?ish.

Tensi 2:
wake up!kalau betul Allah milik kita, janganlah sekadar tunjuk kita mahu Allah jadi milik kita.tapi jadilah yg layak untuk miliki kalimah itu, luar dan dalam.enuff is enuff.

Tensi 3:
kalau kita dimarah, kita sedih.tapi kalau kita yg marah, kenapa kita juga y perlu disalahkan untuk sedih?
Crap.ni dah mengarut sangat.

Tensi 4:
i have to exert my assertiveness.and, watch my schedule too.

Tensi 5:
laptop adalah antara makhluk ciptaan manusia yg paling bguna, tp paling fragile.

Ok.siap2 ke lowyat.

23 January 2010

A hero.

A friend. A listener. A head to enjoy xfm songs with. A mighty sidekick when saving laptops means everything. A fixing blow in the head when everything in my mind's upside down. Truly a hero. We'll meet in heaven, bro. Au revoir.. Tengku Muhammad Onn Tengku Adnan, 1986-23 jan, 2010

22 January 2010

Sebuah Jiwa Bercerita

Dan terangnya bulan,
takkan sama apaibla ia gerhana,
dan begitulah kuatnya kasih,
biarpun terlindung,
namun kasih itu akan tetap ada,
dan tetap akan di rasa.

Meski hujan dalam hati,
dan rintik iramanya menyusup jauh ke nurani kecil,
lagu itulah yang
nyatanya sering bermain,
pada senyum,
tawa,
ruang,
peluang,
dan , cuak tangis.

kerana, hakikat olahan pendita,
sedang lidah lagi tergigit.

Dan tika jari bertemu hati,
ikatan ini termeteri,
sudah tak pantas lagi
untuk ku menjauh dan berlari,
kerana acapkali,
memori dan harapan,
meneguhkan kaki,
untuk terus berpaut pada jalan
dan pilihan ini.

enti mas'uli. Wa asbahtuki fuaadi.

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header