14 June 2006

Gula Oh Gula

Penuils baca akhbar Utusan Malaysia, hari ini, dan rasa geram.

kenapa?

Sbb isu keperluan umum untuk gula cuba diselindungkan dengan isu keperluan badan untuk gula.

Bagi penulis, mereka2 ni (sape2 yang terasa mereka adalah orangnya) adalah orang yang tak habis2 dari dulu lagi cuba melindungan fakta sebenar dan memperbodohkan manusia yang bergelar rakyat ni.

Aduh, memanglah itu satu fakta kalau dikatakan orang Malaysia ambil gula dua kali ganda dari penggunaan manusia biasa, tapi budak sekolah rendah pun faham yang itu. Yang jadi masalah ialah, takkanlah peningkatan penggunaan sebanyak dua kali ganda ni boleh mendefisitkan stok gula seluruh negara? tak masuk akallah weh! Kadar pengeluaran gula negara kita kan masih ok, masih melebihi keperluan, apa cerita kena naikkan harga gula dan kena "kurung" gula tu dalam stor?

Apa yang cuba disembunyikan dari mata rakyat?

Negara Malaysia ni, dari dulu lagi, kalau nak naikkan harga barang mesti timbulkan spekulasi dan kontroversi dulu baru boleh naik. Mungkin itu sebabnya para peniaga dan pengedar berpakat seluruh negara untuk sorok gula, baru boleh confirm naikkan harga. Sebab kalau nak harap kerajaan naikkan, mereka takkan bagi naik, atas banyak alasan2 logik yang menyenang dan memudahkan rakyat. Maklumlah, gula ni barang keperluan yang paling asas.

Tak tahulah kalau2 tahun depan, 2, 3 tahun lagi, diorang pakat ramai2 sorok beras, garam dan minyak pulak untuk mintak kerajaan naikkan harga beras, garam, minyak, dan barang2 lain.

Pastu kerajaan ikut je.

"kita perlu naikkan harga2 ni sbb dah terlalu lama harga ni stay mcm ni, kita
pun nak senangkan peniaga, pengguna perlu bertolak ansur..."
Piirah!!

Sampai bila? Sampai bila baru pengguna sedar kuasa mereka untuk lawan peniaga2 yang mangkuk ayun ni? Adakah bila semua barang keperluan sama harga dengan harga barang2 kehendak?Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails