16 February 2007

Valentine's Day?

valentine day telah pun berlalu. Ada dua perkara yang penulis ingin kongsikan bersama rakan2 semua.

Pertama, satu kisah mengenai basis atau asal usul valentine day (yang ketiga versinya penulis dengar).

Menurut pensyarah yang mengajar Science of Quran, St Valentino adalah sebenarnya seorang paderi Kristian yang menyebarkan ajaran sebenar Jesus, bukannya ajaran yang telah ditokok tambah. Beliau menyebarkan kristian pada 269 AD, sebelum kelahiran nabi kita. Pada ketika ini, mereka yang menganut kristian di Rom akan disiksa dan dihina, sama seperti keadaan umat Islam sekarang yang ditindas di palestin. Mereka dibunuh, disiksa, tidak diberi makan, dan lain2 penyeksaaan.

St Valentino adalah salah seorang paderi yang melawan kekejaman ini, lalu beliau dipenjarakan. Raja rom ketika itu mengarahkan agar beliau keluar dari Kristian, tapi sbaliknya beliau telah menulis kepada raja tersebut agar baginda masuk kristian. Raja menjadi berang (infuriated) lalu mengarahkan st valentino dibunuh.

Maka, pada satu hari, beliau telah dihukum panchung di hadapan orang ramai.ia berlaku pada 14 february 269.

200 tahun kemudian, ketika rom dibawah naungan agama kristian, raja ketika itu telah memulakan hari cuti 14 february, dan menamakannya sebagai valentine's day untuk memperingati st valentino yang mati memperjuangkan agama kristian yang asal.

(bila dilihat di sini, tidak kedapatan pun satu point yang mengatakan valentine's day adalah hari bertukar2 hadiah sesama orang yang berkasih sayang. lihat bagaimana orang2 barat telah menukarkan idea mengenai sambutan ini dan memporak perandakan ideologi manusia itu sendiri, khasnya masyarakat di negara2 islam hadhari.)

kisah kedua, adalah mengenai forum CINTA di UIAM main auditorium. (tak tahu sama ada forum ini dibuat khas pada 14 february untuk mengcounter atttack sambutan valentine's day. wallahu a'lam). forum ini membariskan ajis sattar, ustaz maszlee malik dan datin ismalina ismail. secara amnya, forum ini agak menarik, tetapi pada akhir2nya ia menjadi sangat best(menurut kata yang tersayang dengan merujuk kepada aksi ajis sattar yang meluahkan "aku sayang kau" kepada isterinya yang baru dinikahi, yang memang turut hadir memberi sokongan kepada ajis si suami. :)

p/s: begitulah serba sedikit mengenai valentine's day. alhamdulillah, kebersamaan dengan teman yang sekarang ini, mencambahkan rasa syukur, kerana beliau memahami, dan tidak meminta yang bukan2 ketika V day. tak mcm orang2 yang sebelum ni. :P mekasih...syg. :)

3 comments:

Fauzan Ibrahim said...

SALAM ana fauzan
lama tak jumpa

fauzanibrahim.blogspot.com

pakteh said...

Tak payah ikut la cara org kafir tu..

fami said...

betul tu pakteh :)

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails