08 January 2014

Counter Ramalan Siber 2014

Ngantuk tapi tak mahu tidur. Jadi inilah entri yang ditulis dalam keadaan otak yang bersimpang siur.~ :D

Dari Ramalan Siber 2014 seperti yang ditulis Afiq Hanif dalam kolum Sinar Harian hari ini, , Ramalan Siber Balasannya adalah:

1) Penjualan Antivirus yang lebih simple tapi power untuk komputer akan meningkat. Makin ramai orang yang akan jual antivirus, berleluasa. Key kaspersky juga mungkin akan naik harga.

Kenapa? Masih kedapatan lagi komputer di bahagian pengurusan awam mahupun swasta yang masih menggunakan windows XP. Disebabkan Microsoft menghentikan sokongan (dari segi add-in, troubleshooting) kepada Windows XP pada April 2014, maka pilihan yang ada untuk komputer2 sezen (seasoned) ini adaah untuk upgrade ke Windows 8 atau tukar antivirus. 

Di seluruh dunia, bukan saja di Malaysia okay? (okay, segala towkey kedai software dan repair laptop, silalah mengambil peluang keemasan untuk jual windows 7 OEM anda yang tak habis lagi tu)

Kenapa?
2) Penggodam akan lebih tertarik untuk menyerang, apabila banyak komputer masih usang ini, beroperasi dalam Standard Operating Procedure awam dan swasta... lebih lebih lagi dalam bahagian Kementerian dan Kehakiman Penting. 

3) Pasaran Apps dan Google Play Store akan jadi lebih menarik. Walaupun umum tahu makin banyak item dalam kedua-dua shop ini yang terdedah pada serangan, tapi, secara tak langsung, apps akan bertambah kualiti apabila mereka boleh naikkan update yang anti kepada serangan2 ini.

4) Peluang untuk banyak bisnes berbentuk pencegahan akan boom. :D yah, masuk tender, masuk tender gomen jom! 

Jika sukakan entri ni, do reward me with the ads below, ya =) Ada soalan atau pendapat nak kongsi? Jom, sembang2 di ruangan komen di bawah. Jom, jom!

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails