20 July 2005

mindtriggering

cuti leppas mungkin antara cuti yang banyak peristiwa mind triggering untuk aku. Malangnya aku tak mencatat idea2 yang timbul. Tak macam dulu. Emmm... tapi aku ingatlah sikit2. Kat sini aku nak share sebahagiannya..
Cerita pertama: pasal buli dan belasah. Afiq dan Asrin. Dua personaliti yang berbeza. Dua cerita yang berbeza. Yang sama, mereka dua2 kena belasah. Atas motif yang berbeza. Afiq dibelasah untuk berkenalan. Asrin dibelasah kerana kebetulan yang menyedihkan.
Cerita afiq menunjukkan protes pada budaya atau sistem suai kenal yang sudah "tidak berapa menarik", lantas diubah oleh sang durjana kepada motto yang lebih kurang cam monster inc "we scare because we care", iaitu, "we kick because we made a good sidekick". Afiq dibelasah oleh 5 hingga 8 orang tingkatan 5 atas alasan untuk mengenali afiq dengan lebih dekat. Ditutup kepala dengan baldi dan dibelasah hingga mamat tu hampir lumpuh. Ai bang, budak tu baru form one... apa ke halnya? dijadikan cerita, kes ini berlaku kurang sebulan selepas kematina allahyarham Muhammad Farid disekolah kawan aku kat Pahang tu..
Cerita Asrin pula menyaksikan kebetulan yang mengakibatkan member kita ni terlantar koma selama 96 ham di hospital sebelum meninggal dunia jam 4 pagi pada 29 Jun 2005. Dia dibelasah oleh otai Tanjung Tokong yang dikatakan tersilap belaah; diorang sebenarnya nak belaah budak lain yang bawak awek tanjung tokong, tapi kebetulan si Asrin ni ikut belakang budak ni, (dan agaknya si Asrin nak jadi hero), maka tamatlah riwayatnya di hospital 4 hari kemudian.
Cerita kedua: pasal Tan Sri Isa Samad. Ni cerita kontroversi untukUMNO dan ahlinya. Tan Sri ni berpendapat dia adalah mangsa konspirasi tertinggi untuk mengungguli muka depan media massa dengan memaparkan tindakan lembaga disiplin UMNO yang telus dalam encegah budaya politik wang atau rasuah politik. Dengan buat tindakan macam ni, UMNo lepas ni akan kelihatan seperti amat ambil berat tentang budaya politik wang... dalam masa yang sama menutup kes orang lain yang lebih besar dan lebih tinggi dari dia.. contohnya N***b (sbb isa samad org dia.. takkan dia takde pape kut?andaian je) Pendapat aku: undi mmg perlu. Kita mmg perlukan duit untuk luaskan pengaruh. bila pengaruh luas dna cuup power, barulah boleh pancing undi yg bnyk.
Mmg tak logik. Kalau korang ingat, dulu, klu ikut kiraan undi, patutnya isa tak jadi apa yang dia dpt jadi. sbb undi dia sikit sgt berbanding muhyiddin ngn sorg lagi tu.. tak ingat sape.. tup2 dia yang jadi.
Yang paling logik bagi aku, mgkn semua calon buat rasuah politik ni walaupun jumlahnya tak banyak. Ye la, takkan nak pancing undi pakai air liur je? Siapa yang nak undi kalau cam tu? Sedangkan kat uia pun berlaku rasuah politik (bukan duit la, tapi coklat. rujuk blog emma entry dulu2 waktu kempen pilihanraya SRC). Mcm apa yg aku belajar semalam, wealth is power.
pendapat aku lg, pd masa akan datang ( dan mungkin dah ada pun sekarang), mana2 society, NGO, kumpulan atau syarikat dalam masyarakat nanti, kalau nak buat pemilihan untuk jawatan2 penting, nanti mesti ada, tak pun ramai calon yang buat mcmtu... i mean, sediakan duit,rasuah orang.. untuk tarik undi dan kuatkan pengaruh supaya boleh dapat jawatan. kalau mcmtu, abislah masyarakat! habislah geng2 dan member2 aku dalam generasi masyarakat akan datang nanti. Mungkin pada tahun2 kemudian, lembaga disiplin Umno akan buat peraturan, sekian sekian junmlah yang boleh dinyatakan sebagai rasuah politik, kalau kurang tak dikira, sbb semua orang buat mcmtu.. ntahlah. .apa nak jadidengan kempen budi bahasa kalau orang2 yang keluarkan idea untuk budi bahasa masyarakat sendiri takde budi bahasa yang bagus? cuba jawab!!

3 comments:

ibn fadhli said...

banyak tul ilham dan idea time cuti kan..
sama la..
tapi masa plak yang tak dpt nak utilise sebaiknye..
he..

mira said...

kes buli. kes zina [boleh rujuk mastika bulan ogos]. kes² yang tak sepatutnya lahir dalam masyarakat yang bertamadun bernama ISLAM. kenapa jadi macam ni ya?

pasal politik, no comment! ;p

Along said...

hem...:)

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails