24 April 2005

uia maincamp.. here i come!

hari ni dah seminggu aku duduk kat maincamp uia kat gombak. belum nampak macam macam lagi, dan banyak jugak mende yang aku tak tahu. esok mula kelas. aih, lama sungguh tak bukak blog ni. jurnal pun dah lama aku tak tulis. ingat nak mula letak tagpost, dan ubah design blog. ubah design? em.. takpayah kot.

nak cakap pasal apa ya agaknya? apa kata kita cakap pasal kejutan. ini bukan sebarang kejutan. Bukan pasal terkejut atau tergezut, sebab kalau terkejut dan tergezut, itu perkara biasa. Ini adalah berkaitan terpana.. dan terfikir.

"apa yang kau merepek ni fahmi?". mungkin orang akan cakap macamtu pada mulanya.

kejutan adalah sesuatu diluar jangkaan. sesuatu yang orang tak expect. tak expect langsung.

Sebab ia diluar pemikiran orang. Sebab ia diluar pemikiran orang. Orang tak jangka benda tu akan berlaku. Jadi semua orang buat bodoh, dan buat tak tahu je.

Salah satu kejutan adalah kejutan yang dicipta oleh Alam (hakikatnya dicipta oleh Allah, bukan alam, sebab alam tu sendiri dicipta oleh Allah, tuhan sekalian alam). Alam menyebabkan tsunami pada 26 Disember berlaku. Alam menyebabkan gempa bumi berlaku 5 hingga 120 kali sehari di Indonesia, di Indonesia Barat. Alam menyebabkan berlakunya salji di Mekah. Biasanya kesan kejutan jenis ini sangat tragik. Ramai orang terlibat. Ramai orang menderita.

Kejutan juga dicipta oleh tempat tempat yang membawa maksud tertentu. Senang ceritanya, tempat yang biasanya orang-orang amik tahu tentang kewujudannya. Contohnya universiti. Kejutan budaya. Kalau dulu kat sekolah asrama, nak isap rokok kena cover cover. Kat universiti, budak budak selamba je isap rokok kat tepi padang. Selamba je isap rokok kat tingkap tepi bilik sambil skodeng budak budak lain. Kalau dulu kat sekolah atau kat matric, fakta fakta semua lecturer suap, tapi katsini pandai pandai nak idup. Survival kata orang jawa.

Kejutan berlaku pada setiap level pemikiran dan keadaan masyarakat. Orang macam pelajar, kejutannya adalah bila dia tak sangka yang tindakannya tak datang satu aktiviti taaruf week menyebabkan dia terpaksa retaaruf, sedangkan dia fikir, “alah, satuaktiviti tak datang takkan kena retaaruf?”.

Kejutannya adalah bila dia tengok rakan sebiliknya waktu kat matric dulu yang “agak soleh” dah jadi pondan atau ARBAM (angkatan remaja bapok Malaysia).

Kejutannya adalah bila dia tak dapat merespon langsung pada soalan yang dikemukakan kepadanya, pasal dia takde maklumat langsung pasal mende yang orang tengah cakap kat depan.


Bagi orang orang yang berfikir, semua kejutan ini akan menyebabkannya pemikirannya naik level satu lagi, selain dari hanya terkejut je. Dia akan diam, dan berfikir. Dan apabila dia berfikir, dia akan berfikir macam mana nak improve keadaan tersebut. Pasal dia tak nak dia dikejutkan dengan kejutan macam tu lagi.

Bagi orang yang tak berfikir, kejutan tu hanya menyebabkan dia terkejut je. “eh, terkejutnya aku.” Tapi that’s all.

Respon untuk kejutan yang bagus adalah bila respon tersebut membolehkannya mengubah paradigma, cara atau maksud pemikirannya.

Inilah tujuan aku menulis pasal kejutan. Tak ramai orang yang nak berfikir bila dikejutkan dengan sesuatu perkara. Rata-ratanya bertindak seperti orang awam, sedangkan kita adalah golongan terpelajar. Orang yang terpelajar, berfikir bila dikejutkan. Semoga kita dapat memulakan budaya hidup yang sihat.

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails