17 May 2005

Kerana Mata...Mata adalah antara organ terpenting kepada manusia. Dengan mata, kita mentafsir kecantikan organisma di sekeliling kita.. ;), memahami maksud perkataan yang dibaca pada kelajuan 51 patah perkataan seminit, mengikuti gerakan koreographer melalui tarian penari-penari dalam cerita Hindustan, dan dengan mata jugaklah kita dapat membaca Al Quran.Ini semua adalah antara fungsi mata yang dapat saya ceritakan kepada anda. Anda semestinya lebih arif dengan apa yang anda lakukan menggunakan mata anda. Saya tak perlu ceritakan lebih lanjut, bukan?

Ada beberapa penyakit mata yang popular di kalangan student medic (saya bukan student medic ye..), contohnya glaucoma iaitu penyakit yang disebabkan tenakan berlebihan dalam bebola mata dan katarak iaitu selaput mata yang menutup sebahagian atau keseluruhan kornea mata lantas mengakibatkan kebutaan.

Ada juga .. malahan banyak penyakit hati yang disebabkan oleh mata. Penyakit yang paling bahaya adalah al-Wahan, cinta dunia. Penyakit ini sering disebabkan oleh mata yang nampak "uih, banyaknya duit!!!", "cantiknya awek ni..", "hensemnya mamat nih", "kereta ni bagus la", dan sebagainya.

Kepada kita, kita biasanya menganggap penyakit mata seperti yang saya telahsebutkan di atas sebagai penyakit yang merbahaya kepada diri kita sendiri, tanpa kita sedari, kita menidakkan kemerbahayaan (apa punya bahasa daaa...)
penyakit hati yang disebabkan oleh mata kita.

Saya nak timbulkan satu isu kat sini. Orang buta, baik yang buta sejak lahir, atapun buta akibat katarak dan penyakit mata lain, dek kerana butanya mata dia, maka dia selamat dari penyakit hati yang kebanyakan puncanya adalah dari mata.

Orang berpenyakit hati, sentiasa tak sedar yang penyakit mereka lebih merbahaya daripada penyakit mata nih. kenapa? pasal, bila hati kita berpenyakit, kita tend to disrespect others (including their need and reasoning), buat tak hirau orang lain, kutuk orang yangrabun dan tak nampak (malah bukan nak tolong diorang lintas jalan pun.. ye la, takut kena pau, dak?), busuk hati, dengki, cemburu bila orang lain lagi bagus dari kita, kuat bohong orang, dan lain lain lagi lah.

Orang berpenyakit mata mungkin berbahaya pada diri sendiri, tapi biasanya tak berbahaya pada orang lain. Tapi kalau orang berpenyakit hati ni, biasanya berbahaya dan membahayakan orang lain. Tu yang susah tu.
Jadi kita tanya diri kita sendiri lah ya, penyakit hati kita ni boleh diubati atau pun dah tahap kritikal gila babas? Kalau orang berpenyakit mata ni ubatnya pada manusia, orang berpenyakit hati ni ubatnya ada pada orang dan Al Quran. Jumpalah ustaz, mintak nasihat, camana nak ubah dan ubati diri ni. Bacalah Quran bebanyak. Moga moga kita dapat kurangkan dan hilangkan terus penyakit kita.

1 comment:

mira said...

"Saya nak timbulkan satu isu kat sini. Orang buta, baik yang buta sejak lahir, atapun buta akibat katarak dan penyakit mata lain, dek kerana butanya mata dia, maka dia selamat dari penyakit hati yang kebanyakan puncanya adalah dari mata."

hem, sinambung daripada tajuk entri saya. bagus ;)

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails