05 February 2011

HR into Practice Part 4: Dalam Teamwork Musti...

Teamwork yang baik biasanya musti mempunyai ciri gerak kerja yang baik. Kita boleh andaikan mobiliti teamwork sangat banyak bergantung kepada
gerak kerja yang :

1) Mampu menghulurkan pertolongan sesama member bila-bila masa saja diperlukan
2) Memfokus pada tarikh penting, atau deadline
3) Mampu menggerakkan setiap ahli kumpulan menyumbang lebih banyak dengan sukarela
4) membina rasa tanggungjawab dan akauntabiliti
5) membina skill dan pengetahuan yang lebih dalam mengenai masalah
6) menggalakkan member melihat gambaran lebih besar tentang masalah
7) memacu pada persetujuan bersama, bagi mengelakkan groupthink (ajak satu kumpulan fikir menda yang sama mcm dia fikir, tapi tak gerak2) dan juga untuk mengelakkan social loafing (orang yang sama je buat mende yang sama, atau buat banyak menda dari orang lain)

2 comments:

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

masalah d hadapi..
mst ade passenger dalam team
n tak dgr kate..
ssh tol nak deal dgn org mcm ni..
ade care tak???

fami said...

passenger = free rider la nih eh?
ada caranya , tapi :
1st) kita kena tau dia ni orgnya camana sebenarnya
2) kita kena acknowledge mmg dlm mana2 team mmg ada orang yang mmg dilahirkan untuk susahkan orang lain
3) apa yang aku pnah belajar n buat, bgtau sejelasnya tiga kali maximum, pastu igtkan dia consequences klu dia teruskan gak
4)then tgk apa jadi dari situ, klu dia teruskan, drop je dari team, klu dia ubah, baguslah

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails