31 March 2011

Blogger Benar2 Berwajah Baru!

Terkini dari Blogger! Kini anda (ya, anda yang tengah klik2 mouse tu, sapa lagi?) mampu blogwalking dengan lebih mudah, lebih eye-candy, dan lebih semangat dengan penambahan feature baru dari Blogger. (tepuk3)


Mudah macamamana tu? Haa, mari2 dekat sini, kalau jauh2 macamana nak dengar~Okay. Blogger hari ni dah perkenalkan Web 3.0 dalam design meereka. Kalau web 2.0 menumpukan pada isu interactive, Web 3.0 lebih menumpukan pada richness of user experience dalam interactivity itu sendiri. macam Twitter yang dah memperkenalkan newTwitter, Blogger pula dengan ciri 5-view-changer!


Mulai hari ni, kita boleh meletakkan blog kita untuk dilihat dalam lima jenis pandangan. A'aa'aa, bukan pandang sisi, atas, mata burung, mata ikan, atau cermin mata~! #taklawakokaybye

Blogger memperkenalkan 5 pandangan ini.

Pertama, pandangan Mosaic.

Kita akan melihat entri disusun seperti kolaj. Pernah ingat kita belajar kolaj (collage) dulu waktu sekolah menengah (bagi anda dan kita2 yang tak amik course graphic design, lah, kan)? Macam ni lah sebijik. Cantik. Kemas lagi.

Kedua, pandangan Sidebar.

Pandangan minimalis. Kiri ada link, tepi ada entri. bawah entri ada comments. Haa, terbaiiikkkk~

ketiga, pandangan Flipcard.

Melalui pandangan ini, anda dan kita2 semua ni, melihat mcm FlashCard. Tajuk Entri  dan jumlah comment di bahagian belakang card, manakala di depannya pula, adalah gambar yang kita letakkan dalam entri tadi.

keempat, pandangan Snapshot.

Hmm.. nama pun snapshot. So, untuk mereka yang memang kaki photoshoot, dan fotoblog, cam lensajingga, syed hakim, syamcreative, dan hanis zalikha, dengan view ni, kita akan nampak entri mereka, dan saya akan nampak entri anda dalam bentuk gambar. (entry saya? haha) Memang gambar lah. Macam polaroid lama pun ada. Click gambar, dan kita di bawa ke entri.Cool ~~!

Kelima, pandangan Timeslide.

Pandangan jenis ini paling jimat masa, sebab sekali imbas, dah macam susunan dalam twwetdeck. Entri paling kanan, untuk lates dalam timeline. Yang tengah tu, yang tepi pula, untuk koleksi entri lepas2. Saya memang suka yang ini.


Nak tengok macamana? Caranya mudah saja!

taipkan nama blog kita dibelakang ni/view/taipjenisview yang kita nak.

contoh:

bila saya letakkan link saya dalam stail mosaic, saya cuma gantikan mosaic di akhir, dan letak link saya di awalnya. Jadilah macam ni!

bila nak blogwalk, lagi bes!

Dari link saya tadi tu, perasan tak ada arrow ke bawah dari nama blog saya?
Tekan situ. Kita boleh letakkan link sapa2 yang kita mahu, dan tekan Enter.

Best kan?

Nak lagi best? Buka dua tiga tab serentak, then, bubuh link lain2 kat situ. baru la stailll~ =)

Cuma kelemahannya tentu lah ada. ciptaan manusia memang tak perfect kan?

1) tak dapat nak tengok + klick iklan2 orang lain.
2) belum dapat cara nak tengok shoutbox macamana,
3) belum tau lagi macamana nak tengok widget2 lain, contohnya follower, page like, Facebook like, dan sebagainya.

nantikan kupasan seterusnya~
=)

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails