04 March 2011

Takut dan Cinta

Khutbah Jumaat semakin lama semakin lambat habis.

Alhamdulillah lah, khutbahnya makin menarik. =)

So, khutbah hari citer apa ya?


1)Taqwa Redefined
Sebetulnya, bila kita sebagai Muslim dibentuk untuk takut kepada Allah, bukanlah kita takut seperti mana kita takut pada Guru Disiplin yang garang, ayah yang tegas, atau ular sewa sawa yang makan budak (waarghhh).
Tetapi khauf itu, lebih kepada takutnya kita untuk buat sesuatu yang akan  buatkan Allah bengang dengan kita.

Buat contoh la sket bagi senang faham kan. Contohnya, time kita sayang someone sangat. Kita akan rasa berhati2 untuk tak buat perkara yang boleh buat dia tacing2 dengan kita.

Itu aje. Macamana nak tahu apa yang Allah suka dan tak suka? Yang ni boleh lah refer pada hadith dan Al Quran. Boleh tengok koleksi Hadith Bukhari dan Muslim (masih dalam update collection) dengan usaha sendiri. 

2)Cerita tentang burung dan manusia
Burung mampu terbang berkilometer jauhnya, contohnya dari Alaska ke New Zealand, penerbangan 9 hari (katanye la). Dengan fokus. Walaupun hujan, ribut, panas, tak cukup makan, tak cukup minum.
Ada lagi  cerita tentang burung kelicap madu (humming bird) yang ,walaupun kecil, tapi tak mengeluh sayapnya penat dan mampu pulak tu terbang 26 jam dari South America ke North America semasa migrate.

Hebatkan?


Kita patut malu dengan depa, sebab selalu banyak buat alasan dalam buat kerja dan tanggungjawab.

(Peh malu betul dengar khatib cakap cam ni. Sila berubah jadi baik Encik Fahmi)

Jom jadi baik!~

p/s: terima kasih laa keapda yang tegur typo2 tu. korang memang terbaikk =) 

9 comments:

~CiK TiNieY~ said...

rindu nk dgr khutbah kt uia...huhu

fami said...

huuu... mai la sini lagi~ =)

tika said...

sampaikan walau satu ayat...

aslann said...

ULAR SEWA?? EH boleh sewa ke ular tu?? KAHKAHKAH. oppss soryy. Lalalala.

fami said...

tika, betul2 =)

aslan>> ular sewa?? apo ni wehhhh.... haha

SyedGraphiX said...

ahakks.. ular sewa XD

muniraksasa (; said...

*khutbah uia kan dlm BI kann? ular sewa pun bole makan budak. punn boleyy ! yeyah.

fami said...

aku dah edit .tq korang~ syg lebih nih =))

Farhana Sahri said...

ular sawa ntk disewa..heheeh

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails