18 March 2011

Design : Renungan Untuk Dikongsi

Click untuk besarkan lagi, sbb takut kalau besar , loading, reader lari =)

Bila berkarya grafik, antara perkara yang kita perlu renung2kan , mungkin fikir2kan, adalah :


1) Orang itu tidak hidup dalam kepala kita. Kita perlu tanya apa yang dia mahukan dari grafik itu. Untuk ini, boleh guna form untuk dapatkan details , kalau tidak mahu susah, boleh buat form di Google Docs, dalam Spreadsheet, dan copykan IFrame ke Widget Blog anda. boleh hubungi saya untuk customize jika tak yakin. pertanyaan dijawab dalam 24-48 jam.
2) Gunakanlah prinsip Pareto, dan keluarlah sedikit demi sedikit dari perfections. Prinsip menyatakan 20% usaha harus menghasilkan 80% kegembiraan dan kepuasan hasil kerja. bila mengejar sempurna, kita selalu akan menggunakan 80% usaha yang kadang2 akhirnya menghasilkan 20% kegembiraan. Dan medatangkan kepenatan emosi dan minda pada kita.
3) Sedar bahawa karya  grafik yang baik tidak semestinya perlu + wajib sempurna.

Namun begitu, kita juga perlu menimbangkan:
1) bila mahu memberi grafik percuma dengan usaha kita sendiri, kita perlu ada rasa untuk tidak mudah tacing bila orang yang diharap menerima, tidak menggunakan sebetulnya grafik itu seperti yang kita persetujui @ harapkan. Ia benar2 susah, betul. Namun ia memang tidak mustahil jika kita mahu mengubah sikap ini secara konsisten dan bersistem.

Contohnya, diminta buat header untuk orang, kita buat. Bila dah siap, orang tidak mahu menaikkan header tersebut.

Belajar meletakkan diri kita dalam tempat orang lain. Andainya orang ini sebenarnya punya daya saing yang tinggi, dan memang suka bersaing dengan diri sendiri, untuk memperbaiki dan menambah skill diri, nyata, kita tidak perlu benar-benar mendesak.

Terima kasih untuk pelajaran ini.cik Rasaksa =)

2) kesenangan dan kelapangan masa kita sendiri. Nilaikan sendiri, mampukah kita menggembirakan orang andai kita tidak ada masa untuk mengembirakan diri sendiri dari dalam?

3) kepuasan memberi haruslah seimbang atau lebih dari kepuasan menghasilkan grafik terbaik.

apapun, perjanjian sebelum dan selepas design inilah antara yang terbaik bagi memperbaiki kualiti kerja kita. =)

p/s: Mencari erti hidup pada memberi. Mengapa tega menjadi lilin andai mampu menjadi sekuat matahari?
p/p/s: quote 1st itu dari seseorang yang masih signifikan ke hari ini. Dan masih kagum. Tq bro =)

7 comments:

SyedGraphiX said...

aku suka sangat cara ko cakap. serius. ko motivator ape? hehhe.. part yg header percuma tu lagi lah aku stuju XD

Penggali (OM) said...

stuju dgn syed, heheh

fami mahat said...

erk. syed, kau serius suka cara aku ckp? #tharu. T_T hu. tq laa.. aku bkn motivator la pun, cuma aku suka mengaitkan apa yang aku buat dgn apa yang aku pnah belajar n alami. tu je.

alhamdulillahlah kalau kau suka, khususnya part header tu. ^^

@OM, setuju dgn apa yg OM setuju gak, hehe

muniraksasa (; said...

alaaa ko . xhabes2 ngan header tu. bego laaaaaaaaaaaa ! ko amek header aku tu, aku nak ko adjust btol2. cantek2, baru aku naikkan, dan baru berbaloi untuk aku bayar :) okayy .

Fazli said...

satu artikel menarik. terutama tentang 20% usaha dan 80% kegembiraan dan kepuasan... tq...

fami mahat said...

@rasaksa, bukan mcm tu. dan bukan kau sorang aje. aku memandang dari aspek positif dan perspektif sebagai seorang designer. tu jek. ko rileks k, aku tak bengang pun dengan kau. aku cuma renung kembali dan kaitkan dgn apa yang aku tau ttg kau. (suspen tak? hehe). da2 chill k.

sebelum2 ni jadi mcm tu gak, tapi aku tak luahkan. aku jadikan kau contoh rujukan kes aku ape, bangga la sket. fire karang.~ XD

okay la, aku adjust betul2 ,cantek2, nanti kau naikkan, baru kau rasa baloi nak bayar, okay?

aaa, nanti gtau apa yang kau nk ada dlm header tu. PM aku boleh ,tweet boleh, reply sini bleh.. sms pun boleh. (erk) XD

@Fazli, terima kasih sudi baca ya. moga ada @ banyak manfaatnya. Fazli dari mana. Gengblogger ke? =)

aliaa farhana said...

aisey~ ade name sy plak kat gmbr 2...huhu

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails