16 March 2011

Realiti sebuah Realiti Show

Perasan atau tak,bila seseorang memenangi AF atau mana2 TV realiti, johannya tak ke mana2 sangat pun selepas dua tahun.

Belum percaya?  cuba tengok ni:

OIAM
pemenang : Suki, 
first runner up : Faizal Tahir (FT)


AF (tanpa ikut urutan)
pemenang pertama Zahid, Mawi
first runner, atau runner yang bawah2 : Aizat Amdan, Vokalis Estranged,

fikirkan2 sendiri. Bila dah bersedia, boleh terus membaca sama2. Ready?

Jom.

kenapa ya?

Nak tau? ni teori ajelah. Teori bolehjadi salah atau betul.

1) Bila mereka menang johan, mereka terikat dengan terma dan kontrak syarikat yang sponsor. Maknanya, pemenang tak bebas mana untuk pilih tema muzik sendiri, dan konsep sendiri.
2) Yang masuk untuk gain network dlm industri, diorang develop special skill yang tak de pada pemenang. Dan kuar dengan kekuatan sendiri tanpa perlu terikat pada mana2 terma.
3) Pemilihan konsep johan serba boleh mampu mengakibatkan johan tu sendiri rasa tak confiden untuk pegang niche yang menggerakkan dia masuk realiti show ni dari awal2 lagi.


Kesian bila tengok komen realiti show kena macam ni. Suka ke kena overgeneralize macam ni? Tak, kan? Tapi apa boleh buat? Itu jalan yang you dah pilih. You pilih fame, memang you kena ikut telunjuk they all lah. Tapi kalau you pilih untuk develop and market your talent, dan share your music intelligence, tak pilih jalan ni, you boleh pilih jalan lain. Tu je lah kan?

That little difference make a lot difference later on. Path less traveled.


Realiti show? Apa yang realitinya sangat , then?


p/s: lepas ni kalau masuk realiti show, tak perlu target johan, tapi perlu untuk belajar banyak@ semua skills berkaitan niche yang korang pilih.

p/p/s: betul, rezeki memang di tangan Tuhan. saya takde persoalkan pun dalam entri ni kan? dah2 jangan emo.

p/p/p/s: Andai lepas ni Nusa Mahsuri atau BAM akan buat realiti show badminton untuk lahirkan lebih ramai Dato' LCW yang mengekalkan kejuaraan All England dan memenangi psychological match dengan Lin Dan buat pertama kalinya (peduli la Lin Dan menang dengan ratio 18-7 pada player Malaysia), kita harapkan juga sistem pemarkahan dan publisitinya lebih terkawal. Dan peserta2 realiti show ni, target nak jadi the best player, bukan takat jadi johan aje.


p/p/p/p/s: Johan tak semestinya the best. Deanlist pun tak mesti jadi the best bila masuk field. Lebih kurang kan?

2 comments:

ijam ismail said...

nice entry
=)

fami mahat said...

mekasih bro ijam~ =)

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails