02 March 2011

Format Laptop : Sebelum Format

untuk format, anda perlukan :
1) windows installer. siapa yang nak win 7, better anda dapatkan ultimate version untuk fullset driver. (tapi kalau netbook disarankan guna Starter atau XP aje) installer ni ada dalam bentuk DVD dan CD. Tapi lebih mudah untuk gunakan USB version, untuk elak masalah DVD/CD calar. Klik kalau nak tengok betapa riaknya CB format guna USB haha XD

2) koleksi driver untuk laptop anda. Boleh download siap2 dari website pengeluar mengikut jenama dan jenis model... juga jenis Windows anda. Ini penting, lagi2 kalau anda tidak menggunakan Windows Seven Ultimate (mungkin sebab tak semua laptop cukup kuat untuk install, lebih lagi kalau processor bawah dari Centrino, contohnya Celeron untuk laptop2 lama.)

3) set installer penting. contohnya, Office, WinRar, pdf reader, adobe photoshop (penting gak lah, ni basic je)

4) antivirus full version installer (better bukan yang crack). Nak dapatkan kaspersky Internet security pada harga bawah Rm50 kliklah saya.

5) broadband atau mana2 internet connection yang stabil

3 comments:

Nazz@Purple said...

nak format naz minta tlg kwn je..sebab buat sendiri..xjadi pon..

fami said...

ooo... ye ke. siannya. kena cuba lagi tu. mungkin ada tertinggal mana2 step?

en.sharil said...

saya boleh bantu semau masalah anda alami itu dengan adanya buku panduan pakej pengguna bijak dan segala tool yang akan membantu anda dalam pembaikan komputer anda
klik link ini untuk lebih jelas http://mydoctorcomputer.blogspot.com

Kita Kawan, Bukan Mahu Lawan

Koleksi Flash Header

Related Posts with Thumbnails