hei belacan kemarilah dikau
dijadi laksa mengisikan perut kosongku
agar aku bisa berdiri
kenyang dan tegak, terpacak tak layu
hei sepuluh helai daun kesum
ku gaul bersama titis serai
jadilah kau
kuah merah pekat mengisi
laksa ku agar bisa ku melangkah
gagah dan tampan
kenyangkan perut nya yang berkokok
di mana ada pasar malam
di situ ada laksaku
alang-alang menyeluk pekasam
boleh buat si kuah asam
ohohoho
aku seru oh laksa pusakaku
laksanya semerah cili
laksanya semerah cili
laksanyaa....
dijadi laksa mengisikan perut kosongku
agar aku bisa berdiri
kenyang dan tegak, terpacak tak layu
hei sepuluh helai daun kesum
ku gaul bersama titis serai
jadilah kau
kuah merah pekat mengisi
laksa ku agar bisa ku melangkah
gagah dan tampan
kenyangkan perut nya yang berkokok
di mana ada pasar malam
di situ ada laksaku
alang-alang menyeluk pekasam
boleh buat si kuah asam
ohohoho
aku seru oh laksa pusakaku
laksanya semerah cili
laksanya semerah cili
laksanyaa....
aku seru oh laksa pusakaku
laksanya semerah cili (semerah)
laksanya semerah cili (semerah)
laksanyaa....
laksanya semerah cili (semerah)
laksanya semerah cili (semerah)
laksanyaa....
Spoof Cover Mentera Semereah Padi
by FahmiMahat
Resipi Laksa Johor
Bahan-bahan:
Cara penyediaan:
Panaskan minyak buat tumis dalam periuk nanti. Then, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampailah baunya naik . Then, masukkan rempah kari dan kacau sampai baur. Masukkan pula pati santan, serai diikuti lengkuas. Biar sehingga kuah betul2 mendidih.
Masukkan isi ikan yang telah dikisar, kacau lagi sampai baur. Masukkan santan cair dan asam keping once mendidih campuran tadi. Kacau lagi, sampai agak2 mendidih baru masukkan udang, udang kering, kerisik dan garam. Masak hingga kuah pekat di atas api perlahan baru diangkat.
Dah siap, hidangkan spaghetti yang telah direbus bersama kuah dan bahan-bahan lain.
- 500 gram spaghetti lidi, rebus ikut arahan pada pembungkus
- 1 biji timun, hiris memanjang seperti lidi
- Daun kesum, dihiris halus
- Taugeh, dicelur
- 5 urat kacang panjang, hiri nipis
- 2 biji telur, direbus
- 3 tangkai lada merah dan sedikit belacan, dibuat sambal
- Limau kasturi
- Sedikit minyak masak untuk menumis
- 5 biji bawang merah, dihiris
- 2 ulas bawang putih, dihiris
- 1 inchi halia, dihiris
- 1 bungkus rempah kari ikan
- 1 mangkuk pati santan daripada sebiji kelapa
- 1 ½ mangkuk santan cair
- 3 batang serai, dititik
- 1 inchi lengkuas, dititik
- 1 hiris ikan parang, dipelah dua, dipanggang ¾ masak dan dikisar
- 5 keping asam keping
- 200 gram udang, direbus
- 1 sudu makan udang kering
- ½ biji kelapa parut, dibuat kerisik
- Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Panaskan minyak buat tumis dalam periuk nanti. Then, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampailah baunya naik . Then, masukkan rempah kari dan kacau sampai baur. Masukkan pula pati santan, serai diikuti lengkuas. Biar sehingga kuah betul2 mendidih.
Masukkan isi ikan yang telah dikisar, kacau lagi sampai baur. Masukkan santan cair dan asam keping once mendidih campuran tadi. Kacau lagi, sampai agak2 mendidih baru masukkan udang, udang kering, kerisik dan garam. Masak hingga kuah pekat di atas api perlahan baru diangkat.
Dah siap, hidangkan spaghetti yang telah direbus bersama kuah dan bahan-bahan lain.
Boleh makan 4 orang. Nak makan sorang pun boleyyy~ XD
modified dari : http://www.resepi4u.com/2010/01/resepi-laksa-johor.html